Kompostointipuisto

Opastetut vierailut kompostointipuistossa sekä kompostointikurssit ovat peruutettu 31.7.2020 asti.
Omatoimisesti puistoon voi käydä tutustumassa tänäkin aikana.

Porin Hanhiluodossa on toiminut toukokuusta 2016 alkaen kompostoinnin esittely- ja mallikäyttöalue, Kompostointipuisto. Kompostointipuisto toimii Satakunnan Vihertietokeskuksen yhteydessä.

Hanhiluodon kompostointipuisto

Hanhiluodon kompostointipuisto, by Josefina Hietanen / Vihertietokeskus

 

Osoite: Kirjurinluodontie 10

Aukioloajat: Huhtikuusta lokakuuhun, avoinna kellon ympäri omatoimista tutustumista varten. Lisäksi jäteneuvojia paikalla päivystysaikoina.

Ajatus omasta kompostorista houkuttelee monia ympäristön tilasta tai puutarhan hoidosta kiinnostuneita ihmisiä, mutta sen aloittaminen ilman aikaisempaa kokemusta voi tuntua hankalalta. Aina ole itsestään selvää mitä kaikkea voi ja saa kompostoida, mitä kompostointi vaatii tai millainen kompostori täyttäisi parhaiten omat tarpeet. Kompostoinnin alussa voi esiintyä erilaisia ongelmia, ja kompostointi saattaa loppua alussa esiintyviin ongelmiin. Kompostointi ei kuitenkaan ole hankalaa, kunhan vain tietää kuinka kompostia tulee hoitaa ja viitsii pikkuisen nähdä vaivaa siinä onnistumiseksi. Kompostointipuistossa ratkotaan kompostoinnin pulmia ja esitellään erilaisia kompostoreita sujuvaan kompostointiin.

Esillä on monipuolinen kattaus eri valmistajien kompostorimalleja sekä tee-se-itse–kompostoreita rakentamisohjeineen. Kompostoreihin voi vapaasti kurkistella, puistosta löytyy kompostoinnista kertovia infotauluja ja postilaatikoista löytyy tarkempia tietoja ja esitteitä esillä olevista kompostorimalleista. Tarjolla on tietoa kompostoinnista sekä käytännöllisiä vinkkejä ja neuvoja kompostointipulmiin.

Jäteneuvojat päivystävät puistossa kesällä tiettyinä aikoina. Neuvojan kanssa voi tulla juttelemaan kompostoinnista, hakemaan ratkaisua kompostoinnissa eteen tulleeseen pulmaan tai vaikka pohtimaan yhdessä, millainen kompostori täyttäisi parhaiten omat tarpeet. Kesän aukioloajat näet Kompostointipuiston esitteestä tai Jäteneuvonnan ajankohtaista sivulta täältä.

Maksuton opastus ryhmille

Ryhmille voi varata maksuttoman opastuksen puistoon jäteneuvonnasta (kesto noin 45 min - 2 tuntia). Toiminnallinen vierailu sopii esim. koululuokille, esikouluryhmille, asukasyhdistyksille tai naapuriporukalle. Vierailun aikana tutustutaan puistoon ja voidaan yhdessä kokeilla vaikka kompostin tyhjentämistä. Kouluryhmien vierailua varten opettajat löytävät lisää materiaalia Intopolun Vierailukohde: Kompostointipuisto -sivulta, tämän sivun Lisätietoja laatikon kautta.