Joulunajan jätteet

jouluasetelma

 

Ohjeet ja vinkit tavallisimpien jouluajan jätteiden lajitteluun löydät tästä ohjeesta! Lisää jätteistä voit tarvittaessa kysellä jäteneuvonnasta.

 

Glögipakkaukset     Pahviset glögipakkaukset käyvät kartonkikeräykseen (alumiinivuorauksesta huolimatta), lasiset glögipullot lasipakkausten keräykseen ja pantilliset pullot kauppoihin. 
Joulukinkun paistorasvaEi viemäriin! Rasvan voi laittaa talouspaperiin imeytettynä biojätteeseen tai kompostoriin, vaihtoehtoisesti tiiviisti tölkkiin tai pulloon pakattuna sekajätteen joukkoon.
Paistorasvan voi viedä myös Kinkkutemppu-keräykseen, vastaanottopaikat ja ohjeet löytyvät linkin takaa.
 
Syömättä jäänyt ruokaLiikaa tehty ruoka kannattaa pakastaa ja käyttää tammikuussa arkiruokiin. Pilalle mennyt ruoka laitetaan biojätteeseen tai mikäli sitä ei kerätä erikseen eikä kompostoida, sekajätteeseen. 
ViinipakkauksetKartonkiset tölkit ja hanapakkaukset kuuluvat kartonkikeräykseen, pakkausten sisäpussit (sekä läpinäkyvät että alumiinin väriset) kuin myös muoviset hanapussit täysin tyhjinä muovipakkausten keräykseen ja pullot panttiautomaatteihin. 
LahjakääreetLahjapaperit nauhoineen kuuluvat sekajätteeseen (huom. muuttunut käytäntö, ei siis enää paperin ja pahvin keräykseen), muovipussit ja -kotelot muovipakkausten keräykseen sekä kartonkiset pakkaukset kartonkikeräykseen. Hyväkuntoiset lahjapaperit, -kassit ja –pakkaukset kannattaa käyttää uudelleen ensi vuonna. 
Joulukalenterit ja suklaarasiatRasioiden muovikennot soveltuvat muovipakkausten keräykseen ja niiden pahviset laatikot kartonkikierrätykseen. 
Alumiiniset vuoat ja tuikkukipotNämä kuuluuvat metallikeräykseen, samoin ulkoroihujen kipot ja hautakynttilöiden hatut. 
KynttiläjämätJämät voi sulattaa uusiksi kynttilöiksi tai tehdä niistä vaikkapa sytykeruusuja. Jätteenä ne kuuluvat sekajätteeseen. 
Hautakynttilät ym. kertakäyttöiset kynttilälyhdytLasiset ja muoviset hautakynttilät ja muut kynttiläkipot kuuluvat sekajätteeseen. 
Rikkinäiset jouluvalot sekä LED-lamputSähköllä, akuilla ja paristoilla toimineet valot ja muut laitteet kuuluvat sähkölaiteromukeräykseen. 
JoulukuusetOikeat havupuut voi polttaa pirtin lämmikkeenä tai hakettaa marjapuskien juurelle.  Taloyhtiöissä joulukuusen hävittämiskäytäntöä kannattaa kysyä isännöitsijältä. Muovikuuset kuuluvat jätteenä nimestään huolimatta metallikeräykseen. 
Uudenvuoden tinat

Tinat voi käyttää uudelleen. Jätteenä ne laitetaan metallikeräykseen. Tulevan vuoden ennusteet voi valaa ympäristöystävällisemmin myös sokerista tai mehiläisvahasta.

 
IlotulitteetAmmuttujen ilotulitteiden jäähtyneet jäännökset kuuluvat sekajätteeseen. Käyttämättä jääneitä ilotulitteita voi tarjota takaisin kauppiaalle tai ne voi upottaa vuorokaudeksi kylmään veteen, minkä jälkeen ne voi laittaa sekajäteastiaan.