Etusivu > Kaupunkisuunnittelu > Porin kansallinen kaupunkipuisto > Vihervuosi 2016

Vihervuosi 2016

Vihervuosi on valtakunnallinen teemavuosi, jota vietetään viidettä kertaa vuonna 2016. Vihervuosi näkyy Porissa ja etenkin Porin kansallisessa kaupunkipuistossa monin tavoin.

Tavoitteena on innostaa ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan oman lähiympäristönsä hyväksi. Tarkoituksena on edistää rakennetun ympäristön viihtyisyyttä ja sitä kautta ihmisten hyvinvointia.

Vihervuoden pääteemana on Kestävä suomalainen maisema. Teema nostaa esille tämän ajan haasteet: miten voimme edistää kestävän kehityksen mukaista viheralueiden suunnittelua, rakentamista ja hoitoa. Muita esille nousevia teemoja ovat mm. lähiruoka ja kaupunkiviljely.

Vihervuoden slogan “Minun maisemani – maalla ja kaupungissa" tuo tarkoituksella asiat lähelle. Kyse on meidän kaikkien lähiympäristöstä.

Ympäristöministeriön nimeämää teemavuotta koordinoi Viherympäristöliitto. Vuoden päätapahtumat järjestetään Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja Helsingissä.

Porin kaupunki juhlistaa Vihervuotta 2016 tarjoamalla monenlaisia tapahtumia kaupunkilaisille.

Järjestävinä tahoina Porin kaupungilta:

  • Puistotoimi
  • Katu- ja puistosuunnittelu
  • Porin kaupunkisuunnittelu/Porin kansallinen kaupunkipuisto
  • Satakunnan Museo
  • Porin taidekoulu
  • Ympäristövirasto
  • Cygnaeuksen koulun kuvataideluokat
  • Porin kesäyliopisto

Lisäksi mukana mm.Taiteen edistämiskeskuksen Porin toimipiste, Melamajavat, Luodon siirtolapuutarhayhdistys

kuva

Tapahtumakalenteri

Puistot, puutarhat ja pihat – hyötyä ja huvia koko kansalle. Luentosarja 17.2.-20.4. Satakunnan Museo ja Porin kesäyliopisto.

Ke 17.2. klo 17.30 Kaupunkipuisto kulttuuriympäristönä, muistin paikkana ja kulttuurisena luontona. Maunu Häyrynen, FT, prof., Turun yliopisto. Luento Satakunnan Museossa.

Ti 23.2. klo 11-15. Istutuspurkkeja kierrätysmateriaalista. Hiihtolomaviikon lasten työpaja Satakunnan Museossa.

Ke 2.3. klo 17.30 Vanhojen puutarhojen kasvillisuus. Camilla Rosengren, maisema-arkkitehti. Luento Satakunnan Museossa.

Ke 6.4. klo 17.30 Säilytä, vaali, viljele! Perinteisten viljelykasvien säilyttämisen tarpeellisuudesta ja keinoista. Maarit Heinonen, YTM, tutkija, Luonnonvarakeskus. Luento Satakunnan Museossa.

Ke 13.4. klo 17.30 Pappilan pihapiiri, tehtaan puutarha ja aseman puisto – puutarhakulttuurin suunnannäyttäjiä 1800-luvun lopulta 1950-luvulle.Tiina Martin, FM, tietokirjailija. Luento Satakunnan Museossa.

Ke 20.4. klo 17.30 Plomu kaalia ja rupuliruohoa – kasveja keskiajan "kaalimaista" ja varhaisista puutarhoista. Terttu Lempiäinen, FT, dos., Turun yliopisto. Luento Satakunnan Museossa.

Pe 6.5.2016 Porin kansallinen kaupunkipuisto 14 vuotta. Kirsikkapuiden istutus Porttaalissa .

Pe 13.5.-16.8. Kätketty taide -näyttely Porin kansallisessa kaupunkipuistossa. Taiteen edistämiskeskus/Porin toimipiste ja Porin kaupunkisuunnittelu.

La 14.5. klo 9-16. Arkeologinen kevätretki Euraan. Teemana kulttuurimaisema. Satakunnan Museo.

Ke 18.5. klo 17-19 Raatihuoneenpuisto ja ristikkäispuistot. Poria, porilaisia ja porilaisten puistoja – kaupunkihistoriaa Satakunnan Museon opastetulla kierroksella.Satakunnan Museo ja puistotoimi.

24.-26.5.2016 Puutarha- ja kompostointipäivät Satakunnan vihertietokeskuksessa. Järjestäjät Porin kaupungin puistotoimi ja ympäristövirasto.

Ke 8.6. klo 16.45-19 Melontaretki Porin keskustan rakennushistoriaan. Melamajavat ry ja Satakunnan Museo.

28.6.–28.8. Kotona maisemassa -näyttely. Taiteilija Heli Koskela. Luontotalo Arkki.

15.7. SuomiAreena keskustelu Viherympäristöistä yhteistyössä Vihervuosi 2016 kanssa

Ke 20.7. klo 17-19. VI kaupunginosan taloja ja pihoja. Poria, porilaisia ja porilaisten puistoja – kaupunkihistoriaa Satakunnan Museon opasttu kierros.

30.7.-15.9. Porin upein puu -kilpailu yhteistyössä Porilaine-lehden kanssa.

Ke 3.8. klo 17-19. Kirkkopuisto, sankarihaudat ja juhannuslehto. Poria, porilaisia ja porilaisten puistoja – kaupunkihistoriaa Satakunnan Museon ja puistotoimen opastetulla kierroksella.

Su 14.8. klo 14 alkaen Avoimet Puutarhat -tapahtuma ja Vihervuoden juhla Luodon siirtolapuutarhassa. Avajaistilaisuuden jälkeen mahdollisuus tutustua Luodon siirtolapuutarhoihin ja Luotojen puistoihin. Kahvitarjoilu ja musiikkia. Ylipuutarhuri Arno Kasvi vastaa kävijöiden kasviaiheisiin kysymyksiin. Tervetuloa!

La 20.8. Puutarha-aiheinen peräkonttikirppis Hanhiluodossa klo 10.00-13.00, pyöreällä parkkipaikalla.
Tarjolla kasveja, ruukkuja, koriste-esineitä ym. Myyntipaikka Satakunnan puutarhaseuran jäsenille ilmainen, muille 5 €. Ennakkoilmoittautumiset 15.8. mennessä: kirsisantala@gmail.com tai 044 092 9590.

Ke 24.8. klo 17-19 Polkupyöräretki Porin metsän luontoon ja historiaan. Poria, porilaisia ja porilaisten puistoja – kaupunkihistoriaa Satakunnan Museon ja kaupunkisuunnittelun opastetulla kierroksella.

La 27.8. Suomen luonnon päivän retki Yyteriin (klo 8 – n. 14). Porin kaupungin ympäristövirasto.

La 5.11. klo 14-15.30 ja 17-18.30 Kävelykierros Porin vanhalla hautausmaalla. Poria, porilaisia ja porilaisten puistoja – kaupunkihistoriaa Satakunnan Museon opastetulla kierroksella.

11.11.-7.12. Näkökulmia. Porin Naistaiteilijoiden näyttely. Kivat kehykset galleria.

Ohjelma täydentyy...

Tulostettava esite ja kalenteri