Ajankohtaisia uutisia

Kirjastokino-elokuvapalvelu avattu

Kirjastokino-suoratoistopalvelussa on tarjolla laaja valikoima koti- ja ulkomaisia elokuvia ja dokumentteja. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja pinkoodilla osoitteessa kirjastokino.fi. Kirjastokino toimii niin tietokoneella kuin mobiililaitteillakin. Palvelu on kokeilussa Satakirjastoilla 31.3.2020 saakka. Lue lisää palvelusta täältä

 

Muutoksia Itätuulen, Puuvillan ja Reposaaren kirjastojen aukioloajoissa 1.9. alkaen

Itätuulen kirjasto on syyskuun alusta avoinna arkisin kello 10 - 18.

Puuvillan kirjasto on lauantaisin kiinni.

Reposaaren kirjastossa on henkilökunta paikalla maanantaisin 10-16 ja torstaisin 13-19. Muina päivinä Reposaari on avoinna omatoimikirjastona.

 

Digiopastusta pääkirjastossa torstaisin

Ipad-tabletti

Pääkirjastossa on torstaisin kello 13 - 14.30 digiopastusta kaikille älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen käyttäjille. Kysyä saa kaikesta, mikä laitteen käyttöön liittyy. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, mutta oma laite on hyvä olla mukana. Opastuspaikkana on pääkirjaston toisen kerroksen seminaarihuone 2. Tervetuloa!

 

Itätuulen kirjasto avattu

Itätuulen kirjasto

Itätuulen kirjasto on avattu Sampolan kaupunginosassa 24.6. Tervetuloa tutustumaan!

Kirjaston aineiston kellutus aloitettiin huhtikuussa 2019

Huhtikuun alusta lähtien Porin kirjaston kirjat kelluvat eli palautetut kirjat jäävät palautuskirjastoon. Näin eri toimipisteiden kokoelmat uudistuvat sen mukaan millaisia teoksia sinne palautetaan. Kellutus vähentää kirjojen kuljetuksia ja kokoelmat vastaavat paremmin kirjastojen asiakaskuntaa. Kirjat on siis vapautettu hakeutumaan sinne, missä niiden lukijatkin ovat.

Lisätietoa: Porin kirjasto aloittanut kirjojen kellutuksen - kirjat jäävät palautuskirjastoon

Tablettien lainauspisteitä pääkirjastoon

Hublet-tablettilainauspiste

Pääkirjastossa on asiakkaiden käytettävissä kolme tablettien lainauspistettä eli Hubletia. Lainauspisteet löytyvät aikuisten osastolta, nuorten osastolta sekä lehtilukusalista. Pisteistä voi lainata tabletin kirjastokortilla ja PIN-koodilla kahdeksi tunniksi. Laite toimii vain kirjaston tiloissa.

Tabletteihin on ladattu valmiiksi ohjelmat mm. e-lehtien lukuun sekä e-kirjojen lainaukseen. Käytettävissä ovat myös esimerkiksi nettiselaimet, Yle Areena ja Youtube. Laina-ajan päätyttyä tabletti on palautettava lainauspisteeseen. Pisteeseen kytkettynä laitteesta puhdistuvat kaikki edellisen käytön tiedot.

Lukuhaaste 2019

 

Porin lukuhaaste -juliste


Porin kirjaston Lukuhaaste 2019 vikittelee kirjalle. Vuoden aikana pitää lukea 31 kirjaa erilaisista haasteen antamista aiheista. Lisätietoja lukuhaasteesta löydät Satakirjastojen verkkokirjaston sivuilta.

Liikuntalaukkuja ja voimaämpäreitä lainattavissa kirjastoista

Pelilaukku avoinna

Kirjastoista voi lainata kirjastokortilla matkalaukun, joka sisältää erilaisia pelejä ja liikuntavälineitä liittyen voimaan ja venyttelyyn, tasapainoon, peleihin sekä rentoutumiseen. Liikuntalaukkuja on yhteensä 26, joista neljä on Porin pääkirjastolla ja muut muissa lähikirjastojen toimipisteissä.

Laukkujen sisällöt vaihtelevat neljän teeman mukaan ja niitä on eri tasoisia. Voima ja venyttely -laukku sisältää muun muassa käsipainoja ja erilaisia jumppakuminauhoja ja rentoutuslaukussa on esimerkiksi pilatestyyny ja hierontarulla. Lisäksi ovat tarjolla tasapainolaukku sekä pelilaukku.

Lainaa ny Porilaine liikuntalaukku on yksi Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahaa saanut hanke. 

Liikuntalaukkujen kanssa samaan aikaan syntyi Voimaa vanhuuteen -teeman mukaisia voimaämpäreitä, joita on tehty 34 kappaletta. Niissä sisältönä on pelejä ja erilaisia liikuntavälineitä erityisesti senioreille. Ämpärit on lahjoittanut IKÄ-tuote. Tactic Games Oy on lahjoittanut ämpäreihin muun muassa Rappakalja, Mini mölkky ja Alias -pelejä.

Vain kirjastokortti kelpaa lainausautomaatille

Lainausautomaateilla ei enää voi lainata henkilötunnuksen sisältävillä korteilla (ajokortti tai Kela-kortti). Syynä ovat EU:n tiukentuneet tietoturvavaatimukset. Lainaustiskillä tapahtuvaa lainausta tämä rajoitus ei koske.

Lakineuvontaa tarjolla pääkirjastossa

Maksutonta lakineuvontaa annetaan pääkirjaston 2. kerroksen Pienessä neuvotteluhuoneessa keskiviikkoisin kello 17 - 18. Lakineuvonta tarjoaa maksutonta yleisluontoista, suullista neuvontaa, “ensiapua" erilaisiin lakiin ja oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Kesäkuukausina lakineuvonta on tauolla.

Kirjastomummujen vierailut ja satutunnit pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla

Kirjastomummut Porin pääkirjastossa

Mummun Kamarin kirjastomummut tulevat jälleen pääkirjastoon. Keskiviikkoisin mummu on kaikkien lastenosaston asiakkaiden käytettävissä klo 14.30-16. Kirjaston aamusatutunnit pidetään kerran kuukaudessa tiistaisin klo 10 alkaen. Aamusatutunnin pitää Mummun Kamarin mummu. Satutunti kestää noin puoli tuntia ja soveltuu kaikenikäisille. Porin pääkirjasto jatkaa myös iltasatutunteja. Iltasatutunnit pidetään joka kuun kolmas tiistai klo 18.

 

Englanninkielisiä e-äänikirjoja kuunneltaviksi

 

Naxos Spoken Word Library -kokoelman kautta voit kuunnella äänikirjoja englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja portugaliksi. Palveluun kirjaudutaan Satakirjastojen kirjastokorttinumerolla. Kokoelma sisältää paljon klassikoita, mutta myös jonkin verran uudempaa kirjallisuutta. Palvelu vaatii toimiakseen internet-yhteyden.


E-äänikirjat käyttöön mobiilisovelluksella

Ellibs-sovelluksella voi nyt lainata ja kuunnella myös Satakirjastojen e-äänikirjoja puhelimella tai tabletilla. Sovellus on saatavilla ilmaiseksi Android- ja iOS -laitteille. Äänikirjojen kuuntelussa voi säätää lukunopeutta tai käyttää uniajastinta, joka lopettaa toiston automaattisesti halutun ajan jälkeen. E-äänikirjojen lisäksi Ellibs-sovelluksella voi tietysti lainata ja lukea myös tavallisia e-kirjoja.