Maksut ja alennukset

Kurssimaksut

 • Ilmoittautumalla kurssille opiskelija sitoutuu maksamaan kurssimaksun riippumatta siitä, osallistuuko hän kurssille. Kurssille osallistuminen katsotaan ilmoittautumiseksi. Opistolla on oikeus periä kurssimaksu kaikilta kurssille osallistuvilta. Kurssimaksu on mainittu kunkin kurssin tiedoissa. Yhden kurssikerran peruuntuminen ei oikeuta korvaavaan kertaan tai kurssimaksun alennukseen.
 • Kurssimaksu maksetaan verkkopankissa ilmoittautumisen yhteydessä. Maksamaan pääsee Siirry maksamaan –linkin kautta ilmoittautumisen jälkeen. Verkkomaksuun tulevat mukaan kaikki samalla kertaa tehdyt ilmoittautumiset. Huomaathan, että maksu on suoritettava heti ilmoittautumisen jälkeen, eikä maksusivulle voi palata myöhemmin. Verkkomaksusta tulee vahvistus opiskelijan sähköpostiin. Kurssin peruuntuessa tai opiskelijan peruessa ilmoittautumisensa perumisaikojen puitteissa kurssimaksu palautetaan verkossa maksaneille. Kurssimaksun palautusta varten ilmoitathan tilinumerosi asiakaspalveluun. Palautettavan maksun tulee olla vähintään viisi euroa.
 • Kurssimaksua ei makseta verkossa, jos opiskelijalla on aktiivikortti tai hän suunnittelee sen hankintaa,opiskelija hakee työttömän, maahanmuuttajan, oppimisvaikeuksia kokevan ja alhaisen pohjakoulutuksen omaavan opintoseteliavustusta erikseen määritellyille kursseilla tai jos kurssimaksun maksaa työnantaja tai muu taho. Tällöin lasku lähetetään postitse kurssin alkamisen jälkeen. Mahdolliset alennukset huomioidaan laskussa. Ilmoitathan kurssin aikana muuttuneesta osoitteestasi asiakaspalveluun, jotta lasku lähtee oikeaan osoitteeseen.
 • Kaikki maksamattomat laskut menevät perintään. Otathan yhteyttä laskussa olevaan puhelinnumeroon viikon sisällä laskun saapumisesta, jos laskussa on huomautettavaa tai haluat sopia maksuajasta.
   
 • Kansalaisopiston kurssimaksuja voi maksaa työnantajan tarjoamilla verovapailla liikunta- ja kulttuurieduilla, poikkeuksena kielten, merenkulun ja ruokakulttuurin kurssit. Kurssimaksu tulee suorittaa viikon kuluessa kurssin alkamisesta. Käytä tarvittaessa viitteenä kurssinumeroa. Jos kurssi on ehditty laskuttaa, ei maksua enää oteta vastaan. Liikunta- ja kulttuuriedulla tulee maksaa koko kurssimaksu, eikä siitä saa vaihtorahaa. Kurssimaksut voi maksaa seuraavilla palveluilla:
 • Edenred: paperiset Virikesetelit ja My Edenred -mobiilimaksu asiakaspalvelussa
 • ePassi: verkkomaksu ilmoittautumisen jälkeen ja maksu asiakaspalvelussa
 • Smartum: verkkomaksu ilmoittautumisen jälkeen, paperiset setelit, SmartumPay-mobiilimaksu ja QR-maksu asiakaspalvelussa
 • Tyky: paperiset setelit ja Tyky-online -maksu asiakaspalvelussa
  Opistolla ei oteta vastaan käteistä eikä korttimaksuja.

 

 • Opiskelija hankkii kurssilla tarvittavat oppimateriaalit ja tarvikkeet yleensä itse. Osassa kursseista lista tarvikkeista löytyy ilmoittautumisjärjestelmässä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Joillakin kursseilla on erikseen mainittuja materiaali- ja välinemaksuja. Näistä löytyy tieto ilmoittautumisjärjestelmässä. Tarvikelistan voi myös pyytää asiakaspalvelusta. Aiempien materiaalimaksujen laiminlyöminen johtaa materiaalitilausten epäämiseen. Jos kurssille osallistuminen edellyttää matkustamista, opiskelija vastaa matkakuluista.
   
 • Tähtikursseilla voi olla pienempi ryhmäkoko, opetustila voi olla kalliimpi tai opettajan matka- ja majoituskulut voivat olla korkeammat kuin opiston tavallisilla kursseilla. Tähtikurssien kurssimaksu on 50 prosenttia kalliimpi kuin tavallisilla kursseilla.

Alennukset

Opetushallituksen rahoittamalla opintoseteliavustuksella tuetaan aikuiskoulutukseen osallistumista. Syksyllä 2019 ei järjestetä avointa hakua, vaan avustus jaetaan opiskelijoille seuraavasti:

 • alennus on jo huomioitu joidenkin koulutusoppaassa mainittujen kurssien kurssimaksussa. Kurssimaksun voi maksaa verkossa ilmoittautumisen jälkeen
 • joissakin koulutusoppaassa mainituissa kursseissa on kaksi hintaa. Edullisempi hinta on työttömille, maahanmuuttajille, oppimisvaikeuksia kokeville ja alhaisen pohjakoulutuksen omaaville. Mainitse ilmoittautumisen yhteydessä, mihin kohderyhmään kuulut. Opisto pyytää tarvittaessa todistuksen ko. ryhmään kuulumisesta. Kurssimaksua ei makseta verkossa, vaan alennus huomioidaan myöhemmin postitettavassa laskussa.

Avustusta ei voi hakea muihin kursseihin.

Opiskelija voi ostaa 100 euroa maksavan aktiivikortin, jolla voi osallistua suurimpaan osaan kansalaisopiston kursseista. Aktiivikortti ei käy tieto- ja viestintätekniikan kursseille (paitsi teemakurssit), teknisen työn kursseille, verkkokursseille, musiikin yksilöopetukseen eikä erikseen määritellyille erikoiskursseille (esim. opintomatkat). Tähtikurssien kurssimaksuista aktiivikortti kattaa puolet.

Aktiivikortit ovat myynnissä 29.8.-22.9. joko netissä tai asiakaspalvelussa (kurssinumero 99990S). Maksun voi suorittaa verkkopankissa ilmoittautumisen jälkeen tai postitse kotiin lähetettävällä laskulla. Aktiivikorttia ei voi perua. Kortin lunastaneiden tulee ilmoittautua kursseille ja esteen sattuessa perua osallistumisensa viimeistään seitsemän päivää ennen kurssin alkua. Mikäli peruminen tehdään tämän jälkeen, peritään 12 euron perumismaksu. Jos perumista ei tehdä ollenkaan, peritään myös aktiivikortin lunastaneilta koko kurssimaksu.