Ajankohtaisia uutisia

Turvallisuusohjeet Porin ja Nakkilan kirjastoissa koronaviruksen aikana

Kirjastot avataan yleisölle 1.6.2020 kesäaukioloaikojen mukaisesti. Kirjaston palveluita saa käyttää normaalisti, mutta turvaväleistä ja hygieniasta huolehtien. Noudatamme avaamiskäytänteissä ja yleisötapahtumissa Aluehallintoviraston sekä THL:n ohjeistusta.

 Hygieniasta huolehditaan kirjastoissa muun muassa pintoja desinfioimalla, ahkeralla käsienpesulla ja suojavarusteilla. Lasten lelut pidetään toistaiseksi pois käytöstä. Kalusteita ja toimintoja sijoitellaan tarpeen mukaan uudelleen niin, että turvavälit säilyvät. 

 Kirjastoauto liikennöi aikataulunsa mukaisesti 1.6. alkaen. Pienten sisätilojensa vuoksi kirjastoauton asiakasmäärää on rajoitettu. Autossa voi olla max. kaksi asiakasta tai yksi perhe kerrallaan. Omaa vuoroa voi odottaa auton ulkopuolella. 

 Pääkirjaston kahvila palvelee 1.6. alkaen. Kahvilan toiminnassa on huomioitu hygienia sekä mahdollisuus pitää etäisyyttä muihin asiakkaisiin.

 Kirjastoauto lomailee 1.-31.7.  ja Ruosniemen kirjasto on kesätauolla 1.6.-12.7. Muut kirjastot palvelevat koko kesän ajan. Toimipisteiden kesäaukioloajat voi tarkistaa täältä: https://www.pori.fi/kirjasto/aukioloajat-ja-yhteystiedot

 Huomioitavaa kirjastossa asioimisessa kesällä 2020:

 • Kädet on hyvä pestä sekä kirjastoon tullessa, että asioinnin jälkeen. Myös käsidesiä on käytössä.
 • Pintojen turhaa koskettelua on hyvä välttää. Kiinnitä huomiota myös turvaväleihin.
 • Kipeänä kirjastoon ei pidä tulla asioimaan.
 • Tiskit on varustettu suojaplekseillä ja henkilökunnalla on käytössä suojavälineitä.
 • Siivousta on tehostettu.
 • Riskiryhmiin kuuluvat voivat asioida kirjastossa oman harkintansa mukaan. Myös omainen voi hakea riskiryhmäläisen puolesta varauksia.  Mikäli asiointi ei muulla tavalla onnistu, voi tiedustella noutopalvelun mahdollisuutta omasta kirjastosta. Noutopalvelua tarjotaan riskiryhmäläisille mahdollisuuksien mukaan kesäkuun loppuun saakka.
 • Omatoimiasiointi on toistaiseksi poissa käytöstä ja omatoimiaikojen avaamisesta tiedotetaan myöhemmin. Reposaaren ja Noormarkun kirjastoissa voi siis asioida vain henkilökunnan palveluaikoina.
 • Noormarkun kirjaston nuorten pelihuone on myös pois käytöstä toistaiseksi.
 • Kopiointi ja tulostaminen kirjastoissa on mahdollista.
 • Maksamiseen suositellaan kortti- tai lähimaksua. Myöhästymismaksuja voi maksaa myös verkkopankin kautta. 
 • Pääkirjaston putki- ja sähköremontti jatkuu kesällä. Remontti voi vaikuttaa asiointiin satunnaisesti esimerkiksi vesikatkosten muodossa. 

Kirjaston palvelut toukokuun 2020 aikana

 • Kaikki kirjaston toimipisteet ovat kiinni 31.5. asti Suomen hallituksen antaman päätöksen mukaisesti.
 • Kirjojen lainaaminen on mahdollista varaa ja nouda -periaatteella 11.5.-31.5. Tarkempaa tietoa noutopalvelusta saa tältä sivulta.
 • Kirjastot aukeavat ja kirjastoauto aloittaa liikennöinnin 1.6. alkaen.
 • Kirjaston verkkopalvelut toimivat normaalisti ja e-aineistomme ovat saatavilla.
 • Pääkirjasto palvelee puhelimitse arkisin klo 9 - 15 numeroissa 02 623 4200 ja 02 623 4210. Ota ensisijaisesti yhteys pääkirjastoon, sillä emme voi taata asiakaspalvelua muissa toimipisteissämme.
 • Palautukset vain palautusluukkujen kautta.
 • Kaikkien sulun aikana erääntyvien lainojen eräpäiviä on siirretty automaattisesti eteenpäin.
 • Emme peri myöhästymismaksuja sulun ajalta.
 • Ennen sulkua saapuneita varauksia säilytetään kirjastossa 7 vrk avaamisen jälkeen.

Kirjastokinossa nyt myös sarjoja

Kirjastokinon tarjontaa on laajennettu tv-sarjoilla. Katsottavissa ovat muun muassa Emmy-palkittu Holocaust - Polttouhrit, kansainvälisiä rikoksia ratkova Crossing Lines sekä rakastettu koheltajakaksikko Pat ja Mat. Kirjastokinoon kirjaudutaan Satakirjastojen kirjastokortilla ja PIN-koodilla.

Kirjaston e-aineistojen käyttöopastusta

E-kirja

Jos haluat ohjeita tai apua kirjaston e-aineistojen käyttöön, niin soita arkisin klo 9 - 15 välillä pääkirjaston tietopalveluun 044 701 5810 tai lähetä sähköpostia tietopalvelu@pori.fi.

Aikakauslehtiä verkossa Satakirjastojen asiakkaille

Osoitteessa satakirjastot.emagz.fi voi nyt lukea aikakauslehtien uusimpia numeroita myös kirjastojen ulkopuolella. Kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla kirjautumalla ovat luettavissa mm. Kotiliesi, Suomen Kuvalehti ja Tekniikan Maailm

Satakirjastot siirtyivät yhteiseen varausjonoon 2.1.2020 alkaen

Satakirjastot ovat siirtyneet yhteiseen varausjonoon. Uudistuksen myötä varaaminen helpottuu. Lisätietoa uutisessa.

Lukuhaaste 2020

 

Lukuhaaste kuvituskuva

Haluaisitko lukea enemmän? Tykkäätkö lukea, mutta kaipaisit vaihtelua? Onko vaikeaa löytää kiinnostavia kirjoja?

Kaikkiin näihin ongelmiin voi saada apua Porin lukuhaasteesta. Haaste sisältää 30 eri kohtaa, joihin osallistuja etsii sopivan kirjan. Vinkkejä kirjavalinnoista voi saada ja jakaa Facebookissa Porin lukuhaaste -ryhmässä, joka on kaikille avoin. Tänä vuonna uutena bonuksena on e-lukuhaaste. Sähköisiin aineistoihin liittyvän haasteen voi suorittaa joko lukuhaasteen lisänä tai erikseen.

Kirjastoissa on jaossa täytettävää lehtistä, johon voi merkata vuoden aikana lukemansa kirjat ja haastekohdat. Kun haaste on valmis, lehtisen voi palauttaa kirjastoon vuoden 2020 aikana. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja.

Lukuhaasteen ovat toteuttaneet yhteistyössä Porin kaupunginkirjasto ja PSYL:n yläkoulu. Lukuhaaste on toteutettu vuosittain vuodesta 2016 alkaen.

Lisätietoa lukuhaasteesta ja e-lukuhaasteesta:

https://satakirjastot.finna.fi/Content/lukuhaaste

 

E-äänikirjat käyttöön mobiilisovelluksella

Ellibs-sovelluksella voi nyt lainata ja kuunnella myös Satakirjastojen e-äänikirjoja puhelimella tai tabletilla. Sovellus on saatavilla ilmaiseksi Android- ja iOS -laitteille. Äänikirjojen kuuntelussa voi säätää lukunopeutta tai käyttää uniajastinta, joka lopettaa toiston automaattisesti halutun ajan jälkeen. E-äänikirjojen lisäksi Ellibs-sovelluksella voi tietysti lainata ja lukea myös tavallisia e-kirjoja.