Ajankohtaisia uutisia

Satasairaalan kirjasto sulkeutuu vuodenvaihteessa

Satasairaalan kirjasto suljetaan joulukuun lopulla. Rakennus, jossa Satasairaalan kirjasto sijaitsee, puretaan ensi vuoden alussa. Kirjasto lopetetaan, sillä sairaalalla ei ole mahdollisuutta tarjota korvaavaa tilaa.

Satasairaalan kirjasto on viimeisen kerran avoinna maanantaina 23.12. Varausten noutamisen ja lainojen palautukset voi hoitaa sen jälkeen pääkirjastossa. Lisätietoa uutisesta.

Poikkeuksia loppuvuoden ja vuodenvaihteen aukioloajoissa

  • Puuvillan kirjasto on suljettu 2.-31.12. Syynä ovat vuosilomajärjestelyt.
  • Jouluaaton aattona ma 23.12. ja uudenvuoden aattona ti 31.12. kaikki kirjastot suljetaan viimeistään klo 17. Myöskään kirjastoauto ei liikennöi klo 17 jälkeen. Niiden kirjastojen, jotka suljetaan normaalistikin jo ennen klo 17, aukioloajat eivät muutu.

Kaikki kirjastot ovat kiinni 6.12., 24.-26.12., 1.1. ja 6.1.

Kirjasto lainaa urheiluseurojen kausikortteja

Porin pääkirjastosta saa lainata Porin Ässien liigajoukkueen,  Karhu HT -jääkiekkojoukkueen, Porin Narukerän jääpallojoukkueen, Musan Salaman naisten futsaljoukkueen sekä FBT Karhujen salibandyjoukkueen kausikortteja. Kausikortin lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti ja yksi lainaaja voi lainata kerralla yhden kausikortin. Kausikorttien laina-aika on 7 päivää.

Verkkokirjastosta pystyt myös tarkistamaan ovatko kortit lainassa vai paikalla. (Mene osoitteeseen https://satakirjastot.finna.fi/ ja hae etusivulta löytyvällä hakutoiminnolla esim. hakusanalla kausikortti). Lisää uudesta palvelusta täällä.

Ässien kausikortit kirjastossa

 

Kirjastokino-elokuvapalvelu avattu

Kirjastokino-suoratoistopalvelussa on tarjolla laaja valikoima koti- ja ulkomaisia elokuvia ja dokumentteja. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja pinkoodilla osoitteessa kirjastokino.fi. Kirjastokino toimii niin tietokoneella kuin mobiililaitteillakin. Palvelu on kokeilussa Satakirjastoilla 31.3.2020 saakka. Lue lisää palvelusta täältä.

 

Digiopastusta pääkirjastossa torstaisin

Ipad-tabletti

Pääkirjastossa on torstaisin kello 13 - 14.30 digiopastusta kaikille älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen käyttäjille. Kysyä saa kaikesta, mikä laitteen käyttöön liittyy. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, mutta oma laite on hyvä olla mukana. Opastuspaikkana on pääkirjaston toisen kerroksen seminaarihuone 2. Tervetuloa!

 

Itätuulen kirjasto avattu

Itätuulen kirjasto

Itätuulen kirjasto on avattu Sampolan kaupunginosassa 24.6. Tervetuloa tutustumaan!

Kirjaston aineiston kellutus aloitettiin huhtikuussa 2019

Huhtikuun alusta lähtien Porin kirjaston kirjat kelluvat eli palautetut kirjat jäävät palautuskirjastoon. Näin eri toimipisteiden kokoelmat uudistuvat sen mukaan millaisia teoksia sinne palautetaan. Kellutus vähentää kirjojen kuljetuksia ja kokoelmat vastaavat paremmin kirjastojen asiakaskuntaa. Kirjat on siis vapautettu hakeutumaan sinne, missä niiden lukijatkin ovat.

Lisätietoa: Porin kirjasto aloittanut kirjojen kellutuksen - kirjat jäävät palautuskirjastoon

Tablettien lainauspisteitä pääkirjastoon

Hublet-tablettilainauspiste

Pääkirjastossa on asiakkaiden käytettävissä kolme tablettien lainauspistettä eli Hubletia. Lainauspisteet löytyvät aikuisten osastolta, nuorten osastolta sekä lehtilukusalista. Pisteistä voi lainata tabletin kirjastokortilla ja PIN-koodilla kahdeksi tunniksi. Laite toimii vain kirjaston tiloissa.

Tabletteihin on ladattu valmiiksi ohjelmat mm. e-lehtien lukuun sekä e-kirjojen lainaukseen. Käytettävissä ovat myös esimerkiksi nettiselaimet, Yle Areena ja Youtube. Laina-ajan päätyttyä tabletti on palautettava lainauspisteeseen. Pisteeseen kytkettynä laitteesta puhdistuvat kaikki edellisen käytön tiedot.

Lukuhaaste 2019

 

Porin lukuhaaste -juliste


Porin kirjaston Lukuhaaste 2019 vikittelee kirjalle. Vuoden aikana pitää lukea 31 kirjaa erilaisista haasteen antamista aiheista. Lisätietoja lukuhaasteesta löydät Satakirjastojen verkkokirjaston sivuilta.

Liikuntalaukkuja ja voimaämpäreitä lainattavissa kirjastoista

Pelilaukku avoinna

Kirjastoista voi lainata kirjastokortilla matkalaukun, joka sisältää erilaisia pelejä ja liikuntavälineitä liittyen voimaan ja venyttelyyn, tasapainoon, peleihin sekä rentoutumiseen. Liikuntalaukkuja on yhteensä 26, joista neljä on Porin pääkirjastolla ja muut muissa lähikirjastojen toimipisteissä.

Laukkujen sisällöt vaihtelevat neljän teeman mukaan ja niitä on eri tasoisia. Voima ja venyttely -laukku sisältää muun muassa käsipainoja ja erilaisia jumppakuminauhoja ja rentoutuslaukussa on esimerkiksi pilatestyyny ja hierontarulla. Lisäksi ovat tarjolla tasapainolaukku sekä pelilaukku.

Lainaa ny Porilaine liikuntalaukku on yksi Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahaa saanut hanke. 

Liikuntalaukkujen kanssa samaan aikaan syntyi Voimaa vanhuuteen -teeman mukaisia voimaämpäreitä, joita on tehty 34 kappaletta. Niissä sisältönä on pelejä ja erilaisia liikuntavälineitä erityisesti senioreille. Ämpärit on lahjoittanut IKÄ-tuote. Tactic Games Oy on lahjoittanut ämpäreihin muun muassa Rappakalja, Mini mölkky ja Alias -pelejä.

Vain kirjastokortti kelpaa lainausautomaatille

Lainausautomaateilla ei enää voi lainata henkilötunnuksen sisältävillä korteilla (ajokortti tai Kela-kortti). Syynä ovat EU:n tiukentuneet tietoturvavaatimukset. Lainaustiskillä tapahtuvaa lainausta tämä rajoitus ei koske.

Lakineuvontaa tarjolla pääkirjastossa

Maksutonta lakineuvontaa annetaan pääkirjaston 2. kerroksen Pienessä neuvotteluhuoneessa keskiviikkoisin kello 17 - 18. Lakineuvonta tarjoaa maksutonta yleisluontoista, suullista neuvontaa, “ensiapua" erilaisiin lakiin ja oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Kesäkuukausina lakineuvonta on tauolla.

Kirjastomummujen vierailut ja satutunnit pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla

Kirjastomummut Porin pääkirjastossa

Mummun Kamarin kirjastomummut tulevat jälleen pääkirjastoon. Keskiviikkoisin mummu on kaikkien lastenosaston asiakkaiden käytettävissä klo 14.30-16. Kirjaston aamusatutunnit pidetään kerran kuukaudessa tiistaisin klo 10 alkaen. Aamusatutunnin pitää Mummun Kamarin mummu. Satutunti kestää noin puoli tuntia ja soveltuu kaikenikäisille. Porin pääkirjasto jatkaa myös iltasatutunteja. Iltasatutunnit pidetään joka kuun kolmas tiistai klo 18.

E-äänikirjat käyttöön mobiilisovelluksella

Ellibs-sovelluksella voi nyt lainata ja kuunnella myös Satakirjastojen e-äänikirjoja puhelimella tai tabletilla. Sovellus on saatavilla ilmaiseksi Android- ja iOS -laitteille. Äänikirjojen kuuntelussa voi säätää lukunopeutta tai käyttää uniajastinta, joka lopettaa toiston automaattisesti halutun ajan jälkeen. E-äänikirjojen lisäksi Ellibs-sovelluksella voi tietysti lainata ja lukea myös tavallisia e-kirjoja.