Maksut ja alennukset

Kurssimaksut

Maksun palautus

Opiskelija voi hakea palautusta kurssimaksusta, jos koronatilanteen vuoksi kevään 2020 kurssin tunneista jäi pitämättä puolet tai enemmän. Palautuksen suuruus on 50 % maksetusta kurssimaksusta. Minimipalautus on 10 e / kurssi. Lomakkeella voi hakea palautusta verkkopankissa tai laskulla maksettuun kurssimaksuun. Olethan yhteydessä asiakaspalveluun, jos haet palautusta esim. Tyky-, Smartum- tai Epassi-maksuihin. Aktiivikortista ei voi saada palautusta.

Palautusta voi hakea nettilomakkeella 31.7. mennessä:

Kurssimaksun palautuslomake

Lomakkeen täyttäminen edellyttää tunnistautumista. Lomakkeella on listattu valmiiksi ne kurssit, joista palautusta on mahdollista hakea.

Mahdollisissa ongelmatilanteissa ota yhtettä opiston asiakaspalveluun puh. 02 621 5963 tai kansalaisopisto@pori.fi.

Yleistä maksuista:

 • Ilmoittautumalla kurssille opiskelija sitoutuu maksamaan kurssimaksun riippumatta siitä, osallistuuko hän kurssille. Kurssille osallistuminen katsotaan ilmoittautumiseksi. Opistolla on oikeus periä kurssimaksu kaikilta kurssille osallistuvilta. Kurssimaksu on mainittu kunkin kurssin tiedoissa. Yhden kurssikerran peruuntuminen ei oikeuta korvaavaan kertaan tai kurssimaksun alennukseen. Jos opisto ei pysty järjestämään opetusta ylivoimaisen esteen vuoksi (esim. epidemia), kurssimaksuja ei palauteta.
 • Kurssimaksu maksetaan verkkopankissa ilmoittautumisen yhteydessä. Maksamaan pääsee Siirry maksamaan –linkin kautta ilmoittautumisen jälkeen. Verkkomaksuun tulevat mukaan kaikki samalla kertaa tehdyt ilmoittautumiset. Huomaathan, että maksu on suoritettava heti ilmoittautumisen jälkeen, eikä maksusivulle voi palata myöhemmin. Verkkomaksusta tulee vahvistus opiskelijan sähköpostiin. Kurssin peruuntuessa tai opiskelijan peruessa ilmoittautumisensa perumisaikojen puitteissa kurssimaksu palautetaan verkossa maksaneille. Kurssimaksun palautusta varten olethan yhteydessä asiakaspalveluun. Palautus on minimissään 10 e.
 • Kurssimaksua ei makseta verkossa, jos opiskelijalla on aktiivikortti tai hän suunnittelee sen hankintaa, opiskelija hakee työttömän, maahanmuuttajan, oppimisvaikeuksia kokevan ja alhaisen pohjakoulutuksen omaavan opintoseteliavustusta erikseen määritellyillä kursseilla tai jos kurssimaksun maksaa työnantaja tai muu taho. Tällöin lasku lähetetään postitse kurssin alkamisen jälkeen. Mahdolliset alennukset huomioidaan laskussa. Ilmoitathan kurssin aikana muuttuneesta osoitteestasi asiakaspalveluun, jotta lasku lähtee oikeaan osoitteeseen. Porin kaupungin laskut voi tilata e-laskuiksi omassa verkkopankissa.
 • Kaikki maksamattomat laskut menevät perintään. Otathan yhteyttä laskussa olevaan puhelinnumeroon viikon sisällä laskun saapumisesta, jos laskussa on huomautettavaa tai haluat sopia maksuajasta.
   
 • Kansalaisopiston kurssimaksuja voi maksaa työnantajan tarjoamilla verovapailla liikunta- ja kulttuurieduilla, poikkeuksena kielten, merenkulun ja ruokakulttuurin kurssit. Kurssimaksu tulee suorittaa viikon kuluessa kurssin alkamisesta. Käytä tarvittaessa viitteenä kurssinumeroa. Jos kurssi on ehditty laskuttaa, ei maksua enää oteta vastaan. Liikunta- ja kulttuuriedulla tulee maksaa koko kurssimaksu, eikä siitä saa vaihtorahaa. Kurssimaksut voi maksaa seuraavilla palveluilla:
 • Edenred: paperiset Virikesetelit ja My Edenred -mobiilimaksu asiakaspalvelussa
 • ePassi: verkkomaksu ilmoittautumisen jälkeen ja maksu asiakaspalvelussa
 • Smartum: verkkomaksu ilmoittautumisen jälkeen, paperiset setelit, SmartumPay-mobiilimaksu ja QR-maksu asiakaspalvelussa
 • Tyky: paperiset setelit ja Tyky-online -maksu asiakaspalvelussa
  Opistolla ei oteta vastaan käteistä eikä korttimaksuja.

 

 • Opiskelija hankkii kurssilla tarvittavat oppimateriaalit ja tarvikkeet yleensä itse. Osassa kursseista lista tarvikkeista löytyy ilmoittautumisjärjestelmässä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Joillakin kursseilla on erikseen mainittuja materiaali- ja välinemaksuja. Näistä löytyy tieto ilmoittautumisjärjestelmässä. Tarvikelistan voi myös pyytää asiakaspalvelusta. Aiempien materiaalimaksujen laiminlyöminen johtaa materiaalitilausten epäämiseen. Jos kurssille osallistuminen edellyttää matkustamista, opiskelija vastaa matkakuluista.
   
 • Tähtikursseilla voi olla pienempi ryhmäkoko, opetustila voi olla kalliimpi tai opettajan matka- ja majoituskulut voivat olla korkeammat kuin opiston tavallisilla kursseilla. Tähtikurssien kurssimaksu on 50 prosenttia kalliimpi kuin tavallisilla kursseilla.

Alennukset

Opetushallituksen rahoittamalla opintoseteliavustuksella tuetaan aikuiskoulutukseen osallistumista. Avustus jaetaan opiskelijoille seuraavasti:

 • alennus on jo huomioitu joidenkin koulutusoppaassa mainittujen kurssien kurssimaksussa. Kurssimaksun voi maksaa verkossa ilmoittautumisen jälkeen
 • joissakin koulutusoppaassa mainituissa kursseissa on kaksi hintaa. Edullisempi hinta on työttömille, maahanmuuttajille, oppimisvaikeuksia kokeville ja alhaisen pohjakoulutuksen omaaville. Mainitse ilmoittautumisen yhteydessä, mihin kohderyhmään kuulut. Opisto pyytää tarvittaessa todistuksen ko. ryhmään kuulumisesta. Kurssimaksua ei makseta verkossa, vaan alennus huomioidaan myöhemmin postitettavassa laskussa.

Avustusta ei voi hakea muihin kursseihin.

Opiskelija voi ostaa 100 euroa maksavan aktiivikortin, jolla voi kattaa suurimman osan kansalaisopiston syyskauden kurssimaksuista. Aktiivikortti ei käy teknisen työn kursseille, ruokakulttuurikursseille, verkkokursseille, musiikin yksilöopetukseen, opintomatkoihin eikä erikseen mainituille kursseille. Tieto- ja viestintätekniikan kursseista aktiivikortti ei käy peruskursseihin sekä kertaus- ja jatkokursseihin. Tähtikurssien kurssimaksuista aktiivikortti kattaa puolet. Jos kurssimaksuun sisältyy erikseen mainittuja materiaali- tai polttomaksuja, nämä laskutetaan myös aktiivikorttilaisilta.

Aktiivikortit ovat myynnissä 31.8.-20.9. joko netissä tai asiakaspalvelussa (kurssinumero 99990S). Maksun voi suorittaa verkkopankissa ilmoittautumisen jälkeen tai postitse kotiin lähetettävällä laskulla. Aktiivikorttia ei voi perua. Kortin lunastaneiden tulee ilmoittautua kursseille ja esteen sattuessa perua osallistumisensa viimeistään seitsemän päivää ennen kurssin alkua. Mikäli peruminen tehdään tämän jälkeen, peritään 12 euron perumismaksu. Jos perumista ei tehdä ollenkaan, peritään myös aktiivikortin lunastaneilta koko kurssimaksu.