Dokumenttielokuva Tavarataivas

Ympäristövirastosta lainattavia mateteriaaleja:

Parikymppinen Petri tuli jätetyksi ja osti luottorajansa mitalla tavaraa. Kolmen vuoden päästä nuorta miestä ahdistaa edelleen, joten tavarat, kaikki tavarat, tungetaan varastoon. Hän antaa itselleen luvan hakea takaisin yhden esineen päivässä – vuoden ajan. Uusi elämä alkaa alasti, kylki kiinni patterissa. Viikon jälkeen Petri ei osaa enää päättää, mitä muka tarvitsisi. Hän ei esitä nalkuttavaa kulutuskriitikkoa, joka näkisi omassa elämässään jotain ylemmyyteen oikeuttavaa, vaan opettelee elämään uudestaan itsensä vuoksi.

Tavarataivas-dokumentti nostaa keskusteluun kestävyyden, perustarpeet ja tavaroiden erilaiset merkitykset. Nykymaailma on täynnä tavaroita, mutta mitä tavaroita loppujen lopuksi tarvitaan perustarpeiden tyydyttymiseen? Perustarpeina voidaan pitää esimerkiksi ravintoa sekä puhdasta ilmaa ja vettä. Näiden tarpeiden tyydyttymisen jälkeen ihminen huolehtii muista tarpeistaan, kuten terveydestä, ihmissuhteista ja itsensä toteuttamisesta. Tavaroita ei kuitenkaan vain hankita, käytetä ja poisteta kotitaloudesta tarpeiden tyydyttämiseksi vaan niiden avulla rakennetaan identiteettiä, ylläpidetään ihmissuhteita ja vaikutetaan ympäröivään yhteiskuntaan. Tavaroilla tyydytetään siten sekä tarpeita että haluja. Omaa toimintaa pohdittaessa on hyvä miettiä, mitä oikeasti tarvitsee ja mitä toisaalta haluaa. Elokuvan kesto on 80 minuuttia.

Ympäristövirastolla on elokuvan näyttöoikeudet koululaisille. DVD:n voi lainata ympäristövirastosta, os. Valtakatu 11, 28100 Pori. Lisätietoa: ympäristösuunnittelija Heli Välimaa, puh. 044 701 8502, heli.valimaa@pori.fi

Elokuvaan liittyvä kierrätystä, kuluttamista ja kestävää kehitystä käsittelevä oppimateriaali on suunnattu yläkouluun, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin ja sen on tuottanut Koulukino.