Ajankohtaisia tapahtumia

Kesä-elokuu 2022 

Digiopastukset: 

Henkilökohtaista digiopastusta koko kesän tiistaisin klo 10-15 pääkirjaston aikuistenosastolla. Opastuksen kesto 30 min. Aika varattavissa aikuistenosaston tietopalvelusta.

2.6. klo 12.00-13.30 Digiopastus Noormarkun Senioritilan yhteydessä Noormarkun kirjastossa.

Kirjallisuustapahtumat:

6.7. klo 17 Pauli Karmala ja kello viiden runokahvit. Porin pääkirjaston heinäkuisessa illassa runoilija Pauli Karmala paketoi Runon ja suven päivän lausumalla omiaan ja vähän vieraidenkin runoja. Tarjolla myös kello viiden runokahvit. 

17.8. klo 11.00-19.00 Kirjojen yön etkot Nakkilan kirjastossa. Kirjojen yö -kirjanäyttely ja poistokirjamyyntiä. Mehu- ja pullatarjoilu klo 11.00-13.00.

18.8. noin klo 16-00 Kirjojen yö pääkirjastolla.  Lapsille ohjelmaa klo 17-19 ja aikuisille puoleen yöhön saakka. Ohjelmassa kiinnostavia keskusteluita ja vieraita, improteatteria ja musiikkia. Ilta päättyy perinteiseen tapaan ulkoelokuvanäytökseen kirjaston takapihalla. Koko ohjelma täällä.

23.8. klo 19.00 Pihlavan kirjaston lukupiiri. Matalan kynnyksen lukupiiri, jossa keskustellaan kirjoista ja jaetaan lukuvinkkejä.

Satutuokiot:  

7.6. klo 10 satutuokio pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla 

21.6. klo 18 satutuokio pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla

5.7. klo 10 satutuokio pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla 

19.7. klo 18 satutuokio pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla

2.8. klo 10 satutuokio pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla 

16.8. klo 18 satutuokio pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla

Kesän lukukampanjat lapsille ja nuorille:

1.6. - 31.8. Lukujengi - kesälukukampanja lapsille ja lapsiperheille. Lukujengin eläimet seikkailevat tivolissa taikuri Zillin kadonnutta kirjaa etsien. Pelaa lukulautapeliä ja tee kirjoihin liittyviä tehtäviä. Hae Lukujengi-pelilautasi omasta kirjastostasi. Samalla voit osallistua arvontaan. Katso myös https://www.lukujengi.fi/

1.6. - 31.8. Mitä lukis - kesälukukampanja varhaisnuorille. Vinkkaa lukemaasi kirjaa muillekin! Täytä kirjavinkkilappu, palauta se kirjastoon ja saat pienen palkinnon. Seuraa myös TikTokissa @mitalukis ja katso https://www.mitalukis.fi/.

Kirjastokassikampanjat:

1.6.-31.8. Kesän kirjastokassikampanja lapsille ja nuorille: Mitä kirjoista tutut suosikkihahmot lukisivat? Arvaatko tutut hahmot? Yllätyskassiin on koottu suosikkihahmolle sopivia kirjoja. Lainaa kassin kirjat ja saat kirjastokassin ilmaiseksi.

1.6.-31.8. Satakirjastokassi kesässä mukana -valokuvauskilpailu kaikenikäisille. Millä kaikilla tavoilla voisit kesällä käyttää kirjastokassia? Näin se toimii: 1. Hae mistä vain Porin kirjastosta kirjastokassi 2. Ota tilannekuva 3. Jaa kuva hashtagilla #satakirjastokassi2022 (jos tilisi on yksityinen, laita kuva yksityisviestillä). Voit lähettää kuvasi myös sähköpostilla tietopalvelu@pori.fi tai tuoda sen mihin tahansa Porin kirjastoon. Jaamme kuvia kesän aikana kirjaston somessa ja syyskuussa järjestämme kuvanäyttelyn. Hauskimmat kuvat ja ideat palkitaan!

Näyttelyt: 

23.5.-5.6. Syntax Terror – 3D-näyttely. Kari A. Sihvosen 3D-teoksia katseltaviksi lasien kera. Näyttely on osa Porin sarjakuvafestivaalin ohjelmaa.

23.5.-5.6. Kari A. Sihvosen Komennusmiehet-näyttely Pihlavan kirjastossa. Tunnustetun sarjakuva-ammattilaisen sarjakuvatarinoissa komennusmiehet seikkailevat niin Suomessa kuin kaukomaillakin. Näyttely on osa Porin sarjakuvafestivaalin ohjelmaa.   

29.3.-14.6. Pukuleikkejä -näyttely Puuvillan kirjastossa. Lastenkulttuurikeskus kutsui vuonna 2005 valokuvataiteilija Aino Kanniston suunnittelemaan ja pitämään valokuvatyöpajan päiväkoti-ikäisille lapsille Kokemäen Ompelijan museokotiin. Pukuleikkejä-työpajassa Kannisto kuvasi lasten kanssa sarjan valokuvia lapsista eri rooliasuissa. Jokainen työpajan lapsista ohjasi valokuvan itsestään sellaisena kuin on itse halunnut tulla nähdyksi. Työpaja oli alun perin osa lastenkulttuurikeskuksen Satakunnan museoille tarjoamaa mahdollisuutta suunnata Valtakunnallisen museoviikon aikana toimintaa erityisesti lapsiasiakkaille. Näyttelyn on tuottanut lastenkulttuurikeskus Kruunupää.

24.5. -20.6. Taidepajan nuorten näyttely pääkirjaston lastenosastolla. Taidenäyttely esittelee Porin Työpajojen Taidepajan nuorten taideteoksia, joita he ovat toteuttaneet eri tekniikoita käyttäen. Tervetuloa tutustumaan!

31.5.–18.6.2022 Mahanpuruja muovista – yläkoululaisten taidetta puhtaiden vesien puolesta -näyttely pääkirjaston näyttelytilassa. Mahanpuruja muovista on Pidä Saaristo Siistinä ry:n viestintäkampanja, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta roskien reiteistä vesistöihin ja korostaa kuluttajan omaa vaikutusta ongelman kitkemiseen.  Mahanpuruja muovista -kampanjaa on tehty yhteistyössä Porin seudun jäteneuvonnan, Teknisen toimialan Infrayksikön sekä Lastenkulttuurikeskus Kruunupään kesken. Mukana kampanjassa ovat myös Porin Vesi, Visit Pori ja Porikorttelit. Lisätietoa Mahanpuruja muovista -kampanjasta www.pori.fi/mahanpuruja-muovista.

21.6.–9.7.2022 Ouran kareilta täydellisiin häihin -näyttely pääkirjaston näyttelytilassa. Tunteiden paloa ja laulun voimaa jo kahden vuosikymmenen ajan Merikarvian Krookan merenrantanäyttämöllä. Näyttelyn järjestää Ouraooppera-yhdistys ry.

21.6.–9.7. Haitalliset vieraskasvilajit -näyttely pääkirjaston aikuistenosastolla. Näyttely tutustuttaa yleisimpiin vieraskasvilajeihin, niiden oikeaoppiseen torjuntaan ja vieraskasvijätteen käsittelyyn. Näyttelyn on toteuttanut Porin kaupungin Elinvoima- ja ympäristötoimiala. 

12.7.–23.7. Ikääntymisen monet kasvot -näyttely pääkirjaston näyttelytilassa. Näyttely tuo esiin valokuvin ja kertomuksin 20 ikäihmistä, jotka ovat tulleet Suomeen omanlaisin poluin. Valokuvanäyttely syntyi kuvataiteilija Satu Juvosen ja monikulttuurista vanhustyötä tekevien järjestöjen yhteistyönä. Mukana näyttelyä toteottamassa ovat Eläkeläiset ry, Suomen monikulttuurinen muistikeskus ry, Jade yhteisö ry, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry, Monikko ry ja Palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry. Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä. 

26.7.– 6.8. JULLE: synnyin tällaisena -näyttely Porin pääkirjaston näyttelytilassa. Näyttelyn tarkoitus on muistuttaa, että olemme kaikki yhtä tärkeitä ja arvokkaita.  Näyttely on osa Porin kaupunginkirjaston Pride-viikkoa.

9.8.- 20.8. Noitatukka ja kudelmataika – kuvituksia Kuuilmasta. Sukella Ulkokuorelta maapallon onttoon sisukseen Kuuilmaan, jossa asuu noitia ja kaikenmoisia uskomattomia olentoja! Näyttelyssä esillä Apila Pepita Miettisen piirtämiä kuvituksia Ursula Mursun kirjoittamista lastenromaaneista Myrtti ja noitatukka (Kumma, 2021) sekä Myrtti ja kudelmataika (Kumma, 2022). Apila Pepita Miettinen (s.1991) on helsinkiläistynyt savolainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija, jonka kuvittamia kirjoja on julkaissut mm. Kustantamo S&S, Into, Kumma, Karisto ja SKS Kirjat. Hän on kuvittanut Karolina Kouvolan Pohjolan jumalattaret (SKS, 2021) kirjan. Apila on opiskellut graafista suunnittelua Aalto-yliopistossa. Lisäksi hän tekee tatuointeja Studio Hellässä Helsingissä sekä opettaa sarjakuvien tekoa ja kuvittamista. 

23.8.-3.9. Sirkusharrastusta Satakunnassa -näyttely pääkirjaston näyttelytilassa. Näyttely esittelee Satasirkus ry:n toimintaa yhdistyksen syntyhetkistä nykypäivään. Satasirkus ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tavoitteena on tuoda sirkusharrastus kaikkien ulottuville Satakunnassa.

 

Muut tapahtumat: 

 11.7. klo 10-17 Kirjasto mukana SuomiAreenan kansalaistorilla Pori-kontissa. Tule tutustumaan pop-up-kirjastoon ja moikkaamaan lukukoiria.

12.7. klo 13-17 SuomiAreena -viikon asianajajapäivystys pääkirjastolla, Tutkijahuone 1 ja Seminaarihuone 1 (2. kerros). Maksutonta oikeudellista neuvontaa jonotusperiaatteella. Asianajajapäivystyksessä saa maksutonta neuvontaa kaikissa oikeudellisissa asioissa. Asianajaja neuvoo ja kertoo, onko asiassa tarpeen hakea oikeudellista asiantuntija-apua ja ohjaa tarvittaessa asiaan perehtyneen asianajajan tai oikean viranomaisen puoleen. Päivystyksessä ei laadita asiakirjoja tai hoideta muita toimeksiantoja. Päivystyksessä käydyt keskustelut ovat aina luottamuksellisia. Tapahtuman järjestää Suomen Asianajajaliitto.  

25.-30.7. Kirjasto mukana Pori Pridessä. Sateenkaarevaa kirjallisuutta ja musiikkia koottu esille pääkirjaston lasten ja nuorten, aikuisten sekä musiikkiosastolle. Rintamerkkityöpaja kaikenikäisille pääkirjaston lasten- ja nuorten osastolla perjantaina 29.7. klo 15-18.

24.8. klo 17-18 Avaruus ja satelliitit – Uudet ilmiöt tutuksi pääkirjastossa. Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen professori Rami Vainio ja kaksi jatko-opiskelijaa keskustelevat kansantajuisesti avaruuden ja satelliittien merkityksestä kaikkien jokapäiväisessä elämässä. Millainen avaruus on toimintaympäristönä ja mitä tarkoitetaan avaruussäällä? Miten avaruuteen nykyään pääsee ja mitä haasteita avaruudessa toimimiseen liittyy? Mitä tarkoitetaan avaruuden kestävällä hyödyntämisellä ja miten Suomi on siinä mukana? Miten avaruustutkimus voi auttaa avaruuden kestävää hyödyntämistä? Tapahtuman järjestää Porin kaupunginkirjasto yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston Uudet ilmiöt tutuksi kirjastossa -hankkeen kanssa.