7. luokka

Ympäristöpolku | 7. luokka | Porin asukastuvat

Ruokahävikki ja koulujen ylijäämäruoan jako asukastuvilla

Vierailukohde: Asukastupa (Pihlava tai Pormestarinluoto)  
Vierailutapa: Ajanvarauksella opastetusti
Ryhmäkoko: Suositeltava koko on noin 20 oppilasta.
Kesto: Tutustumiskäynnin kesto on reilut 20 minuuttia. Lisäksi aikaa kuluu tehtävien tekoon luokassa. Jos Pormestarinluodon asukastuvan vierailukäynnin yhteydessä tutustutaan myös Pormestarinluodon Asukasyhdistys ry:n ylläpitämiin Kirjatupaan ja Pyöräpajaan, kannattaa aikaa vierailulle varata noin 45 minuuttia.
Tarvittavat varusteet: Ei suosituksia
Osoite:
Pihlavan asukastupa, Harry Gullichsenintie 14, Pori
Pormestarinluodon asukastupa, Alahangantie 1, Pori

Kulkeminen linja-autolla: Porin Linjojen aikataulut ja linjakartat

VARAUKSET, AUKIOLOAJAT JA YHTEYSTIEDOT

Ota yhteyttä siihen asukastupaan, jonne olette suunnittelemassa vierailua. Yhteystiedot kaikille tuville löytyvät alla olevan internetsivun kautta:

https://www.pori.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen/asukastoiminta

VIERAILUN TARKOITUS

Porin kaupungilla on lähiöissä kaksi asukastupaa: Pihlava ja Pormestarinluoto. Asukastuvat ovat auki arkisin kello 9–15. Lähiötyön asukastuvat toimivat kohtaamispaikkoina kaikenikäisille sosiaalisen kahvilan muodossa. Kahvilatoiminnan lisäksi on mahdollista osallistua ryhmä- ja virkistystoimintaan, saada sosiaaliohjausta, osallistua infotilaisuuksiin, lukea päivän lehti ja käyttää tietokonetta sekä hyödyntää tavaranvaihtopistettä ja korjausompelupalvelua.

Asukastuvilla jaetaan koulujen ylijäämäruokaa arkisin asiakkaiden omiin astioihin. Ruoka on tarkoitettu syötäväksi kotona viipymättä elintarvikehygieniaan liittyvistä syistä. Vierailun tarkoitus on herätellä oppilaita miettimään omaa toimintaansa kouluruokailuun liittyen sekä ruuan hävikkiä ja sen vähentämistä. Ruoka on oppilaille itsestäänselvyys, mutta kaikille maailmassa se ei sitä ole.

Porinkin kouluissa hävikkiruokaa tulee yli 50 000 kiloa vuodessa ja Porin kaupunki pyrkii toimillaan vähentämään sitä ruokamäärää, joka muuten heitettäisiin pois. Ilmaiseksi jaettava ruoka on monelle tärkeää, mutta saisiko se olla elinehto kenellekään. Yhteiskuntamme tulisi tarjota sellaiset mahdollisuudet jokaiselle, että jokaisella on riittävä toimeentulo joko työn tai sosiaalisten tukien kautta, jotta kenenkään ei tarvitsisi olla riippuvainen lahjoitettavasta ruuasta.

Pihlavan asukastuvan sisäänkäynti
Pihlavan asukastupa sijaitsee Pihlavan keskustassa, liikekeskuksen yhteydessä. Kuva: Porin kaupunki / Anu Pujola

ENNEN VIERAILUA

Ennen vierailua olisi hyvä käydä, vaikka edes ihan lyhyesti, läpi oppilaiden kanssa, mitä on hävikkiruoka, mistä se muodostuu ja miksi sitä syntyy. Voidaan käydä oppilaiden kanssa keskustellen läpi muutaman perusruuan matka lautasille:

leipä: pellon kyntäminen, äestys, kylväminen, mahdolliset lannoitukset, puinti, kuivaus, jyvien jauhaminen jauhoiksi myllyssä, matka leipomoon, leipominen leiväksi, matka kauppaan ja kaupasta kotiin

maito: rehun korjaaminen pellolta, kuljetus navettaan lehmien ruuaksi, lypsy, maidon säilytys, maitoautolla kuljetus meijeriin, maidon käsittely ja pakkaaminen, kuljetus kauppaan ja sieltä kotiin

Missä kaikissa kohdissa hävikkiä voi syntyä ja miten? Miten hävikkiä syntyy kotona ja koulussa?

Samoin voidaan käydä katsomassa asukastupien kotisivuja ja tutustua niiden toimintaan internetissä. Jokainen oppilas voi laatia vaikka yhden kysymyksen vierailua varten. Voidaan myös palauttaa mieleen, mikä on lähiö (asukastuvat ovat lähiöiden asukastupia).

OPASTETUN VIERAILUN KULKU

Asukastuvan työntekijä ottaa ryhmän vastaan ja kertoo tuvasta ja esittelee sen toimintoja. Oppilaat voivat kysellä tuvan toiminnasta. Tuvilla on mahdollisuus muun muassa hyödyntää ompelijan palveluja ja korjauttaa tekstiilejä edullisella hinnalla. Asukastuvilla on myös kierrätyspisteitä, joista voi ottaa ilmaiseksi tarvitsemiaan tavaroita. Kaikkien kolmen asukastuvan tiloja vuokrataan iltaisin yhdistyksille ja taloyhtiöille kokouksia varten, minkä ansiosta tilojen käyttö tehostuu.


Vierailun aikana oppilailta voi kysellä ajatuksia liittyen asioiden korjaamiseen:

  • Miksi korjaaminen on järkevämpää kuin uuden ostaminen?
  • Mikä on tavaran elinkaari? Mikä sen pituuteen vaikuttaa (huolto, korjaus, se, että tuote on valmistettu jo alun perin kestäväksi)
  • Oletko itse korjannut tai onko kotona korjattu joskus jotain? Miksi?

 

Pormestarinluodon asukastuvan piste korjausompelupalvelulle
Kaikilla asukastuvilla, myös Pormestarinluodossa, on muun muassa korjausompelupalvelua ja kierrätyspisteitä. Kuva: Porin kaupunki / Anu Pujola

Pormestarinluodon Asukasyhdistys ry pyörittää asukastuvan läheisyydessä myös Kirjatupaa ja Pyöräpajaa. Kirjatupa on pieni, mutta monipuolinen erikoiskirjasto, jolla on yleisen kirjaston aineisto. Kirjatuvalla on lainattavissa noin 2 250 kirjaa sekä useita lehtiä. Pyöräpajalla korjataan ja huolletaan asiakkaiden polkupyöriä. Sekä Kirjatupaan että Pyöräpajaan voi tutustua samalla kertaa, kun tutustutaan Pormestarinluodon asukastupaan. Tällöin vierailuun kannattaa varata aikaa 45 minuutin oppitunnin verran.

Kirjatupa Pormestarinluodossa
Pormestarinluodon Asukasyhdistys ry pyörittää Kirjatupaa, jossa on perinteisten kirjaston palvelujen lisäksi usein kierrätysmateriaalista tehtyjä käsitöitä. Kirjatuvalla toimii Artoteekki-taidelainaamo, josta on vuokrattavissa ja ostettavissa eri taiteilijoiden tauluja. Kuva: Porin kaupunki / Anu Pujola
Pyöräpaja Pormestarinluodossa
Pormestarinluodon Asukasyhdistyksen Pyöräpajalle voi myös lahjoittaa ehjät ja rikkinäiset polkupyörät. Kuva: Porin kaupunki / Anu Pujola

Kouluilta ylijäänyttä ruokaa on jaossa asukastuvilla arkisin noin klo 13–14 niinä päivinä, kun sitä saadaan kouluilta. Aina ruokaa tosin ei tule jaettavaksi. Esimerkiksi Pormestarinluodon asukastuvalla päivittäin noin 40 henkilöä hakee ylijäänyttä kouluruokaa. Ruoka-avun jakelusta voi lukea lisää Ravinnepankin internetsivuilta.

Koska asukastuvat toimivat varsin pienissä tiloissa, voi koululuokkien olla hankala seurata ruoka-avun jakelua. Vierailu kannattaakin mahdollisuuksien mukaan sijoittaa aamupäivään, jolloin asukastuvilla on väljempää. Myös Elämän Eliksiiri ry jakaa asukastuvilla ruoka-apuna leipää ja muita elintarvikkeita.

Vierailun aikana tai sen jälkeen oppilaat voivat miettiä:

  • Mistä riippuu se, paljonko ruokaa tulee jaettavaksi tuvalle? (Esimerkiksi Pihlavan asukastuvalle ruokaa tulee vain yhdestä koulusta eli Meri-Porin yhtenäiskoulusta.)
  • Mistä koulusta ruoka tulee?
  • Tuleeko ruokaa kaikista kouluista? Miksei? (Kaikista keittiöistä ei tule niin paljon hävikkiruokaa, että sitä kannattaisi lähteä kuljettamaan.)
  • Mihin muualle hävikkiruokaa menee? (biojäte)

Pihlavan asukastuvalla on myös mahdollista osallistua Pihlavan yhteinen päivällinen -tapahtumaan keskiviikkoisin klo 15–17. Tapahtumassa valmistetaan yhdessä Satakunnan Elämän Leipä Sinulle ry:n toimittamista, ruokakauppojen ylijäämäelintarvikkeista, päivällinen, joka sitten nautitaan yhdessä. Koululaisryhmät, esimerkiksi kotitalouden oppiaineesta, voivat osallistua ruuan valmistukseen ja päivälliselle. Tästä kannattaa mainita etukäteen Pihlavan asukastuvalle, kun suunnittelee vierailua sinne.  

Pihlavan asukastuvan myyntitiski
Asukastuvilla jaetaan ilmaiseksi kouluilta ylijäänyttä ruokaa. Asukastuvilla, kuten Pihlavassa, voi myös nauttia siellä valmistetusta lounaasta ja kahvilapalveluista maksua vastaan. Kuva: Porin kaupunki / Anu Pujola

VIERAILUN JÄLKEEN

Oppilaat voivat koittaa keksiä erilaisia tapoja, joilla ruokahävikkiä voidaan pienentää omassa koulussa. Voitte esimerkiksi vierailla koulun keittiössä ja haastatella keittäjää aiheesta. Ruokahävikistä on paljon tietoa internetissä. Yhtenä lähteenä ja apukeinona voi käyttää Hävikkiviikon sivuilta löytyvää tietopakettia ruokahävikistä ja siitä, miten sitä voitaisiin vähentää:
https://havikkiviikko.fi/tietoa-ruokahavikista/

Voitte myös käsitellä ruokaa laajemmin, vaikkapa sen suhteen, onko ihan sama, mitä ruokaa syödään. Eri ruoka-aineet vaikuttavat kuitenkin ympäristöömme eri tavoin. Esimerkiksi lihan syömisen ympäristövaikutuksista on kerrottu WWF:n sivuilla. Oppilaiden kanssa voidaan keskustella: Voisiko lihansyöntiä vähentää? Ja millä muulla tavoin voi itse vaikuttaa siihen, miten ruoka ja sen tuotanto vaikuttavat ympäristöömme.
https://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/vastuullinen-elamantapa/ruoka/

LISÄMATERIAALIA

Ruokahävikkiasiaa voi käydä tarkemminkin läpi. Apua löytyy Kestävä ja vastuullinen kuluttaminen -oppimiskokonaisuuden Kestävän ja vastuullisen ruuan teemasta, muun muassa PowerPoint-esitys Ruokahävikki kouluissa (mitä hävikki on, miten ruokailussa tulisi toimia, miten arvioida omaa nälkää) ja Kuluttajaliiton suomenkielinen video (2:35 min) siitä, miten syödä terveellisesti ja samalla ympäristöä säästäen:
https://www.pori.fi/intopolku/ymparistopolku/oppimiskokonaisuus-kestava-ja-vastuullinen-kuluttaminen/teema-5-kestava-0
https://www.youtube.com/watch?v=GKqTBKWg0u0

Ruuan ympäristövaikutusten käsittelyyn löytyy esityksiä, tehtäviä ja pelejä (kuten Pallon paras ruoka -korttipeli) WWF:n materiaalipankista (valitse Teema-kohtaan hakusanaksi Ruoka):
https://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/ymparistokasvatus/materiaalipankki/

Video (1:22 min) ”foodwaste = money waste”, joka esittää konkreettisesti, kuinka poisheitetty ruoka on rahanarvoista. Ruuan valmistus esitetään siten, että raaka-aineet ja ruoka ovat rahaa. Videolla ei puhuta ja siinä on vain kahdessa kohdassa lyhyt englanninkielinen teksti: https://www.youtube.com/watch?v=VGTPKKOVoz4

 

Hankelogot

Ympäristöpolun ikäryhmittäiset oppimispaketit on laadittu osana valtakunnallista CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hanketta, joka saa rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta. Porin kaupunki toteuttaa vuosina 2016–2021 CIRCWASTE-hankekokonaisuudessa viittä osahanketta, joista Luuppi keskittyy ympäristökasvatukseen.