Maksut ja alennukset

Kurssimaksut

 • Ilmoittautumalla kurssille opiskelija sitoutuu maksamaan kurssimaksun riippumatta siitä, osallistuuko hän kurssille. Kurssille osallistuminen katsotaan ilmoittautumiseksi. Opistolla on oikeus periä kurssimaksu kaikilta kurssille osallistuvilta. Kurssimaksu on mainittu kunkin kurssin tiedoissa. Yhden kurssikerran peruuntuminen ei oikeuta korvaavaan kertaan tai kurssimaksun alennukseen. Jos opisto ei pysty järjestämään opetusta ylivoimaisen esteen vuoksi (esim. epidemia), kurssimaksuja ei palauteta. Koulutusoppaassa on maininta niiden kurssien kohdalla, jotka siirtyvät opetuksen mahdollisesti keskeytyessä toteutettavaksi etäopetuksena.
 • Kurssimaksu maksetaan verkkopankissa ilmoittautumisen yhteydessä. Maksamaan pääsee Siirry maksamaan –linkin kautta ilmoittautumisen jälkeen. Verkkomaksuun tulevat mukaan kaikki samalla kertaa tehdyt ilmoittautumiset. Huomaathan, että maksu on suoritettava heti ilmoittautumisen jälkeen, eikä maksusivulle voi palata myöhemmin. Verkkomaksusta tulee vahvistus annettuun sähköpostiosoitteeseen. Kurssin peruuntuessa tai opiskelijan peruessa ilmoittautumisensa perumisaikojen puitteissa kurssimaksu palautetaan verkossa maksaneille. Kurssimaksun palautusta varten olethan yhteydessä asiakaspalveluun. Palautus on minimissään 10 e.

 • Kurssimaksua ei makseta verkossa, jos opiskelijalla on aktiivikortti tai hän suunnittelee sen hankintaa, opiskelija hakee työttömän, maahanmuuttajan, oppimisvaikeuksia kokevan ja alhaisen pohjakoulutuksen omaavan opintoseteliavustusta erikseen määritellyillä kursseilla tai jos kurssimaksun maksaa työnantaja tai muu taho. Tällöin lasku lähetetään postitse kurssin alkamisen jälkeen.

 •  Mahdolliset alennukset huomioidaan laskussa. Ilmoitathan kurssin aikana muuttuneesta osoitteestasi asiakaspalveluun, jotta lasku lähtee oikeaan osoitteeseen. Porin kaupungin laskut voi tilata e-laskuiksi omassa verkkopankissa.
 • Kaikki maksamattomat laskut menevät perintään. Otathan yhteyttä laskussa olevaan puhelinnumeroon viikon sisällä laskun saapumisesta, jos laskussa on huomautettavaa tai haluat sopia maksuajasta.

Kansalaisopiston kurssimaksuja voi maksaa työnantajan tarjoamilla verovapailla liikunta- ja kulttuurieduilla, poikkeuksena mm. avoimen yliopiston opinnot, merenkulun kurssit sekä kieli- ja ruokakulttuurikurssit. Kurssimaksu tulee suorittaa viikon kuluessa kurssin alkamisesta. Käytä tarvittaessa viitteenä kurssinumeroa. Jos kurssi on ehditty laskuttaa, ei maksua enää oteta vastaan. Liikunta- ja kulttuuriedulla tulee maksaa koko kurssimaksu, eikä siitä saa vaihtorahaa. Maksua ei palauteta kurssin peruuntuessa tai opiskelijan peruessa ilmoittautumisensa. Kurssimaksut voi maksaa seuraavilla palveluilla:

 • Edenred: paperiset Virikesetelit ja My Edenred -mobiilimaksu asiakaspalvelussa
 • ePassi: verkkomaksu ilmoittautumisen jälkeen ja maksu asiakaspalvelussa
 • Smartum: verkkomaksu ilmoittautumisen jälkeen, paperiset setelit ja SmartumPay-mobiilimaksu asiakaspalvelussa
 • Tyky: paperiset setelit
 • Eazybreak: maksu sovelluksella asiakaspalvelussa

Opistolla ei oteta vastaan käteistä eikä korttimaksuja.

 • Opiskelija hankkii kurssilla tarvittavat oppimateriaalit ja tarvikkeet yleensä itse. Osassa kursseista lista tarvikkeista löytyy ilmoittautumisjärjestelmässä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Joillakin kursseilla on erikseen mainittuja materiaali- ja välinemaksuja. Näistä löytyy tieto ilmoittautumisjärjestelmässä. Tarvikelistan voi myös pyytää asiakaspalvelusta. Jos kurssilla kerätään muita maksuja kuin ilmoittautumistiedoissa mainitut, olethan yhteydessä asiakaspalveluun. Aiempien materiaalimaksujen laiminlyöminen johtaa materiaalitilausten epäämiseen. Jos kurssille osallistuminen edellyttää matkustamista, opiskelija vastaa matkakuluista.
 • Tähtikursseilla opettajan matka- ja majoituskulut voivat olla korkeammat tai opetustila kalliimpi kuin opiston tavallisilla kursseilla. Tähtikurssien kurssimaksu on 50 prosenttia kalliimpi kuin tavallisilla kursseilla.

Alennukset

Opetushallituksen rahoittamalla opintoseteliavustuksella tuetaan aikuiskoulutukseen osallistumista. Avustus jaetaan opiskelijoille seuraavasti:

 • alennus on jo huomioitu joidenkin koulutusoppaassa mainittujen kurssien kurssimaksussa. Kurssimaksun voi maksaa verkossa ilmoittautumisen jälkeen
 • joissakin koulutusoppaassa mainituissa kursseissa on kaksi hintaa. Edullisempi hinta on työttömille, maahanmuuttajille, oppimisvaikeuksia kokeville ja alhaisen pohjakoulutuksen omaaville. Mainitse ilmoittautumisen yhteydessä, mihin kohderyhmään kuulut. Opisto pyytää tarvittaessa todistuksen ko. ryhmään kuulumisesta. Kurssimaksua ei makseta verkossa, vaan alennus huomioidaan myöhemmin postitettavassa laskussa.

Avustusta ei voi hakea muihin kursseihin.

Opiskelija voi ostaa 100 euroa maksavan aktiivikortin, jolla voi kattaa suurimman osan syyskauden kurssimaksuista. Aktiivikortti ei käy avoimen yliopiston opetukseen, teknisen työn kursseille, ruokakulttuurikursseille, musiikin yksilöopetukseen eikä erikseen mainituille kursseille. Tieto- ja viestintätekniikan kursseista aktiivikortti ei käy peruskursseihin sekä kertaus- ja jatkokursseihin. Suurimman osan tähtikurssien kurssimaksuista aktiivikortti kattaa puolet. Jos kurssimaksuun sisältyy erikseen mainittuja materiaali- tai polttomaksuja, nämä laskutetaan myös aktiivikorttilaisilta.

Aktiivikortit ovat myynnissä 26.8.-19.9. joko netissä tai asiakaspalvelussa (kurssinumero 99990S). Maksun voi suorittaa verkkopankissa ilmoittautumisen jälkeen tai postitse kotiin lähetettävällä laskulla. Aktiivikorttia ei voi perua. Kortin lunastaneiden tulee ilmoittautua kursseille ja esteen sattuessa perua osallistumisensa viimeistään seitsemän päivää ennen kurssin alkua. Mikäli peruminen tehdään tämän jälkeen, peritään 12 euron perumismaksu. Jos perumista ei tehdä ollenkaan, peritään myös aktiivikortin lunastaneilta koko kurssimaksu.