Etusivu > Kaupunkisuunnittelu > Porin kansallinen kaupunkipuisto > Avaa silmäs, oot kaupunkipuistos!

Avaa silmäs, oot kaupunkipuistos!

Kansallinen kaupunkipuisto tutuksi Porissa!

Joko sinä tunnet Porin kansallisen kaupunkipuiston? Mikä se on ja mitä siellä voi tehdä? Tiesitkö, että keskellä arkista Poria on kymmenen neliökilometrin kokoinen upea puistokokonaisuus? Se on vihreä, elävä ja arvostettu. Muun muassa näitä asioita pyrimme tuomaan esille EAKR-rahoitteisella Avaa silmäs, oot kaupunkipuistos -ympäristökasvatushankkeellamme.

Elämyksellinen näyttely

Hankkeen pääteema oli Satakunnan Museon Luontotalo Arkissa kuluvan vuoden toukokuusta syyskuun loppuun esillä ollut Avaa silmäs, oot kaupunkipuistos! - näyttely. Näyttelyssä sai kokea ja aistia kaupunkipuiston monipuolisuuden yhdellä silmäyksellä ja perehtyä tarkemmin myös yksityiskohtiin. Näyttely sai erityisesti kiitosta monipuolisuudesta, kokemuksellisuudesta, elämyksellisyydestä ja osallistumismahdollisuuksien tarjoamisesta. Näyttelyssä tuotiin esille eri aistein havaittavilla keinoilla kaupunkipuiston olemassaolon jokapäiväisessä kaupunkilaisten arjessa.

Suosituin näyttelyn osa oli ehdottomasti digitaalinen polkupyöräretki, jossa näyttelyvieraat saivat tuunattujen polkupyörien selästä tutustua kansalliseen kaupunkipuistoon . Hallitsevin osa näyttelytilaa oli suuri unelmien puu, johon jokainen sai ripustaa toiveensa siitä, minkälainen on heidän unelmiensa puisto.

Monessa mukana

Näyttelyn lisäksi kesän ja syksyn aikana toteutettiin ja oltiin mukana yhdessä yhteistyökumppanien kanssa erilaisissa tapahtumissa, luennoilla, retkillä ja opastuksissa. Esimerkkinä mainittakoon Pelle Hermannin leikkipuiston 20-vuotisjuhlat, maakunnallisen ympäristökasvatusviikon ja yliopistokeskuksen TiedeAreenan tapahtumat.

Uudenlaista yhteistyötä teimme Mu Pori o kaunis -yhteisön ja yliopistokeskuksen kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelman kanssa toteuttamalla kanssa geokätköilyreittejä kaupunkipuiston alueelle. Reitin varrella on rasteina QR-koodeja ja vihjeteksteinä tarinoita ja kuvia Porista ennen ja nyt.

Valmistelussa noin 500 lasta ja nuorta

Paras anti koko hakkeessa oli yhdessä tekemisen meininki ja yhteishenki, jolla sitä toteuttiin. Se loi hyvää pohjaa tulevaisuuden yhteistyölle ja kaupunkipuiston tunnettuuden lisäämiselle yhteisvoimin jatkossakin. Kohderyhmänä olivat etenkin lapset ja nuoret. Heidät tavoitettiin hyvin jo valmisteluvaiheessa, kun kuvataidekoulun monet eri ryhmät tekivät taideteoksia Luontotalon pihalle sekä mielikuvakartan ja vieraskirjana toimineen sormenjälkipuun sisätiloihin. Seurakunnan päiväkerholaiset maalasivat kaupunkipuiston tunnuksen väreillä kiviä, joista työstettiin tilataideteos näyttelytilan lattialle. Cygnaeuksen koulun kuvataideluokkien oppilaat tekivät näyttelytilaan paperimassatekniikalla sata kappaletta Porin nimikkolintuja, mustavariksia.

Hankkeen päätoteuttaja toimi Porin kaupunkisuunnittelu. Lisäksi mukana olivat kaupungin organisaatioista puistotoimi, viestintä, kulttuuriasiainkeskus, vapaa-aikavirasto, ympäristövirasto, kaupunginkirjasto, Porin Taidekoulu, Porin lastenkulttuurikeskus -Satakunnan lastenkulttuuriverkosto ja Porin Cygnaeuksen koulu. Muita yhteistyökumppaneita olivat Porin evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä, Porin yliopistokeskus, Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma ja Mu Pori o kaunis -yhteisö.Näyttelykokonaisuus sai EAKR-rahoitusta Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Avaasilmas_kooste.pdf (pdf, 7.22 Mt)


hankkeen_esittely.pdf (pdf, 11.84 Mt)

kuva


Lisätiedot: Projektipäällikkö Heli Nukki, 044 701 1976 www.facebook.com/porinkansallinenkaupunkipuisto