Erityislinjat

Porin suomalaisen yhteislyseon lukion erityislinjat

Porin suomalaisen yhteislyseon lukiossa on yleislinjan lisäksi valtakunnallisen erityistehtävän saaneet luonnontieteellinen linja sekä urheilulinja.

 

Luonnontieteellinen linja

Luonnontieteelliselle erikoislinjalle (LNT) valitaan erikseen vuosittain 16 - 20 opiskelijaa.

Luonnontieteellisen erikoislukion opiskelijan opinto-ohjelmaan tulee kuulua fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa yhteensä vähintään 12 LNT-kurssia.

LNT-linjan opiskelijalla on mahdollisuus jättää muiden aineiden pakollisista kursseista valitsematta enintään kahdeksan kurssia kuitenkin niin, että kunkin aineen pakollisista kursseista tulee suoritetuksi vähintään puolet. Niissä aineissa, joissa opiskelija osallistuu yo-kirjoituksiin, tulee kuitenkin kaikki pakolliset kurssit suorittaa.

Porin suomalaisen yhteislyseon lukio on mukana luonnontiedelukioiden verkostossa

Urheilulinja

PSYL:n lukion urheilulinjalla on opetusministeriön päätöksen mukaisesti urheilupainotteisen opetuksen erityinen koulutustehtävä.
PSYL:n urheilulinjan tehtävänä on tarjota mahdollisuus nuorille urheilijoille opiskelun ja urheilun saumattomaan yhdistämiseen. Jokainen opiskelija laatii henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, joka sisältää opinto- ja valmentautumissuunnitelman, ja on tärkeä apuväline opintojen ja urheilun yhteensovittamisen suunnittelussa. Painopistelajeja ovat jalkapallo, jääkiekko, jääpallo, salibandy, tyttöjen pesäpallo, yksilölajit ja uinti.

Urheilulinjalla harjoittelu on osa opiskelua. Jokainen urheilulinjan opiskelija osallistuu aamuvalmennukseen tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Satakunnan urheiluakatemia (SSA)

Satakunnan urheiluakatemian perustehtävä on mahdollistaa siviiliuran rakentaminen yhdistämällä opiskelu ja ammattimainen valmentautuminen. Akatemian ytimenä toimii Porin suomalaisen yhteislyseon urheilulinja, joka koordinoi mukana olevien oppilaitosten sekä paikallisten urheiluseurojen kanssa "porilaista urheilijapolkua". Tutustu Satakunnan urheiluakatemiaan tästä. Satakunnan urheiluakatemiaan voivat hakeutua yli 15-vuotiaat opintojaan aloittavat, jatkavat tai jo opintonsa päättäneet SM-kisa- ja maajoukkuetason urheilijat, joiden tavoitteena on kansallinen ja kansainvälinen menestys urheilussa. Kaikkien opiskelijaurheilijoiden on haettava akatemiatoimintaan lukuvuosittain (ei koske PSYL urheilulukion oppilaita).

 

urheilulinjapsyl

urheilulinjapsyl, by Hanna Gröndahl

Kuvataidepainotus

PSYL:n lukiossa opiskelija voi valita runsaasti kuvataiteen kursseja rikastamaan lukio-opintojaan. Kuvataiteen kursseilla vieraillaan taidenäyttelyissä ja osallistutaan taideprojekteihin. Opiskelijoiden töitä on esillä erilaisissa näyttelyissä. Kuvataiteesta kiinnostunut opiskelija kehittää lukiossa omaa taiteellista ilmaisuaan yleissivistävän jatko-opintokelpoisuuden hankkimisen ohella. Kuvataideopetus valmentaa myös tulevaisuuden haasteisiin ja pääsykokeisiin niitä, jotka jatkavat opintojaan taidealan oppilaitoksissa.

Kuvataidekurssit on suunnattu kaikille lukio-opiskelijoille. Kuvataiteessa harjoiteltavia taitoja ja asioita voi hyödyntää todella monella alalla. Visuaalisen kulttuurin merkitys kasvaa jokapäiväisessä elämässämme jatkuvasti.

Uusimpia kuvataiteen töitä on nähtävissä Instagramissa tunnisteella "kuvataidepsyllukio".

taidemuseossa

taidemuseossa, by Hanna Gröndahl