Ihmisiä Satakunnan museossa

Satakunnan Museo eteni Vuoden museo 2019 -kilpailun finaaliin

Satakunnan Museo on valittu Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2019 -kilpailun finaaliin. Finaalissa voitosta kilpailee Satakunnan Museon lisäksi Amos Rex Helsingistä ja Lönnströmin taidemuseo Raumalta.

Ihmisiä Satakunnan museossa

Kilpailun palkinnot jaetaan 16. toukokuuta Museopäivillä Tampereella. Sitä ennen kilpailun palkintolautakunta kiertää kevään aikana finalistimuseoissa.

Vuoden museo -kilpailu järjestetään tänä vuonna kuudetta kertaa. Finaaliin Satakunnan Museo valittiin seitsemän hakemuksen joukosta. Hakemukseen Satakunnan Museo oli saanut yhteistyökumppaneistaan ja asiakkaistaan seitsemän suosittelijaa.

Finaalivalinnan yksi peruste lienee Satakunnan Museon monipuolisuus.

– Me olemme monipuolinen museo ja palvelemme erittäin kattavasti satakuntalaista yleisöä. Yhteistyökumppaneidemme avulla olemme saaneet aikaiseksi monia asioita, joita ei ilman erilaisia yhteistyökuvioita olisi saatu järjestettyä, Satakunnan Museon johtaja Juhani Ruohonen kertoo.

Satakunnan Museon viimeaikaiset näyttelyt ja muut uutuudet kuten näyttelyn pohjalle rakennettu pakopeli ovat kiinnostaneet laajasti yleisöä. Uudet tuulet ovatkin yksi mahdollinen syy finaalivalintaan.

– Viime vuonna avattu perusnäyttely Elon merkkejä ja esimerkiksi joulun alla avattu Tonttunäyttely keräsivät paljon yleisöä. Toki näyttelykävijöitä voisi aina olla enemmän, mutta näyttelyt ovat selvästi kiinnostaneet satakuntalaisia ja myös muita museokävijöitä, Ruohonen pohtii.

Vuoden museoksi valitaan vaikuttava ja esimerkillinen museo

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Se voi olla myös tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin tai museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta.

Satakunnan Museon toiminta erityisesti kulttuuriympäristötyön eteen on Ruohosen mukaan vahvaa.

– Esimerkiksi Rakennuskulttuuritalo Toivon toiminta on yksi esimerkki siitä työstä, mitä teemme tämän alueen kulttuuriympäristön vaalimiseksi.

Palkintolautakunnan jäsenet ovat ICOM Suomen nimeämä puheenjohtaja Maija Ekosaari, Museoviraston kehittämisjohtaja Pirjo Hamari, Suomen museoliiton viestintäpäällikkö Nelli Korpi, Rauman kulttuurijohtaja Risto Kupari, Ylen toimittaja Teemu Laaksonen, Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee ja Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen. Raadin sihteerinä toimii Suomen museoliiton projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo.

Kuva: Tommi Järvensivu


Ihmisiä Satakunnan museossa