Yleisöluennot

Uskonnollisia liikkeitä ja ilmiöitä -luentosarja

 
Syyskaudella saamme kuulla uskontotieteen, taidehistorian ja kirkkohistorian asiantuntijoiden luennoilla kansanuskosta ja miten esimerkiksi sielu-usko ja magia ilmenevät edelleen Suomessa sekä erilaisista uskonnollisista liikkeistä ja ilmiöistä. Monet uudet kristilliset liikkeet tavoittivat suomalaiset nopeasti 1800-1900-luvun vaihteessa muun muassa rannikon satamakaupunkien kautta. Uskonnolliset ilmiöt kiinnostivat niin ikään taiteilijoita kuin tavallisia kansalaisia. Esoteerinen henkisyys innoitti Akseli Gallen-Kallelaa maalaamaan Juséliuksen mausoleumin freskot. Unissasaarnaajat kiehtoivat ja keräsivät kuulijoita eri puolilla Suomea. Uukuniemeläisen horrossaarnaaja Helena Konttisen yksi esikuva oli 1700-luvulla vaikuttanut merikarvialainen Anna Rogel. 

Yhteistyössä Satakunnan Museo, Porin kesäyliopisto ja Satakunnan Museon ystävät ry.

Luennot pidetään Satakunnan Museon perusnäyttelyn Taavi-lavalla (Hallituskatu 11). Osaa luennoista voi seurata myös Satakunnan Museon YouTube-kanavalta suorana ja tallenteena. Luennoille on vapaa pääsy, tervetuloa!

 • Ke 9.9. klo 17.30 Teemu Mantsinen, FT, tutkija, TY
  Uudet kristilliset suuntaukset 1800-1900-lukujen vaihteen Suomessa: kansankirkon haastajat hihhulilaisista helluntailaisiin
 • Ke 16.9. klo 17.30 Risto Pulkkinen, TT, uskontotieteen dos., HY, pohjoisen etnografian dos., LY
  Kansanuskoa muinais-Suomesta nykypäivään
 • Ke 30.9. klo 17.30 Nina Kokkinen, FT, taiteen- ja uskonnontutkija, TY
  Esoteerinen henkisyys Suomen kultakauden taiteessa ja Juséliuksen mausoleumissa
  Tekijänoikeudellisista syistä luentoa ei esitetä suorana tai tallenteena YouTubessa.
 • Ke 28.10. klo 17.30 Päivi Salmesvuori, TT, dos., yliopistotutkija, HY
  Horrossaarnaaja Helena Konttinen (1871-1916) taivaallisten vaatimusten ja lohdutuksen välittäjänä

Fellini 100 vuotta ke 9.12. klo 18-19.30

FT, tietokirjailija Liisa Väisänen luennoi elokuvataiteen suurimpiin nimiin kuuluvasta elokuvaohjaaja Federico Fellinin työstä ja elämästä. Fellinin syntymästä tuli tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.
Yhteistyössä Porin kesäyliopisto, Dante-seura sekä Porin kaupunginkirjasto. Luento järjestetään opistotalon auditoriossa.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Muutokset mahdollisia.