Ajankohtaista

Kevätkauden aloitus

Koronarajoitusten vuoksi lähiopetus pääsee alkamaan 25.1. alle 11 hengen ryhmissä. Ilmoittautuneille lähetetään tekstiviestit aikataulumuutoksista. Lasten kurssit ja etäopetus käynnistyvät alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Ilmoittautuminen on käynnissä. Kursseille kannattaa ilmoittautua, jotta opisto saa tiedotettua muutoksista.

Netin kautta tai puhelimitse puh. 02 621 5963
Tästä netti-ilmoittautumiseen

Huom. Verkkomaksu on poistettu toistaiseksi käytöstä koronatilanteen vuoksi. Toteutuneista kursseista lähetetään lasku kotiin kurssin alkamisen jälkeen.

Etäopetus tutuksi -infotilaisuudet

Tervetuloa infotilaisuuksiin tutustumaan etäopetukseen! Käydään läpi Microsoft Teams -kokousjärjestelmän peruskäyttöä opiskelijan näkökulmasta. Tilaisuudet ovat maksuttomia.

Nämä tilaisuudet pidetään etänä Teams-kokousympäristössä:

 • ke 13.1. klo 18.15-19.45 älypuhelimella tai tabletilla osallistuvat
 • to 14.1. klo 13-14.30 älypuhelimella tai tabletilla osallistuvat

Lisäksi uutena lähiopetuksena järjestettäviä tilaisuuksia:

 • ma 25.1. klo 18.15-19.45 tietokoneella osallistuvat
 • ti 26.1. klo 13-14.30 tietokoneella osallistuvat
 • ke 27.1. klo 18.15 - 19.45 älypuhelimella tai tabletilla osallistuvat
 • to 28.1. klo 14.30-16 älypuhelimella tai tabletilla osallistuvat

Ilmoittautuminen alkaa 7.1. klo 11.30 (kurssinumero 15273K): tästä ilmoittautumiseen

Valitse ilmoittautuessasi haluamasi ajankohta / ajankohdat.

Yleisötilaisuudet kevät 2021

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista, ellei erikseen mainita. Tervetuloa mukaan! Yleisötilaisuuksissa noudatetaan viranomaisten antamia kokoontumisrajoituksia. Muutokset ovat mahdollisia.

Torstai-Akatemia

Torstai-Akatemia on Porin seudun kansalaisopiston ja Porin seurakuntayhtymän yhteinen, ikäihmisille suunnattu luentosarja. Luennot pidetään seurakuntakeskuksessa (Itäpuisto 14, 2. kerros)

 • To 4.2. klo 14 Kuljetuspalveluasiat / sosiaaliohjaaja, Porin kaupungin vammaispalvelut
 • To 4.3. klo 14 Parveke- ja palstaviljely / neuvontahortonomi Arja Korpela, Satakunnan Vihertietokeskus
 • To 8.4. klo 14 Viikkarin Valkama / vanhuspalveluiden päällikkö Tarja Hagbacka ja Vapaaehtoiskeskus LIISA / vapaaehtoistoiminnan ohjaaja Elina Kivelä-Peltorinne
 • To 20.5. Kevätretki, tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin tällä sivulla

Ikääntyvien yliopiston verkkoluennot

Ikääntyvien yliopistossa järjestetään korkeatasoisia Studia generalia -tyyppisiä luentoja elämän eri osa-alueilta. Nimestään huolimatta luennot sopivat kaikenikäiselle kuulijakunnalle. Luennot välitetään verkon kautta Jyväskylän kesäyliopistosta. Tilaisuudet pidetään opistotalon auditoriossa.

 • Ke 13.1. klo 14 J.K. Paasikivi, A. Hackzell ja Suomen tie rauhaan 1944 - Presidentti J.K. Paasikiven 150-vuotisjuhlavuoden luento / Professori Martti Häikiö - tämä luento on peruttu koronarajoitusten vuoksi
 • Ke 17.2. klo 14 Uniapnea - myrkkyä makuuhuoneessa? Dosentti, erikoislääkäri Miikka Peltomaa
 • Ke 17.3.klo 14 Ovatko nykypäivän 70-vuotiaat ovat entisajan 50-vuotiaita? Ikäihmisten toimintakyvyn ja yhteiskunnan muutokset 1980-luvulta tähän päivään / Tohtorikoulutettava Kaisa Koivunen, Liikuntatieteellinen tiedekunta ja Gerontologian tutkimuskeskus, Jyväskylän yliopisto
 • Ke 7.4. klo 14 Sanojen elvyttävä voima - Sirpa Kähkönen puhuu työstään ja tuotannostaan / Kirjailija, Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen
 • Ke 5.5. klo 14 Millainen on hyvä ihminen? Piispa Eero Huovinen. Huom. tilana Pörssi-luokka, 2. kerros

Digiklinikka

Opistotalon Plakkari-luokka perjantaisin 29.1.-7.5. klo 13-14.30 - huom. aloitus siirtynyt viikolla!

Tarvitsetko apua ja neuvoja tabletin, läppärin tai älypuhelimen kanssa? Jos vastasit kyllä, tervetuloa paikalle. Sinulla voi olla yhdellä kokoontumiskerralla korkeintaan kolme kysymystä, jotta ehdimme käsittelemään kaikkien kysymykset. Neuvonta on kuitenkin yksilöllistä. Hinta on 5 e / käyntikerta (laskutetaan jälkikäteen). Ei 26.2., 2.4. ja 30.4.

Uskonnollisia liikkeitä ja ilmiöitä -luentosarja

Satakunnan Museon Taavi-lava (Hallituskatu 11)

 • Ke 3.2. klo 17.30 Horrossaarnaaja Helena Konttinen (1871-1916) taivaallisten vaatimusten ja lohdutuksen välittäjänä / TT, dos., yliopistotutkija Päivi Salmesvuori, HY - luento peruttu!

Yhteistyössä Satakunnan Museo, Porin seudun kansalaisopisto ja Satakunnan Museon ystävät ry

Aurinkoenergiaa joka taloyhtiöön

Opistotalon auditorio ke 10.3. klo 17.30-20

Lainsäädännön muutos tekee aurinkosähkön tuottamisesta kerrostalossa entistä kannattavampaa. Taloyhtiöille sopivien aurinkojärjestelmien koko moninkertaistuu, ja siksi itse tuotettujen aurinkowattien hinta laskee reilusti. Mistä on kyse ja miten asiaa kannattaa taloyhtiössä viedä eteenpäin? Yhteistyössä Energianeuvonta Satakunnassa ja Ilmastoviisas Satakunta –hankkeiden kanssa.

Miten voin värittää mustavalkoisia kuvia?

Opistotalon Plakkari-luokka ma 22.3. klo 10-12

Käytetään vanhoja mustavalkoisia valokuvia, joihin joko lisätään värejä tai palautetaan värit. Ohjelmana käytetään ilmaista Gimp 2.10 -kuvankäsittelyohjelmaa. Ota mukaan oma vanha valokuva tikulle tallennettuna. Pajan ohjaa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Tapahtuma on osa Senioreiden kulttuuriviikon ohjelmaa.

Tasapainotunti

Opistotalon auditorio ti 23.3. klo 10-10.45

Tasapainoharjoittelua ja niveljumppaa seniori-ikäisille naisille ja miehille. Päälle mukavat, liikkumiseen sopivat vaatteet. Tuokion ohjaa Anneli Saari. Tapahtuma on osa Senioreiden kulttuuriviikon ohjelmaa.

Leväluhdan rautakautisen vesikalmiston arvoitus

Opistotalon Kortteeri-luokka ti 20.4. klo 18-19.30

Leväluhdan rautakautinen vesikalmisto Isossakyrössä on kiehtonut tutkijoita jo yli sadan vuoden ajan. 2000-luvulle asti uskottiin, että paikka oli muinoin ollut suo ja että vainajat oli haudattu sinne rangaistuksen, sodankäynnin tai sairauden vuoksi. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kalmistoa tutkinut monitieteinen tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta on vihdoinkin julkaissut suurimman osan tuloksista. Levänluhta osoittautui pääasiassa naisille ja lapsille tarkoitetuksi kalmistoksi, joka oli käytössä useamman sadan vuoden ajan (300-800-l.). Mutta miksi haudattiin veteen? Ja keitä nämä naiset ja lapset olivat? Yhteistyössä Rauman kansalaisopisto ja Vakka-Suomen kansalaisopisto.

Etäluento välitetään verkon kautta. Sitä voi kuunnella opistotalossa maksutta. Luentoa on mahdollista seurata myös kotoa käsin ilmoittautumalla ennakkoon Rauman kansalaisopistoon (hinta 6 e).

Ennakkotieto: Karttojen maailma -luentosarja

Tulossa maalis-huhtikuussa 2021

Kevätkauden luentosarja liittyy Kartalla ollaan -näyttelyyn. Yhteistyössä Satakunnan Museo, Porin taidemuseo, Satakunnan Museon ystävät ry ja Porin seudun Kansalaisopisto. Tiedot ilmoitetaan myöhemmin tällä sivulla!

Aulanäyttelyt

Ihastu aulanäyttelyssä opistotalon aukioloaikoina (arkisin kello 8-16):

 • 7.1.-29.1. Huovutus (Ludmila Kuznetsova); Neuleet ja lankatyöt (Mari Kuusisto-Lahti)
 • 2.2.-26.2. Nuket ja perinnelelut (Teija Ruuhikorpi-Mäki); Hopeaketjut (Jussi Lasonen)
 • 2.3.-30.3. Ikonimaalaus (Tarja Karjalainen); Muotokuvat (Heli Innala 4.3.-25.3.)
 • 1.4.-23.4. Kalligrafia (Sarikka Vuorenoja); Ompelu ja kirjonta (Mervi Koskinen); Sarjakuvat (Vesa Vitikainen)
 • 27.4.-11.5. Kädentaidon kokemuksia (Sari Halonen ja Teija Ruuhikorpi-Mäki)
 • 14.5.-30.5. Nypläys ja Hardanger- eli leikekirjonta (Hellevi Wikgren)