Kirjaston ja soitinlainaamon säännöt

1. YLEISTÄ
2. KIRJASTON SÄÄNNÖT
3. SOITINTEN LAINAUSEHDOT

1.YLEISTÄ

PALVELUT

Kirjastossa on tietokone asiakkaita varten, internet-yhteys ja tulostusmahdollisuus. Langaton verkko omille kannettaville ja laitteille on Pori_WlaN, mikä ei vaadi salasanaa.

Kirjaston viereisessä kahvilasalissa ("olkkarissa") voi myös käyttää tietokoneita tai lukea musiikin alaan liittyviä lehtiä. Helsingin Sanomat tai Satakunnan Kansan voi pyytää luettavaksi kirjaston hoitajalta. Tilassa on lasten leikkipaikka, kahvin- ja vedenkeittimet, jääkaappi ja mikroaaltouuni. 

Soitinlainaamon kokoelmiin kuuluvat kaikki taidemusiikissa käytetyt jousi-, näppäily- ja puhallinsoittimet, joiden opetusta konservatoriossa annetaan. Soittimia on yhteensä yli 400 ja lukukausittain perittävä maksu on tällä hetkellä 65 €/soitin/lukukausi, ulkopuolisten maksu on 97,50 €.

Lainattua tai omaa soitinta voi säilyttää väliaikaisesti päivän aikana kirjastossa, kuitenkin omalla vastuulla ja mielellään nimellä varustettuna. Kouluisäntä Sari Perkiöltä (puh. 044 701 5409) voi tiedustella lukollista soitinkaappia, jos säilytystarve on toistuva.

 2. KIRJASTON SÄÄNNÖT

- Kirjastoa ja soitinlainaamoa voivat käyttää Palmgren-konservatorion opiskelijat, oppilaat ja henkilökunta sekä harkinnan mukaan ja tarvittaessa konservatorion ulkopuoliset asiakkaat, entiset oppilaat ja yhteistyökumppanit. 

- Nuottien laina-aika on kolme kuukautta ja kirjojen laina-aika on yksi kuukausi. Käsikirjaston kirjoja, lehtiä, CD-äänitteitä tai DVD-tallenteita ei anneta kotilainaan kuin poikkeustapauksissa. Kirjasto ei ole korvausvelvollinen, mikäli lainattu tallenne vahingoittaa asiakkaan laitteita.

- Lainaus tapahtuu omalla nimellä sen jälkeen kun asiakkaan tiedot on tallennettu kirjastojärjestelmään. Lainaaja on vastuussa kirjastosta lainaamastaan materiaalista henkilökohtaisesti. Alle 15-vuotiaan huoltaja voi antaa kirjallisen suostumuksen alaikäisen lapsen rekisteröimiseksi kirjaston tietokantaan ja sitoutua vastaamaan lainoista. Kirjaston asiakasrekisteri on henkilörekisterilain mukainen henkilörekisteri, jota käytetään vain kirjaston asiakkaiden lainatietojen hallinnointiin ja jonka tietoja ei anneta kirjaston ulkopuolelle.

- Musiikkikirjastomme aineiston hakuja voi tehdä konservatorion kotisivujen kautta millä tahansa tietokoneella tai älypuhelimella jossa on internet-yhteys. Henkilökohtaisilla käyttäjätunnuksillaan voi kotisivujen kautta myös käydä tarkistamassa lainatilanteensa ja uusimassa omia lainojaan. Tunnuksen ja PIN-koodin voi käydä aktivoimassa kirjastossa henkilökohtaisesti tai tilata sähköpostitse informaatikolta katriina.soikkeli@pori.fi. Kirjastossa on myös itsepalvelulainauspääte, jonka käyttö edellyttää näitä tunnuksia. Varauksen tekeminen ja lainojen uusiminen (mikäli niihin ei ole varauksia) voi tapahtua myös henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse, internetin tai sähköpostin välityksellä.

- Lainojen palautukset tulee tehdä suoraan konservatorion kirjastoon sen aukioloaikoina tai palautus-/postilaatikkoon konservatorion ollessa suljettuna. Erääntyneistä lainoista voidaan muistuttaa oppilasta tai huoltajaa sähköpostitse ja tästä muistutuksesta voidaan periä voimassa olevan hinnaston mukainen maksu. Kadonneesta tai vahingoittuneesta aineistosta tulee ilmoittaa kirjastonhoitajalle.  Asiakkaan tulee hankkia uusi vastaava aineisto kadonneen tai vahingoittuneen tilalle. Jos asiakas on kadottanut stemman nuottijulkaisusta, on se yleensä korvattava kokonaan. Stemman tai nuotin kopio ei voi korvata alkuperäistä lainattua aineistoa. 

3.SOITINTEN LAINAUSEHDOT

- Soittimia lainataan pääsääntöisesti vain Palmgren-konservatorion oppilaille tai opettajille. Kaikille opintonsa aloittaville pyritään järjestämään sopiva instrumentti soiton opiskelua varten.

- Uudet soitinlainaajat voivat lähettää vapaamuotoisen soitinlainahakemuksen sähköpostitse kirjastonhoitajalle. Hakemus ei ole pakollinen, mutta mikäli soittimien lainaajia on enemmän kuin soittimia, annetaan soittimia lainaksi siinä järjestyksessä kun hakemukset on palautettu.

- Soitin luovutetaan lainaksi voimassaolevan hinnaston ja laina-aikojen mukaisesti.

- Soitin lainataan oppilaalle oman opettajan ja huoltajan läsnä ollessa. Pääsääntöisesti oppilaan instrumenttiopettaja käy valitsemassa oppilaalleen sopivan soittimen viimeistään ensimmäisellä soittotunnilla. Soittimesta tehdään toistaiseksi voimassa oleva lainaussopimus, jonka huoltaja allekirjoittaa. Maksu peritään aina lukukausimaksun yhteydessä. Soitinta ei tarvitse palauttaa kesäksi.

- Soitinta on käsiteltävä ja hoidettava huolellisesti tässä annettujen ja opettajan antamien ohjeiden mukaan.

- Lainasoitinta ei saa tilapäisestikään käyttää muu kuin se oppilas tai opettaja, jolle luovutus on tapahtunut. Soittimia ei saa viedä ulkomaille neuvottelematta erikseen. Jos kyseessä ei ole konservatorion omaan toimintaan liittyvä ulkomaanmatka, lainaajan tulee vakuuttaa soitin matkan ajaksi.

- Soitinta ei saa säilyttää liian lämpimässä paikassa, esim. lämpöpatterin tai muun lämmityslaitteen lähellä, tai liiallisessa auringonpaisteessa eikä kosteassa paikassa, esim. kellarissa tai kylmässä varastossa. Soitinta ei saa kuljettaa polkupyörän, mopon tms. kulkuneuvon tavaratelineellä eikä ohjaustangolla.

- Konservatorio vastaa soittimien perushuollosta. Kuluvat osat esim. jousisoittimien kielet ja puhallinsoittimien lehdet sekä öljyt lainaaja hankkii ja kustantaa itse. Ensimmäistä kertaa lainatessa soittimessa on yleensä mukana perustarvikkeet alkuun pääsemiseksi.

- Soittimen vahingoittuessa tai kun siinä ilmenee muuta vikaa, on lainaajan tai hänen huoltajansa ilmoitettava asiasta välittömästi soitinlainaamon hoitajalle.

- Soittimen lainaaja tai hänen huoltajansa korvaavat Palmgren-konservatoriolle kaikki soittimelle laina-aikana sattuvat vahingot. Lainaajalla kannattaa olla kotivakuutus vahinkojen varalle. Soittimen luonnollisesta kulumisesta aiheutuvat huolto- ja korjauskustannukset korvaa konservatorio.

- Korjaus suoritetaan konservatorion toimesta lainaajan ja hänen huoltajansa kustannuksella, mikäli he näiden ehtojen mukaan ovat soittimen korjauksesta vastuussa. Soitinta ei saa viedä korjaajalle lainaajan tai hänen huoltajansa toimesta.  Sitä ei myöskään itse saa ryhtyä korjaamaan.

- Lainausaika päättyy viimeistään opiskelun loppuessa tai kun oppilaalla on oma soitin. Palautukset tehdään aina kirjastoon/soitinlainaamoon. Mikäli soitinta ei ole palautettu elokuun loppuun tai tammikuun 15. päivään mennessä, tulee maksettavaksi soitinvuokra kuluvalta lukukaudelta.

- Instrumenttiopettaja tarkistaa, että soitin ja tarvikkeet palautuvat vastaavassa kunnossa kuin ne ovat olleet lainatessa.