LAJITELLAAN: Roskapussin lajittelu

Jätteiden oikea lajittelu vähentää ympäristökuormaa. Oikein lajiteltuna jätteet saadaan hyötykäyttöön, kun ne kierrätetään ja otetaan uusiokäyttöön.

Tehtävä: Oppilaat lajittelevat roskapussin sisällön oikeisiin jäteastioihin. Tarvittavat jäteastiat: muovipakkaukset, metalli, lasipakkaukset, pantillinen kierrätyspullot, sähkölaiteromu, sekajäte, biojäte, paperi, kartonkipakkaukset, vaarallinen jäte (+apteekki ja kauppa) sekä kierrätyskeskuksen myymälä tai muu vastaava.

Tarvitaan: Pussillinen täynnä erilaisia roskia, lajitteluun astia tai muistiinpanovälineet. Tarvittaessa tiedonhakuun lajitteluohjeet paperi- tai digiversiona.

Roskapussissa tulee olla yksi tai useampi kutakin: muovipakkaus, metalli, lasipakkaus, pantillinen kierrätyspullo, sähkölaiteromu, sekajäte, biojäte (esim. kuivatettu teepussi), paperi, kartonkipakkaus, ehjä ja puhdas tekstiili tai tavara, sekä vaarallista jätettä: tyhjä lääkepurkki, paristo, tyhjä maalipurkki.

Roskat

Esimerkki jätteiden lajittelusta. Löydätkö kaikki virheet, mitkä ovat väärässä kasassa? Ylärivi vasemmalta oikealle: muovipakkaukset, sähkölaiteromu, sekajäte. Alarivissä vasemmalta oikealle: paperi ja kartonkipakkaukset, lasi ja metalli.

Sivun lopusta löydät vastaukset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaukset: Lasten keltainen leikkiharava on väärässä kasassa, se ei ole muovipakkaus. Se kuuluu joko seuraavalla leikkijälle kiertoon tai sekajätteeseen.

Sekajätteeseen laitettu energiansäästölamppu kuuluu sähkölaiteromuun.

Sekajätteeseen laitetut kahvipakkaus ja karkkipussi kuuluvat muovipakkauksiin.

Metallinkeräyksessä oleva maalin painepakkaus (spraymaali) on oikeassa paikassa, jos se on tyhjä. Jos maalia on vielä jäljellä, se kuuluu vaaralliseen jätteeseen.

Porin seudulla paperia ja kartonkipakkauksia kertään sekä yhteen että erillisiin astioihin, riippuen keräysastian ohjeesta.