Ajankohtaisia uutisia

Kirjastot ovat kiinni 13.5. asti

  • Kaikki kirjaston toimipisteet ovat kiinni 13.5. asti.
  • Kirjastoauto ei aja, eivätkä omatoimikirjastot ole käytössä.
  • Kirjaston verkkopalvelut toimivat normaalisti ja e-aineistomme ovat saatavilla.
  • Aineiston palautusluukut eivät ole käytössä.
  • Kaikkien 17.3. - 13.4. erääntyvien lainojen eräpäivää on siirretty 10 viikkoa eteenpäin.
  • Emme peri myöhästymismaksuja sulun ajalta.
  • Varauksia ei voi noutaa. Ennen sulkua saapuneita varauksia säilytetään kirjastosta 7 vrk avaamisen jälkeen.

Kirjastokinossa nyt myös sarjoja

Kirjastokinon tarjontaa on laajennettu tv-sarjoilla. Katsottavissa ovat muun muassa Emmy-palkittu Holocaust - Polttouhrit, kansainvälisiä rikoksia ratkova Crossing Lines sekä rakastettu koheltajakaksikko Pat ja Mat. Kirjastokinoon kirjaudutaan Satakirjastojen kirjastokortilla ja PIN-koodilla.

Kirjaston e-aineistojen käyttöopastusta

E-kirja

Jos haluat ohjeita tai apua kirjaston e-aineistojen käyttöön, niin soita arkisin klo 9 - 15 välillä pääkirjaston tietopalveluun 044 701 5810 tai lähetä sähköpostia tietopalvelu@pori.fi.

Asianajajapäivystys peruttu maalis- ja huhtikuun osalta

Pääkirjastossa keskiviikkoisin pidetty maksuton lakineuvonta on koronavirustilanteen takia peruttu maalis- ja huhtikuun osalta.

Vastaa valtakunnalliseen digitaitokyselyyn

Puhelin kädessä

Vastaa Digitaitokyselyyn ja vaikuta sähköisiin palveluihin

Juuri avautunut digitaitokysely on tarkoitettu kaikille. Kyselyyn toivotaan vastauksia mahdollisimman laajasti taidoista riippumatta. Kansalaisten sähköisten palvelujen käyttötaidoista kysytään netissä sekä paperisten lomakkeiden avulla monissa julkisen palvelun asiakastiloissa. Kyselyn järjestävät valtiovarainministeriö ja Digi- ja väestötietovirasto.

Kysely on ensimmäinen digitaitojen valtakunnallinen kartoitus, jonka avulla saadaan tietoa digituen ja digipalvelujen kehittämisen tueksi.

Kyselyyn voi vastata sähköisesti osoitteessa www.dvv.fi/digitaitokartoitus

 

Kirjastokinoon tullut uusia elokuvia

Kirjastokino-palvelu on täydentynyt uusilla elokuvilla. Tarjolla ovat nyt mm. Puluboin ja Ponin leffa, Ihmisen osa sekä 45 Years.

Pääkirjastossa liikuntavälineiden lainauspiste Liikuttamo

Liisantorin tekojää

Pääkirjastoon on avattu Liikuttamo, josta voi lainata kirjastokortilla liikunta- ja retkeilyvälineitä. Lainattavana on aina sesongin mukaisia välineitä. Ensimmäisenä lainattavaksi tulee talviurheiluun liittyviä välineitä, kuten luistimia, jääkiekkomailoja ja pulkkia. Laina-aika välineissä on kaksi viikkoa.

Kaksi uutta kirjastoautopysäkkiä

Porin kirjastoauto Ursula

Kirjastoauto Ursulalle on tullut kaksi uutta pysäkkiä. Pysäkit ovat Hyvelässä, Pohjoisraitti 24 ja Paratiisinmäessä, Salen pihassa. Kannattaa myös käydä katsomassa Ursulan uusi aikataulu.

Aikakauslehtiä verkossa Satakirjastojen asiakkaille

Osoitteessa satakirjastot.emagz.fi voi nyt lukea aikakauslehtien uusimpia numeroita myös kirjastojen ulkopuolella. Kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla kirjautumalla ovat luettavissa mm. Kotiliesi, Suomen Kuvalehti ja Tekniikan Maailma.

Kulttuurin kausikortit lainattavissa pääkirjastosta

Kulttuurin kausikortit kirjastossa

Porin pääkirjastosta voi lainata nyt yli kymmenen tahon kausikortteja. Kulttuuritarjonnan kausikortit tulivat uutena mukaan tammikuun 2020 alusta ja ne ovat nyt lainattavissa. Kulttuuripuolelta mukaan saatiin Porin taidemuseon, Porin Teatterin, Rakastajat-Teatterin, Satakunnan Museon, Pori Sinfoniettan ja Validi Karkian kortit. Kaikkien tahojen kausi- tai vapaakortteja on lainattavissa kaksi.

Lisätietoja kausikorteista www.pori.fi/kausikortit. Kausikorttien paikalla olemisen voi tarkistaa Satakirjastojen verkkokirjastosta. Kirjoita etusivun hakuruutuun sana "kausikortti", niin saat näkyviin kaikki Satakirjastoissa lainattavissa olevat kausikortit.

Satakirjastot siirtyivät yhteiseen varausjonoon 2.1.2020 alkaen

Satakirjastot ovat siirtyneet yhteiseen varausjonoon. Uudistuksen myötä varaaminen helpottuu. Lisätietoa uutisessa.

Satasairaalan kirjaston toiminta loppunut

Satasairaalan kirjasto on suljettu. Rakennus, jossa Satasairaalan kirjasto sijaitsee, puretaan tämän vuoden alussa. Kirjasto lopetetaan, sillä sairaalalla ei ole mahdollisuutta tarjota korvaavaa tilaa.

Satasairaalan kirjaston varausten noutamisen ja lainojen palautukset voi hoitaa pääkirjastossa. Lisätietoa uutisesta.

Muutoksia lähikirjastojen aukioloaikoihin vuoden 2020 alusta

Toimipisteiden uudet aukioloajat ovat seuraavat:

Käppärän kirjasto ma ja to 12–18, ti, ke ja pe 10–16
Noormarkun kirjasto ma–pe 11–19 (Omatoimikirjasto avoinna ma–pe 7–11, la–su 7–16)
Pihlavan kirjasto ma–pe 11–19
Puuvillan kirjasto ma ja to 12–18, ti, ke ja pe 10–16
Ruosniemen kirjasto ma, ke ja pe 10–16, ti ja to 12–18

Muiden toimipisteiden osalta aukioloajat pysyvät ennallaan.

Lukuhaaste 2020

 

Lukuhaaste kuvituskuva

Haluaisitko lukea enemmän? Tykkäätkö lukea, mutta kaipaisit vaihtelua? Onko vaikeaa löytää kiinnostavia kirjoja?

Kaikkiin näihin ongelmiin voi saada apua Porin lukuhaasteesta. Haaste sisältää 30 eri kohtaa, joihin osallistuja etsii sopivan kirjan. Vinkkejä kirjavalinnoista voi saada ja jakaa Facebookissa Porin lukuhaaste -ryhmässä, joka on kaikille avoin. Tänä vuonna uutena bonuksena on e-lukuhaaste. Sähköisiin aineistoihin liittyvän haasteen voi suorittaa joko lukuhaasteen lisänä tai erikseen.

Kirjastoissa on jaossa täytettävää lehtistä, johon voi merkata vuoden aikana lukemansa kirjat ja haastekohdat. Kun haaste on valmis, lehtisen voi palauttaa kirjastoon vuoden 2020 aikana. Osallistujien kesken arvotaan palkintoja.

Lukuhaasteen ovat toteuttaneet yhteistyössä Porin kaupunginkirjasto ja PSYL:n yläkoulu. Lukuhaaste on toteutettu vuosittain vuodesta 2016 alkaen.

Lisätietoa lukuhaasteesta ja e-lukuhaasteesta:

https://satakirjastot.finna.fi/Content/lukuhaaste

 

Kirjasto lainaa urheiluseurojen kausikortteja

Porin pääkirjastosta saa lainata Porin Ässien liigajoukkueen,  Karhu HT -jääkiekkojoukkueen, Porin Narukerän jääpallojoukkueen, Musan Salaman naisten futsaljoukkueen sekä FBT Karhujen salibandyjoukkueen kausikortteja. Kausikortin lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti ja yksi lainaaja voi lainata kerralla yhden kausikortin. Kausikorttien laina-aika on 7 päivää.

Verkkokirjastosta pystyt myös tarkistamaan ovatko kortit lainassa vai paikalla. (Mene osoitteeseen https://satakirjastot.finna.fi/ ja hae etusivulta löytyvällä hakutoiminnolla esim. hakusanalla kausikortti). Lisää uudesta palvelusta täällä.

Ässien kausikortit kirjastossa

 

Kirjastokino-elokuvapalvelu avattu

Kirjastokino-suoratoistopalvelussa on tarjolla laaja valikoima koti- ja ulkomaisia elokuvia ja dokumentteja. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja pinkoodilla osoitteessa kirjastokino.fi. Kirjastokino toimii niin tietokoneella kuin mobiililaitteillakin. 

 

Kirjaston aineiston kellutus aloitettiin huhtikuussa 2019

Huhtikuun alusta lähtien Porin kirjaston kirjat kelluvat eli palautetut kirjat jäävät palautuskirjastoon. Näin eri toimipisteiden kokoelmat uudistuvat sen mukaan millaisia teoksia sinne palautetaan. Kellutus vähentää kirjojen kuljetuksia ja kokoelmat vastaavat paremmin kirjastojen asiakaskuntaa. Kirjat on siis vapautettu hakeutumaan sinne, missä niiden lukijatkin ovat.

Lisätietoa: Porin kirjasto aloittanut kirjojen kellutuksen - kirjat jäävät palautuskirjastoon

Tablettien lainauspisteitä pääkirjastossa

Hublet-tablettilainauspiste

Pääkirjastossa on asiakkaiden käytettävissä kolme tablettien lainauspistettä eli Hubletia. Lainauspisteet löytyvät aikuisten osastolta, nuorten osastolta sekä lehtilukusalista. Pisteistä voi lainata tabletin kirjastokortilla ja PIN-koodilla kahdeksi tunniksi. Laite toimii vain kirjaston tiloissa.

Tabletteihin on ladattu valmiiksi ohjelmat mm. e-lehtien lukuun sekä e-kirjojen lainaukseen. Käytettävissä ovat myös esimerkiksi nettiselaimet, Yle Areena ja Youtube. Laina-ajan päätyttyä tabletti on palautettava lainauspisteeseen. Pisteeseen kytkettynä laitteesta puhdistuvat kaikki edellisen käytön tiedot.
 

Liikuntalaukkuja ja voimaämpäreitä lainattavissa kirjastoista

Pelilaukku avoinna

Kirjastoista voi lainata kirjastokortilla matkalaukun, joka sisältää erilaisia pelejä ja liikuntavälineitä liittyen voimaan ja venyttelyyn, tasapainoon, peleihin sekä rentoutumiseen. Liikuntalaukkuja on yhteensä 26, joista neljä on Porin pääkirjastolla ja muut muissa lähikirjastojen toimipisteissä.

Laukkujen sisällöt vaihtelevat neljän teeman mukaan ja niitä on eri tasoisia. Voima ja venyttely -laukku sisältää muun muassa käsipainoja ja erilaisia jumppakuminauhoja ja rentoutuslaukussa on esimerkiksi pilatestyyny ja hierontarulla. Lisäksi ovat tarjolla tasapainolaukku sekä pelilaukku.

Lainaa ny Porilaine liikuntalaukku on yksi Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahaa saanut hanke. 

Liikuntalaukkujen kanssa samaan aikaan syntyi Voimaa vanhuuteen -teeman mukaisia voimaämpäreitä, joita on tehty 34 kappaletta. Niissä sisältönä on pelejä ja erilaisia liikuntavälineitä erityisesti senioreille. Ämpärit on lahjoittanut IKÄ-tuote. Tactic Games Oy on lahjoittanut ämpäreihin muun muassa Rappakalja, Mini mölkky ja Alias -pelejä.

Vain kirjastokortti kelpaa lainausautomaatille

Lainausautomaateilla ei enää voi lainata henkilötunnuksen sisältävillä korteilla (ajokortti tai Kela-kortti). Syynä ovat EU:n tiukentuneet tietoturvavaatimukset. Lainaustiskillä tapahtuvaa lainausta tämä rajoitus ei koske.

E-äänikirjat käyttöön mobiilisovelluksella

Ellibs-sovelluksella voi nyt lainata ja kuunnella myös Satakirjastojen e-äänikirjoja puhelimella tai tabletilla. Sovellus on saatavilla ilmaiseksi Android- ja iOS -laitteille. Äänikirjojen kuuntelussa voi säätää lukunopeutta tai käyttää uniajastinta, joka lopettaa toiston automaattisesti halutun ajan jälkeen. E-äänikirjojen lisäksi Ellibs-sovelluksella voi tietysti lainata ja lukea myös tavallisia e-kirjoja.