Etusivu > Kulttuuri > Museot > Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo > Tapahtumat ja harrastustoiminta > Muut tapahtumat > Pelargonipäivä

Pelargonipäivä 1.7.2017

Kaisa Kallio, Evakko, Mrs Pollock, Wilhelm Langguth?

Lähes kaikki uskovat tietävänsä, minkä näköinen kasvi pelargoni on. Se punainen tai vaaleanpunainen kukka, joka kukki mummon ikkunalla ja josta jaettiin pistokkaita tutuille ja tuntemattomille, sukulaisille ja naapureille. Se on kuulunut puutalojemme historiaan jo pari sataa vuotta ja on yhä tänä päivänä yksi ostetuimmista kesäkukista.

Pelargoni on kuitenkin paljon muutakin kuin kirkkaanpunainen toripelekuu tai vaaleanpunainen marketin kukkaistutus. Pelargonium-suku on melko ainutlaatuinen. Kun monissa muissa kasvisuvuissa on usein vain muutamia tai kymmeniä lajeja ja lajikkeita, on pelargoniumeissa noin 300 luonnonlajia ja jalostettuja muotoja eli lajikkeita jo yli 7000. Oman lisänsä tuo mutaatioiden runsas esiintyminen.

Pelargoniharrastajat ja Rakennuskulttuuritalo Toivo järjestävät heinäkuun ensimmäisenä päivänä, lauantaina 1.7. Pelargonipäivän, jossa on mm. pelargoninäyttely, neuvontaa, esitelmiä pelargoneista sekä Suomen kaunein pelargonikilpailu.

kuva Mårbackoja Toivon Piharivin ikkunalla

PUFFETTI

Neuvontaa, työnäytteitä ja tunnistusta

Alan harrastajat ja ammattilaiset antavat pelargonipäivässä opastusta ja neuvontaa pelargonien kasvatuksesta ja hoidosta, järjestävät työnäytteitä sekä pitävät esitelmiä. Pelargonipäivän kävijät voivat myös tuoda mukanaan oman pelargoninsa tunnistettavaksi. Tosin monet lajikkeet ovat hyvin samannäköisiä, joten aivan varmaa tunnistusta voi olla vaikea tehdä, mutta ainakin viitteitä siitä voidaan antaa.

Pelargoninäyttely

Pelargoninäyttelyssä on esillä kymmenittäin erilaisia, nimellisiä pelargoneja, mukana erikoisuuksia ja jopa harvinaisuuksia.

Pelargoni kukka-asetelmissa -näyttelyosuudessa on esillä kukkasidontaa ja kukka-asetelmia, joissa vähintään 80% käytetystä kasveista on pelargonikasvia!

Kaunein pelargoni -kilpailu

Missä on Suomen kaunein pelargoni? Onko se mahdollisesti sinulla? Osallistu Suomen kaunein pelargoni –kisaan. Eniten yleisöääniä saanut voittaja palkitaan. Myös kaikkien kilpailuun äänestäjien kesken arvotaan palkinto. Ennakkoilmoittautuminen/lisätiedot: Tiina Niittynen, Suomen Pelargoniyhdistys ry., tiina@niittynen.fi

Pistokkaita ja siemeniä

Pihalla myynnissä erikoispelargonien pistokkaita ja siemeniä, myös sellaisia, joita ei aina Suomesta helpolla löydy.

Lisätietoja: Tuulikki Kiilo, p. 044 7011015, Auli Ketola p. 050 348 5800


kotipelargonit, jalopelargonit, koristelehtipelargonit, ruusunnuppupelargonit, vyöhykepelargonit, kääpiö- ja miniatyyripelargonit, tuoksupelargonit, luonnonpelargonit