Ajankohtaista

Yleisötilaisuudet syksy 2022

Digituokiot

Digituokiot kerran kuukaudessa pääkirjaston seminaarihuoneessa 2 (Gallen-Kallelankatu 12, 2. kerros). Teemaan johdattaa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Yhteistyössä Porin pääkirjaston kanssa.

 • To 6.10. klo 13 Tietoturvallisesti verkossa – netin tietoturva ja yksityisyys
 • To 3.11. klo 13 Ostoksilla netissä - verkko-ostaminen ja mobiilimaksaminen
 • To 1.12. klo 13 Digikuvat talteen ja järjestykseen. Tee persoonallinen kuvalahja jouluksi!

Torstai-Akatemia

Torstai-Akatemia on Porin seudun kansalaisopiston ja Porin seurakuntayhtymän yhteinen, ikäihmisille suunnattu luentosarja. Luennot pidetään seurakuntakeskuksessa (Itäpuisto 14, 2. kerros), ellei muuta mainita.

 • To 6.10. klo 14 Askarruttavatko muistiasiat? Muistihoitaja, sairaanhoitaja Kaija Kaski, Diakon palvelut Oy
 • To 3.11. klo 14 Opastettu vierailu Rosenlew-museoon (Kuninkaanlahdenkatu 14). Tapaaminen museon aulassa.
 • To 8.12. klo 14 Kauneimmat joululaulut

Digiklinikka

Opistotalon Pörssi-luokka perjantaisin 9.9.-2.12. klo 13-14.30

Tarvitsetko apua ja neuvoja tabletin, läppärin tai älypuhelimen kanssa? Jos vastasit kyllä, tervetuloa paikalle. Sinulla voi olla yhdellä kokoontumiskerralla korkeintaan kolme kysymystä, jotta ehdimme käsittelemään kaikkien kysymykset. Neuvonta on kuitenkin yksilöllistä. Hinta on 5 e / käyntikerta (laskutetaan jälikäteen). Aktiivikortti ei käy tälle kurssille. Ei Syyslomaviikolla 28.10.

Ikääntyvien yliopiston verkkoluennot

Ikääntyvien yliopistossa järjestetään korkeatasoisia Studia generalia -tyyppisiä luentoja elämän eri osa-alueilta. Nimestään huolimatta luennot sopivat kaikenikäiselle kuulijakunnalle. Luennot välitetään verkon kautta Jyväskylän kesäyliopistosta. Tilaisuudet pidetään opistotalon auditoriossa.

 • Ke 5.10. klo 14 Miten edistän aivoterveyttäni? Neurologian professori Risto O. Roine
 • Ke 2.11.klo 14 Aivojen huolto unen aikana / Professori Vesa Kiviniemi, OY
 • Ke 23.11. klo 14 Euroopan ja Suomen taloustilanne ja rahapolitiikka / Pääjohtaja Olli Rehn, Suomen Pankki
 • Ke 14.12. klo 14 Sydämen sivistys / Puheenjohtaja Björn Wallén, Vapaa sivistystyö ry ja kanteletaiteilija Ida-Elina

Tietopaketti Keski-Porin kirkosta -luennot

Mahdollisuus osallistua yksittäisille luennoilla. Ei ennakkoilmoittautumista. Hinta 6 e / luento, laskutetaan jälkikäteen:

 • Ke 12.10.klo 17.30-19 Satakunnan Museo (Hallituskatu 11)
 • Porin historiaa / Intendentti Carita Tulkki
  Tutustutaan yleisesti Porin historiaan Satakunnan Museon Elon merkkejä –perusnäyttelyssä.
   
 • Ke 19.10. klo 17.30-19 opistotalon Loora-luokka (Gallen-Kallelankatu 14, 2. kerros)
  Arkkitehdit Carl Johan von Heideken ja Georg Theodor Chiewitz / FM Kaarin Kurri
  Käsitellään etenkin arkkitehtien Heideken ja Chiewitz muuta tuotantoa Suomessa.
   
 • Ke 2.11. klo 17.30-19.30 opistotalon Loora-luokka (Gallen-Kallelankatu 14, 2. kerros)
  1800-luvun kirkkojen lämmitys ja ilmanvaihtojärjestelmät / Insinööri Jukka Sainio
  Tutustutaan Suomen kirkkojen ja myös Keski-Porin kirkon moninaiseen lämmitys- ja ilmanvaihtohistoriaan.

Metsähallituksen luontoilta

Opistotalon auditorio ke 28.9. klo 17.30-19.30

Tervetuloa kuulemaan ja näkemään, mitä Metsähallitus tekee maalla ja merellä sekä mitä eri toimilla tavoitellaan. Miltä 10-vuotiaan Selkämeren kansallispuiston pinnan alla näyttää? Millaisia aarteita on tarjolla retkeilijöille aivan lähinurkilla? Mitä erilaisilla luonnonhoitotoimenpiteillä tavoitellaan? Metsähallituksen asiantuntijat kertovat työstään Suomen kauneimpien luontokohteiden parissa. Yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

Kompostoinnin perusteet

Opistotalon auditorio to 29.9. klo 18-19.30

Haluaisitko aloittaa kompostoinnin, mutta et tiedä miten? Nyt saat neuvot sujuvaan alkuun ja vinkit mahdollisten ongelmatilanteiden ratkaisemiseen. Luennoimassa Liisa Malin. Luento välitetään suorana opistotalon auditorioon.

Digitaalinen perintömme -luento

Opistotalon Pörssi-luokka ti 4.10. klo 11-11.45

Digitaalisella perinnöllä tarkoitetaan kuolleen henkilön jälkeensä jättämää digitaalista tietoaineistoa. Siihen voi kuulua esimerkiksi salasanoja, tiedostoja tai mitä tahansa muuta, mihin on pääsy vain digitaalisessa muodossa. Nykyaikana yhä suurempi osa elämästä, mukaan lukien pankkitilit, kirjoitukset, valokuvat ja sosiaalinen kanssakäyminen, on siirtynyt aineettomaan, digitaaliseen muotoon. Luennoimassa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Tilaisuus on osa Vanhustenviikon ohjelmaa.

Italialainen ooppera

Opistotalon auditorio to 6.10. klo 18-19.30

Taiteentutkija ja tietokirjailija Liisa Väisänen saapuu jälleen Poriin! Luennon teemana on tällä kertaa italialainen ooppera. Ooppera ja Italia kuuluvat yhteen aina siitä saakka, kun ooppera syntyi. Ooppera saattaa jopa olla kaikista taiteen muodoista italialaisin: näyttävyyttä, dramatiikkaa ja luovuutta. Ooppera syntyi Firenzessä, löysi muotonsa Mantovassa ja saavutti suuren suosionsa viimeistään Italiassa kehitetyn Bel canton aikana. Luennolla käydään lävitse italialaisen oopperan historia ja sen suuret nimet. Yhteistyössä Società Dante Alighieri di Porin ja Porin kaupunginkirjaston kanssa.

Senioreiden rentoutustuokio

Opistotalon Friskaamo pe 7.10. klo 10-11.30

Kohti rennompaa oloa. Rentoutua voi monella eri tavalla ja tärkeää onkin löytää itselle sopivin menetelmä. Sopii kaikille rentoutumisesta kiinnostuneille. Mukaasi tarvitset oman alustan, vesipullon ja mahdollisesti viltti rentoutumista varten. Tuokion ohjaa Nina Lahti. Tilaisuus on osa Vanhustenviikon ohjelmaa.

Suomalaisen Teatterin syntymästä 150 vuotta

Opistotalon auditorio ke 12.10. klo 18-20.30

Teatterihistorian tutkija Laura-Elina Aho luennoi Suomalaisen Teatterin syntyvaiheista ja roolista otsikolla Suomi-neito ja Suomalainen Teatteri. Suomalainen Teatteri perustettiin vuonna 1872 osana fennomaanista kansallisuuden luomisen projektia. Keskiössä on suomalaisuuden naishahmon, Suomi-neidon, muodostuminen teatterin kuvastoissa. FT Risto Ojanen esittelee tilaisuuden toisena aiheena Porin Teatterin historiateostaan Naissankarista Idän pikajunan arvoitukseen. Teos käsittelee Porin Teatterin esitykset sen alusta, vuodesta 1931 vuoteen 2021. Yhteistyössä Porin Teatterikerhon kanssa.

Kotitalouden energiailta II

Opistotalon auditorio ke 19.10. klo 17.30-19.30

Tule kuulemaan ja keskustelemaan kotitalouden energiankäytöstä. Mistä kotitalouden energiankulutus koostuu? Kuinka kulutusta voisi vähentää? Säästömahdollisuudet? KIEMI-hanke esittelee kiinteistöjen energiatehokkuuden nykytilan selvittämisen tueksi luotua liikuteltavaa mittausjärjestelmää, jolla kohteen sisäolosuhteista kerättyä dataa (mm. lämpö- ja kosteusarvoja) voidaan yhdistää esimerkiksi ulko-olosuhteisiin, kiinteistöstä mitatun lämmitys- ja sähköenergian kulutusmääriin tai muihin kiinteistöstä mitattaviin tietoihin. Datasta luodun visuaalisen näkymän avulla voidaan selvittää syy-seuraus -yhteyksiä kiinteistön energiankulutuksen osalta ja tunnistaa kehityskohteita energiatehokkuuden parantamiseksi. Voidaan myös visualisoida mukavuuslämpötilanäkymiä asumisen laadun kehittämisen tueksi. Yhteistyössä Energianeuvonta Satakunnassa -hankkeen kanssa.

Kodin jätteiden lajittelun perusteet

Opistotalon auditorio to 17.11. klo 18-19.30

Mihin lajittelen makkarapaketin? Entä teepussin? Käykö viilipurkin kansi metallinkeräykseen? Nämä ja monta muutakin jätettä löytävät oikean astian; tule päivittämään tietosi jätteiden lajittelusta. Luennoimassa Liisa Malin. Luento välitetään suorana opistotalon auditorioon.

Sodan merkkejä kotirintamalla

Syksyn luennoilla kuulemme uusimpien tutkimusten tuloksia talvi- ja jatkosodan aikaisesta Suomesta. Luennoilla selvitetään, miten mm. talvisodan traumat ja poliittiset syyt saivat osan asevelvollisista pakoilemaan ja piiloutumaan metsiin, miten Kotiliesi-lehti muuttui naisiin kohdistuvan propagandan välineeksi, miten päiväkirjoihin pitää suhtautua historiallisina lähteinä ja mitä tuloksia konfliktiarkeologian tutkimukset sekä vuoden käynnissä ollut muistitiedon keruu ovat tuottaneet. Saamme vieraaksi myös v. 2020 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saaneen tutkijan kertomaan Suomen tanssikiellosta, joka oli ainutlaatuinen maailmanlaajuisesti.

Yhteistyössä Satakunnan Museo, Rosenlew-museo, Porin seudun kansalaisopisto ja Satakunnan Museon ystävät ry.

Syksyn luennot pidetään Rosenlew-museossa maanantaisin (Kuninkaanlahdenkatu 14) ja Satakunnan Museossa keskiviikkoisin (Hallituskatu 11). Luennoille on vapaa pääsy ja luentoja voi seurata suorana sekä tallenteena Satakunnan Museon YouTube-kanavalta, lukuun ottamatta 19.9. luentoa.

Luennot Rosenlew-museossa:

 • Ma 26.9. klo 17.30 
  Seija Aunila, FT
  Kotiliesi-lehti osana sotapropagandaa - kun surua ei sallittu, ja naiset velvoitettiin synnyttämään kuusi lasta

Luennot Satakunnan Museossa:

 • Ke 2.11. klo 17.30 
  Karoliina Sjö, väitöskirjatutkija, Turun yliopisto
  “Vieläköhän ensi sunnuntaina olemme edes hengissä?” - Päiväkirjat ja historiantutkimus
 • Ke 9.11. klo 17.30 
  Seija-Leena Nevala, FT
  Kielletyt leikit – sota-ajan tanssikielto
 • Ke 16.11. Klo 17.30 
  Teemu Väisänen, väitöskirjatutkija, Turun yliopisto
  Sota-ajan paikat ja muistitiedon keräyksen tuloksia
 • Ke 30.11. Klo 17.30 
  Jan Fast, arkeologi
  Saksalaisia sotilasleirejä, taistelupaikkoja ja sotavainajia – Arkeologiset tutkimukset Hangon rintamalla 2014-2025

Tervetuloa keskustelemaan!

Opistossa aloitetaan kokeiluna suomen- ja englanninkielinen keskusteluryhmä yhdessä Maahanmuuttajien neuvontapiste Mainen kanssa.

Kokoontumiset Pörssi-luokassa (Gallen-Kallelankatu 14, 2. kerros) aina kello 12-14 aloittelijataso ja kello 14.30-16.30 keskustelua:
•    Tiistaina 27.9.
•    Keskiviikkona 28.9.

Lämpimästi tervetuloa, kaipasit sitten harjoitusta suomen tai englannin keskustelutaidoissasi! Ryhmää ohjaa Inna Kravets. Myös apuohjaajia otetaan ilolla mukaan. Toiminta on osallistujille maksutonta, eikä vaadi ilmoittautumista.

Anna lahjaksi mahdollisuus oppia uutta ja kehittää itseään!

Nyt voit antaa läheiselle lahjaksi Porin seudun kansalaisopiston lahjakortin! Lahjakortin saaja voi käyttää valitsemasi summan opiston kurssimaksuihin vuoden kuluessa ostopäivästä. Lahjakortilla voi maksaa joko koko kurssin tai osan siitä. Lahjakortin saaja ilmoittautuu haluamalleen kurssille netissä, puhelimitse tai asiakaspalvelussa. Lahjakortin käyttäminen kurssimaksuun edellyttää aina yhteydenottoa asiakaspalveluun ennen kurssin alkamista.

Lahjakortin voi hankkia joko netissä tai opiston asiakaspalvelussa (kurssinumero 90000V). Valitse haluamasi summa, 10 €, 20 € tai 50 €. Lahjakortin voi maksaa joko verkossa tai postitse tulevalla laskulla. Korttia ei voi maksaa verovapailla liikunta- ja kulttuurieduilla. Saat lahjakortin sähköpostiisi toimitettavaksi eteenpäin lahjansaajalle.

Aulanäyttelyt syksy 2022

 • 27.9.-13.10.               
  Hopeaketjut (Jussi Lasonen)
  JonSukat (Jonna Kalliomäki)
  Kehruu / Pirtanauha / Vironvyö (Ritva Liljeroos)
  Piirustus ja maalaus (Heli Innala)
 • 18.10.-3.11.                  
  Ikonimaalaus (Tarja Karjalainen)
  Nypläys / Hardanger- ja leikekirjonta / Joululahjat neuloen (Hellevi Wikgren)
  3. kerros Värioppia ja abstraktia maalausta (Heli Innala)
 • 8.11.-24.11.                  
  Akvarellimaalauksen jatkokurssi (Timo Lintula)
  Ompelu / Kirjonta (Mervi Koskinen)
  Sarjakuvat (Vesa Vitikainen)
 • 29.11.-2.1.2023           
  Kalligrafia (Sarikka Vuorenoja)
  Kädentaidon kokemuksia (Teija Ruuhikorpi-Mäki)

Pysy ajan tasalla opiston kuulumisissa

Tilaa opiston uutiskirje klikkaamalla tästä. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.

Opiston peda.net-sivusto on julkaistu

Opiston peda.netissä löytyy perinteisiä nettisivuja enemmän tietoa kursseista ja opettajista. Se mahdollistaa myös kurssien opiskelijoille alustan materiaalien jakamiseen. Sivustoa päivitetään pitkin syyskautta. Sivusto löytyy osoitteesta peda.net/porinseudunkansalaisopisto - käy tutustumassa!