7. luokka

Ympäristöpolku | 7. luokka | Porin asukastuvat

Ruokahävikki ja koulujen ylijäämäruoan jako asukastuvalla

Vierailukohde: Pihlavan asukastupa  
Vierailutapa: Ajanvarauksella opastetusti
Ryhmäkoko: Suositeltava koko on noin 20 oppilasta.
Kesto: Tutustumiskäynnin kesto on reilut 20 minuuttia. Lisäksi aikaa kuluu tehtävien tekoon luokassa.
Tarvittavat varusteet: Ei suosituksia
Osoite: Pihlavan asukastupa, Harry Gullichsenintie 14, Pori
 

Kulkeminen linja-autolla: Porin Linjojen aikataulut ja linjakartat

VARAUKSET, AUKIOLOAJAT JA YHTEYSTIEDOT

Ota yhteyttä Pihlavan asukastupaan varataksesi ajan vierailulle:

https://www.pori.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen/asukastoiminta/pihlavan-asukastupa

VIERAILUN TARKOITUS

Porin kaupungilla on asukastupa Pihlavassa. Asukastupa on auki arkisin kello 9–15. Lähiötyön asukastuvat toimivat kohtaamispaikkoina kaikenikäisille sosiaalisen kahvilan muodossa. Kahvilatoiminnan lisäksi on mahdollista osallistua ryhmä- ja virkistystoimintaan, saada sosiaaliohjausta, osallistua infotilaisuuksiin, lukea päivän lehti ja käyttää tietokonetta sekä hyödyntää tavaranvaihtopistettä ja korjausompelupalvelua.

Asukastuvalla jaetaan koulujen ylijäämäruokaa arkisin asiakkaiden omiin astioihin. Ruoka on tarkoitettu syötäväksi kotona viipymättä elintarvikehygieniaan liittyvistä syistä. Vierailun tarkoitus on herätellä oppilaita miettimään omaa toimintaansa kouluruokailuun liittyen sekä ruuan hävikkiä ja sen vähentämistä. Ruoka on oppilaille itsestäänselvyys, mutta kaikille maailmassa se ei sitä ole.

Porin kouluissa hävikkiruokaa tulee yli 50 000 kiloa vuodessa ja Porin kaupunki pyrkii toimillaan vähentämään sitä ruokamäärää, joka muuten heitettäisiin pois. Ilmaiseksi jaettava ruoka on monelle tärkeää, mutta saisiko se olla elinehto kenellekään. Yhteiskuntamme tulisi tarjota sellaiset mahdollisuudet jokaiselle, että jokaisella on riittävä toimeentulo joko työn tai sosiaalisten tukien kautta, jotta kenenkään ei tarvitsisi olla riippuvainen lahjoitettavasta ruuasta.

Pihlavan asukastuvan sisäänkäynti

Pihlavan asukastupa sijaitsee Pihlavan keskustassa, liikekeskuksen yhteydessä. Kuva: Porin kaupunki / Anu Pujola

ENNEN VIERAILUA

Ennen vierailua olisi hyvä käydä, vaikka edes ihan lyhyesti, läpi oppilaiden kanssa, mitä on hävikkiruoka, mistä se muodostuu ja miksi sitä syntyy. Voidaan käydä oppilaiden kanssa keskustellen läpi muutaman perusruuan matka lautasille:

leipä: pellon kyntäminen, äestys, kylväminen, mahdolliset lannoitukset, puinti, kuivaus, jyvien jauhaminen jauhoiksi myllyssä, matka leipomoon, leipominen leiväksi, matka kauppaan ja kaupasta kotiin

maito: rehun korjaaminen pellolta, kuljetus navettaan lehmien ruuaksi, lypsy, maidon säilytys, maitoautolla kuljetus meijeriin, maidon käsittely ja pakkaaminen, kuljetus kauppaan ja sieltä kotiin

Missä kaikissa kohdissa hävikkiä voi syntyä ja miten? Miten hävikkiä syntyy kotona ja koulussa?

Samoin voidaan käydä katsomassa asukastuvan kotisivuja ja tutustua sen toimintaan internetissä. Jokainen oppilas voi laatia vaikka yhden kysymyksen vierailua varten. Voidaan myös palauttaa mieleen, mikä on lähiö (asukastuvat ovat lähiöiden asukastupia).

OPASTETUN VIERAILUN KULKU

Asukastuvan työntekijä ottaa ryhmän vastaan ja kertoo tuvasta ja esittelee sen toimintoja. Oppilaat voivat kysellä tuvan toiminnasta. Tuvalla on mahdollisuus muun muassa hyödyntää ompelijan palveluja ja korjauttaa tekstiilejä edullisella hinnalla. Asukastuvalla on myös kierrätyspiste, josta voi ottaa ilmaiseksi tarvitsemiaan tavaroita. Asukastuvan tiloja vuokrataan iltaisin yhdistyksille ja taloyhtiöille kokouksia varten, minkä ansiosta tilojen käyttö tehostuu.


Vierailun aikana oppilailta voi kysellä ajatuksia liittyen asioiden korjaamiseen:

  • Miksi korjaaminen on järkevämpää kuin uuden ostaminen?
  • Mikä on tavaran elinkaari? Mikä sen pituuteen vaikuttaa (huolto, korjaus, se, että tuote on valmistettu jo alun perin kestäväksi)
  • Oletko itse korjannut tai onko kotona korjattu joskus jotain? Miksi?
Pihlavan asukastuvalla on kierrätyspiste.
Pihlavan asukastuvalla on kierrätyspiste. Kuva: Porin kaupunki / Anu Pujola

Koululta ylijäänyttä ruokaa on jaossa asukastuvalla arkisin klo 13–13.30 niinä päivinä, kun sitä saadaan koululta. Aina ruokaa tosin ei tule jaettavaksi. Ruoka-avun jakelusta voi lukea lisää Ravinnepankin internetsivuilta.

Koska asukastupa toimii varsin pienissä tiloissa, voi koululuokkien olla hankala seurata ruoka-avun jakelua. Vierailu kannattaakin mahdollisuuksien mukaan sijoittaa aamupäivään, jolloin asukastuvalla on väljempää. Myös Elämän Eliksiiri ry jakaa asukastuvalla ruoka-apuna leipää ja muita elintarvikkeita.

Vierailun aikana tai sen jälkeen oppilaat voivat miettiä:

  • Mistä riippuu se, paljonko ruokaa tulee jaettavaksi tuvalle? (Esimerkiksi koululuokkien retkipäivät ja kyseisen päivän ruokalista vaikuttavat jaettavan ruuan määrään.)
  • Mistä koulusta ruoka tulee? (Pihlavan asukastuvalle ruokaa tulee vain yhdestä koulusta eli Meri-Porin yhtenäiskoulusta.)
  • Tuleeko ruokaa kaikista kouluista? Miksei? (Kaikista keittiöistä ei tule niin paljon hävikkiruokaa, että sitä kannattaisi lähteä kuljettamaan.)
  • Mihin muualle hävikkiruokaa menee? (biojäte)

 

Pihlavan asukastuvan myyntitiski

Asukastuvilla jaetaan ilmaiseksi kouluilta ylijäänyttä ruokaa. Pihlavan asukastuvalla voi myös nauttia siellä valmistetusta lounaasta ja kahvilapalveluista maksua vastaan. Kuva: Porin kaupunki / Anu Pujola

VIERAILUN JÄLKEEN

Oppilaat voivat koittaa keksiä erilaisia tapoja, joilla ruokahävikkiä voidaan pienentää omassa koulussa. Voitte esimerkiksi vierailla koulun keittiössä ja haastatella keittäjää aiheesta. Ruokahävikistä on paljon tietoa internetissä. Yhtenä lähteenä ja apukeinona voi käyttää Hävikkiviikon sivuilta löytyvää tietopakettia ruokahävikistä ja siitä, miten sitä voitaisiin vähentää:
https://havikkiviikko.fi/tietoa-ruokahavikista/

Voitte myös käsitellä ruokaa laajemmin, vaikkapa sen suhteen, onko ihan sama, mitä ruokaa syödään. Eri ruoka-aineet vaikuttavat kuitenkin ympäristöömme eri tavoin. Esimerkiksi lihan syömisen ympäristövaikutuksista on kerrottu WWF:n sivuilla. Oppilaiden kanssa voidaan keskustella: Voisiko lihansyöntiä vähentää? Ja millä muulla tavoin voi itse vaikuttaa siihen, miten ruoka ja sen tuotanto vaikuttavat ympäristöömme.
https://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/vastuullinen-elamantapa/ruoka/

LISÄMATERIAALIA

Ruokahävikkiasiaa voi käydä tarkemminkin läpi. Apua löytyy Kestävä ja vastuullinen kuluttaminen -oppimiskokonaisuuden Kestävän ja vastuullisen ruuan teemasta, muun muassa PowerPoint-esitys Ruokahävikki kouluissa (mitä hävikki on, miten ruokailussa tulisi toimia, miten arvioida omaa nälkää) ja Kuluttajaliiton suomenkielinen video (2:35 min) siitä, miten syödä terveellisesti ja samalla ympäristöä säästäen:
https://www.pori.fi/intopolku/ymparistopolku/oppimiskokonaisuus-kestava-ja-vastuullinen-kuluttaminen/teema-5-kestava-0
https://www.youtube.com/watch?v=GKqTBKWg0u0

Ruuan ympäristövaikutusten käsittelyyn löytyy esityksiä, tehtäviä ja pelejä (kuten Pallon paras ruoka -korttipeli) WWF:n materiaalipankista (valitse Teema-kohtaan hakusanaksi Ruoka):
https://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/ymparistokasvatus/materiaalipankki/

Video (1:22 min) ”foodwaste = money waste”, joka esittää konkreettisesti, kuinka poisheitetty ruoka on rahanarvoista. Ruuan valmistus esitetään siten, että raaka-aineet ja ruoka ovat rahaa. Videolla ei puhuta ja siinä on vain kahdessa kohdassa lyhyt englanninkielinen teksti: https://www.youtube.com/watch?v=VGTPKKOVoz4

 

Hankelogot

Ympäristöpolun ikäryhmittäiset oppimispaketit on laadittu osana valtakunnallista CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hanketta, joka saa rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta. Porin kaupunki toteuttaa vuosina 2016–2021 CIRCWASTE-hankekokonaisuudessa viittä osahanketta, joista Luuppi keskittyy ympäristökasvatukseen.