Ajankohtaista

Kevään aikataulu

Kevätkauden Sinä Osaat! -koulutusopas on ilmestynyt. Oppaan saa kirjastoista ja opiston asiakaspalvelusta. Kurssitarjontaan pääsee tutustumaan myös ilmoittautumisjärjestelmässä:
Tästä ilmoittautumisjärjestelmään

Ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa ke 8.1.

Talviloma 2020

Opistossa on talviloma viikolla 8 eli 17.-23.2. Lomaviikolla ei pääsääntöisesti ole opetusta ja asiakaspalvelu on suljettu. Poikkeuksista on maininta kurssin kohdalla tai opisto tiedottaa niistä opiskelijoita.

Yleisötilaisuudet kevät 2020

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista, ellei erikseen mainita. Tervetuloa mukaan!

TORSTAI-AKATEMIA

Torstai-Akatemia on Porin kesäyliopiston ja Porin seurakuntayhtymän yhteinen, ikäihmisille suunnattu luentosarja. Luennot pidetään kerran kuukaudessa torstaisin kello 14-15 seurakuntakeskuksessa (Itäpuisto 14, 2. kerros)

 • 9.1. Meri-Porin luontoliikuntakohteet. Luonnonsuojeluvalvoja Kimmo Nuotio, Porin kaupunki
 • 6.2. Musiikkivinkkaus: länsimaisen musiikin tyylilajit. Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Savonen, Porin kaupunginkirjasto
 • 5.3. Lääkkeistä ja luontaistuotteista. Proviisori, FaT Manu Eeva, Porin 12. Toejoen apteekin apteekkari
 • 2.4. Pääsiäinen, kristikunnan suurin juhla
 • 14.5. Retki Anne Mattilan taidekahvilaan Karviassa. Lähtö kello 10, paluu noin kello 16. Retken hinta 30 e, sisältää keittolounaan ja kahvin. Lisätiedot ja sitova ilmoittautuminen Mikko Salonen 044 730 9648.

DIGIKLINIKKA

Opistotalon Plakkari-luokka tiistaisin 14.1.-28.4. klo 12-14
Tarvitsetko apua ja neuvoja tabletin, läppärin tai älypuhelimen kanssa? Jos vastasit kyllä, tervetuloa paikalle. Sinulla voi olla yhdellä kokoontumiskerralla korkeintaan kolme kysymystä, jotta ehdimme käsittelemään kaikkien kysymykset. Neuvonta on kuitenkin yksilöllistä. Hinta on 5 e / käyntikerta.

IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VERKKOLUENNOT

Ikääntyvien yliopistossa järjestetään korkeatasoisia Studia generalia -tyyppisiä luentoja elämän eri osa-alueilta. Nimestään huolimatta luennot sopivat kaikenikäiselle kuulijakunnalle. Luennot välitetään verkon kautta Jyväskylän kesäyliopistosta. Tilaisuudet pidetään opistotalon auditoriossa aina keskiviikkoisin kello 14-16.

 • 15.1. Patriarkkojen ja oligarkien Venäjä. Suurlähettiläs René Nyberg
 • 5.2. Elämältä se maistuu!!! Psykologi, FL Pirkko Lahti
 • 26.2. Suomen tie sotavuosista Euroopan Unioniin - Suurten ikäluokkien synty ja vaikutus. Puheenjohtaja Erkki Liikanen
 • 4.3. Oppiminen ja sosiaalisuus pitävät aivot kunnossa. Aivotutkija, PsM Katri Saarikivi, Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö, Helsingin yliopisto
 • 15.4. Hoidammeko liikaa vai liian vähän? Terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki, Helsingin yliopisto

UNKARI-AIHEINEN LUENTOSARJA

Yhteistyössä Satakunnan Suomi-Unkari Seuran ja Porin kaupunginkirjaston kanssa.

 • Ti 21.1. klo 16-17.30 pääkirjaston kokoustila (pohjakerros)
  Transilvania - unkarilaisuuden juurilla -luento. FT Ildikó Lehtinen
  Samana päivänä klo 18 avataan pääkirjaston näyttelytilassa unkarilaisvalokuvaaja Botond Dávidin valokuvista koostuva "Transilvanian unkarilaisten kansanpukuja" -näyttely, joka on avoinna 21.1.-8.2.
 •  Ke 1.4. klo 18-19.30 opistotalon auditorio
  Rock-oopperaa ja rajanvetoja: Historiapolitiikkaa 2000-luvun Unkarissa -luento. FT Tuomas Laine-Frigrén

PORILAISUUTTA KATARIINA JAGELLONICASTA PORI-BRÄNDIIN

Kevätkauden luentosarjassa käsitellään porilaisuutta 1500-luvulta nykypäivään. Kyllähän Porissa muutamia viikkoja kevättalvella 1563 asunut Katriina Jagellonica – Juhana-herttuan puoliso – voidaan laskea ainakin osa-aikaiseksi porilaiseksi. Luennoilla käsitellään myös Porin murretta, 1700-1800-luvun kauppiaita ja 1800-1900-luvun vaihteen herätysliikkeiden saapumista Suomeen sekä Poriin. Tuoreimpia ilmiöitä ovat loppuvuodesta 2019 julkistettu kirjan, joka esittelee mennyttä ja nykyistä Poria valokuvaparein. Kirjan tekijät kertovat läpi vuodenkierron jatkuneesta kuvaustyöstä, jossa kuljettiin menneiden aikojen valokuvaajien jalanjäljissä. Lopuksi kuullaan vielä nykyisestä Pori-brändistä ja sen synnystä. Yhteistyössä Satakunnan Museo, Porin kesäyliopisto ja Satakunnan Museon ystävät ry.

Luennot pidetään keskiviikkoisin kello 17.30-19 Satakunnan Museon perusnäyttelyn Taavi-lavalla (Hallituskatu 11). Luentoja voi seurata myös Satakunnan Museon YouTube-kanavalta suorana ja tallenteena.

 • 29.1. Kahden kuvan aika –kirjan esittely/kuvailta. Intendentti Leila Stenroos, Rosenlew-museo ja kuvaaja Mika Haavisto, Mediaplane Oy
 • 12.2. Kultaa, silkkiä ja itämaiden kalleuksia - Katariina Jagellonican vaatteet kirjallisissa lähteissä 1562-1563. FM, väitöstutkija Nina Manninen, Turun yliopisto
 • 26.2. Tyälki ellää, mut kaupal rikastuu: kauppiaskunta 1700–1800-luvun Porissa. Dosentti Jarkko Keskinen, Turun yliopisto.
 • 11.3. Ei kai nyte kukkaa mittää vanhaa Porrii puhu? – Porin murre ja Satakunnan murteet ennen ja nyt. Dosentti, FT, yliopistonlehtori Tommi Kurki, Turun yliopisto
 • 1.4. Uudet kristilliset suuntaukset 1800-1900-lukujen vaihteen Suomessa: kansankirkon haastajat hihhulilaisista helluntailaisiin. FT, tutkija Teemu Mantsinen, Turun yliopisto
 • 15.4. Porilaisuuden ydin etsittiin yhdessä Porin brändiuudistuksessa – miltä Pori näyttää, tuntuu ja kuulostaa? Viestintäsuunnittelija, osallisuusagentti Elli-Mari Sulonen, Porin kaupunki

MINUSTAKO YRITTÄJÄ -LUENTO

Opistotalon auditorio ke 5.2. klo 17-19.30
Saat tietoa yrittäjyydestä, starttirahasta, yrittäjäkoulutuksista, verotuksesta sekä maksuttomista aloittavan yrittäjän neuvontapalveluista. Luento on tarkoitettu kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille tai yritystoiminnan käynnistämistä suunnitteleville. Yhteistyössä Prizztech Oy:n Uusyrityskeskus Enterin ja Satakunnan TE-toimiston kanssa. Tiedustelut Jari Keinonen 044-720 4638 tai jari.keinonen@prizz.fi

DIGITUOKIOT

Digituokiot kerran kuukaudessa torstaisin kello 13-13.45 pääkirjaston seminaarihuoneessa 2 (Gallen-Kallelankatu 12, 2. kerros). Teemaan johdattaa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Yhteistyössä Porin pääkirjaston kanssa.

 • To 6.2. Älypuhelimen ja tabletin hankinta – miten valitset itsellesi sopivan laitteen?
 • To 5.3. Tietoturva – miten pidät tärkeät tietosi ja salasanasi tallessa?
 • To 2.4. Pilvipalvelut – mitä ne ovat ja miten niitä voi hyödyntää?
 • To 7.5. Ostoksilla netissä - verkko-ostaminen ja mobiilimaksaminen

AURINKOENERGIAA KAIKELLE KANSALLE VIII

Opistotalon auditorio ke 26.2. klo 17.30-20
Suosittu aurinkoenergiailta järjestetään nyt jo kahdeksatta kertaa. Tilaisuus uusiutuu uuden vuosikymmenen kunniaksi. Tarjolla tutusti perustietosetti sekä aurinkosähköstä että -lämmöstä, minkä jälkeen jakaannutaan ryhmiin, joissa on mukana kokemusasiantuntijoita. Aiheeseen perehdytään rennosti ja keskustelevasti ja jokainen voi kysyä ne itseä askarruttaneet kysymykset. Tilaisuudessa on tarjoilua. Yhteistyössä Ilmastoviisas Satakunta- ja Energianeuvonta Satakunnassa -hankkeiden kanssa.

HYVINVOINNIN ILTAKOULU: Kohtaanko oman itseni arvostavasti?

Opistotalon auditorio ke 11.3. klo 17.30-19
Itsemyötätunto saattaa kuulostaa hyvin tavoittelemisen arvoiselta asialta. Mutta miten käytännössä kohtaamme itsemme arvostavasti ja myötäelävästi? Silloinkin kun koemme tehneemme virheen. Tule mukaan harjoittelemaan oman itsesi arvostavaa kohtaamista!
Iltakoulun ohjaavat Anna Grant, vuorovaikutustaitokouluttaja ja Ulla Varis, hankekoordinaattori, Suomen Moniääniset ry. Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton, Suomen Moniääniset ry:n, Porin mielenterveysyhdistys Hyvis ry:n ja Tukiranka ry: kanssa.

LEMPILAULUHETKI

Opistotalon auditorio ti 24.3. klo 10-11.30

Lauletaan yhdessä osallistujien toivelauluja. Tervetuloa rohkeasti mukaan laulamaan! Hetken ohjaa Elisa Nordström. Tapahtuma kuuluu Senioreiden kulttuuriviikon ohjelmaan.

KANSALAISEN DIGITAITOPAJA

Opistotalon Plakkari-luokka to 26.3. klo 12-13.30

Harjoitellaan tärkeitä digitaitoja, joita voi hyödyntää arkielämässä. Miten näitä asioita voi toteuttaa turvallisesti? Milloin tabletin, älypuhelimen tai läppärin käyttö helpottaa omaa arkea? Vinkkejä ja harjoittelua unohtamatta. Pajan ohjaa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Osa Senioreiden kulttuuriviikon ohjelmaa.

TULOSSA: SODAN JÄLJET PORISSA – KONFLIKTIARKEOLOGIAA JA PAIKALLISHISTORIAA

Luennoilla perehdytään konfliktiarkeologiaan tutkimussuuntauksena sekä tutustutaan Porin sodanaikaiseen historiaan. Kurssin päätteeksi toteutetaan neljän päivän mittaiset arkeologiset kaivaukset, joiden tavoitteena on tuottaa uutta tietoa elämästä kotirintamalla. Kokonaisuuden päättää kokoava luentokerta. Aikataulu julkaistaan myöhemmin. Lisätietoja: Arkeologi Leena Koivisto, Satakunnan Museo (leena.koivisto@pori.fi). Kurssin soveltuvuudesta osaksi avoimen yliopiston opintoja neuvotellaan.

Hurma-kevätnäyttelyt

Käsityön ja kuvataiteen kevätnäyttelyt

 • Ulvilan käsityökeskus pe 17.4. ja la 18.4. klo 10-16
 • Opistotalo ke 22.4. klo 11-18, to 23.4. klo 11-18 ja pe 24.4. klo 10-15
 • Kirjaston näyttelytila 20.4.-2.5.

Näyttelyissä on esillä vuoden aikana opiskelijoiden tekemiä käsitöitä ja taide-esineitä. Tervetuloa hurmaantumaan!

Aulanäyttelyt

 • 8.1.-27.1. Kankaiset kortit (Sirkka Leivo-Jokimäki); Kirjansidonta, Kudonta, Pussukat, Tilkkutyöt, Unisieppari (Sointu Varjus); Kalligrafia (Sarikka Vuorenoja)
 • 28.1.-24.2. Huovutus (Ludmila Kuznetsova)
 • 25.2.-16.3. Nuket ja perinnelelut (Teija Ruuhikorpi-Mäki); Piirustus ja maalaus päivisin (Heli Innala)
 • 17.3.-1.4. Hardanger-kirjonta, Neuleet, Nypläys (Hellevi Wikgren); Croquis ja elävän mallin piirustus (Anna Turunen)
 • 2.4.-19.4. Ikonimaalaus (Tarja Karjalainen)
 • 28.4.-18.5. Neuleet (Mari Kuusisto-Lahti)
 • 19.5.-14.6. Ompelu ja kirjonta (Mervi Koskinen)
 • 15.6.-11.8. Hopeaketjut (Sini Huhtala)

Tervetuloa ihastumaan opistotalon aukioloaikoina!