Etusivu > Kulttuuri > Museot > Satakunnan Museo > Tapahtumat ja harrastustoiminta > Kaupunkiopastukset

Kaupunkiopastukset

Poria ja porilaisia – kaupunkihistoriaa opastetuilla kierroksilla vuonna 2017

kuva

Satakunnan Museon ammattilaiset esittelevät jälleen Porin kaupungin monipuolista historiaa kaupunkiopastuskierroksilla. Vuosi 2017 on Suomen suuri juhlavuosi, kun juhlimme maan sataa itsenäistä vuotta. Osa vuoden kaupunkiopastuksista liittyy Suomi100-teemaan, mutta mukana ovat myös suositut Junneliuksen palatsin ja vanhan hautausmaan kierrokset.

Kaikista Satakunnan Museon Suomi Finland 100 -tapahtumista löytyy tietoa myös virallisilta Suomi Finland 100 -sivuilta. Sivuja ja niiden tietoja päivitetään pitkin vuotta 2017. Tapahtumien osalta kannattaa seurata myös museon omia tiedotteita, nettisivuja, Facebookia, Instagramia ja Twitteria.


Osta lippu etukäteen Satakunnan Museon lipunmyynnistä

Kaupunkiopastukset ovat maksullisia; 8 € / henkilö. Lippu pitää esittää oppaalle ennen kierroksen alkua lähtöpaikalla.

kuva

Kaikille kaupunkiopastuksille on rajoitettu osallistujamäärä ja lippu pitää ostaa etukäteen Luontotalo Arkin lipunmyynnistä (Pohjoispuisto 7). Lipunmyynti on siirretty kevään ja kesän 2017 ajaksi Luontotalo Arkkiin, koska Satakunnan Museon näyttelytilat on suljettu Porin päivään asti. Perjantaista 22.9. alkaen lippuja saa myös Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11). Lippu pitää esittää oppaalle ennen kierroksen alkua lähtöpaikalla.Kaupunkiopastuksia voi varata myös yksityisille ryhmille

Satakunnan Museosta on varattavissa kaupunkiopastuksia myös yksityisille ryhmille. Aiheet ovat osaksi erilaisia kuin kevät-kesäkauden yleisöopastuksissa, mutta kaikki liittyvät Porin kaupungin historiaan. Ryhmäopastusten tiedot löytyvät Opastukset-sivulta.


Tervetuloa mukaan tutustumaan Porin mielenkiintoiseen historiaan!


Rakennettu Porin vuonna 1917 - Keskusta

kuva Porin Antinkatua.

Sunnuntai 21.5. klo 14-16
Lähtö kierrokselle Raatihuoneen edestä Karhupatsaalta.

Tiedätkö missä sijaitsivat sata vuotta sitten kaupungin puhelinkeskus, sähkölaitos, VPK, aina niin tärkeä suolamakasiini tai Suomen Pankki? Tule mukaan kaupunkikävelylle, jossa tutustutaan Porin keskustassa sijaitseviin, vähintään 100-vuotiaisiin rakennuksiin. Kierros on osa Suomi100-teemaa ja Rakennuskulttuuritalo Toivon näyttelyä Rakennettu Pori 1917. Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Luontotalo Arkin lipunmyynnistä.

Opastus on myös osa Valtakunnallista museoviikkoa, jolloin on muitakin tapahtumia. Koko museoviikon ohjelma löytyy Muita tapahtumia -sivulta.
Rakennettu Pori vuonna 1917 - V osa

kuva Maaherrankatu kaupungin V osassa.

Keskiviikko 7.6. klo 17-19
Lähtö kierrokselle Itäpuiston päästä, Eetu Salinin patsaan luota.

Kaupungin V osa oli vilkasta seutua, siellä kuljeskelivat sata vuotta sitten niin tavalliset kaupunkilaiset kuin poliisit, sirkuslaiset ja tuleva maailmankuulu oopperatähtikin. Ja sijaitseehan Viikkarissa Porin vanhin talo. Kaupunkikävelyllä tutustutaan kaupungin V osan elämään ja vähintään 100-vuotiaisiin rakennuksiin. Kierros on osa Suomi100-teemaa ja Rakennuskulttuuritalo Toivon näyttelyä Rakennettu Pori 1917. Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Luontotalo Arkin lipunmyynnistä.Rakennettu Pori vuonna 1917 - VI osa

kuva Näkymä Maantiekadulta.

Keskiviikko 14.6. klo 17-19
Lähtö kierrokselle Vesitornin juurelta.

Rautatien toisella puolella sijaitsi sata vuotta sitten mm. olutpanimo, houruinhuone, lasareetti, Hirsipuunmäki ja kaksi hautausmaata. Näistä paikoista ja monesta muusta kuulet kaupunkikävelyllä, jossa tutustutaan kaupungin VI osaan ja sen vähintään 100-vuotiaisiin rakennuksiin. Kierros on osa Suomi100-teemaa ja Rakennuskulttuuritalo Toivon näyttelyä Rakennettu Pori 1917. Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Luontotalo Arkin lipunmyynnistä.Junneliuksen palatsin historiaa

kuva Junneliuksen palatsi. Kuva Heli Nukki.

Keskiviikko 5.7. klo 14-15.30
Tapaaminen Junneliuksen palatsin eli nykyisen kaupungintalon pääovella (Hallituskatu 12).

Junneliuksen palatsi on arkkitehti August Krookin taidonnäyte. Palatsi valmistui vuonna 1895 Rosenlewin ja Junneliuksen perheen tilauksesta. Rosenlew halusi perheensä kodiksi kaupungin suurimman ja komeimman rakennuksen, jopa raatihuonetta komeamman. Ja siinä hän totisesti onnistui. Opastuksella pääsee tutustumaan palatsin kunnostettuihin tiloihin Rosenlew-museon oppaan Marika Roinisen johdolla.

Mukaan mahtuu 15 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Luontotalo Arkin lipunmyynnistä.


Pohjoisrannan puistoja 100 vuotta sitten

kuva Sofiegarten.

Keskiviikko 16.8. klo 17-19
Lähtö kierrokselle Pohjoisrannan Sukkula-veistoksen luota.

Kauppias Hampus Julius Oldenburg alkoi perustaa suurta puutarhaa omistamansa tulitikkutehtaan viereen vuonna 1853. Hän antoi puutarhalle nimen Sofiegarten vaimonsa mukaan. Vuonna 1899 puutarha kasvihuoneineen siirtyi kaupungin omistukseen. Pohjoisrannan kierroksella tutustutaan alueen vanhoihin puistoihin ja selvitetään missä Sofiegarten sijaitsi aikoinaan ja mitä muita puistoja joen pohjoispuolella oli 100 vuotta sitten. Kierros on osa Suomi100-teemaa. Oppaana Satakunnan vihertietokeskuksen neuvontahortonomi Arja Korpela.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Luontotalo Arkin lipunmyynnistä.

Karjarannan historiaa

Keskiviikko 30.8. klo 17-19
Lähtö kierrokselle Karjarannan Shelliltä.

Karjanlaidun, viinapolttimo, Jagobssonin konepaja, Pihlin saha, Ekwallin huonekalutehdas, Hätilä, Öljypätkät, Karjarannan makasiinit, sotakorvausproomut, lahtihuone, teurastamo. Mitä kaikkea runsaaseen sataan vuoteen mahtuukaan Karjarannan historiassa? Suuri osa on jo hävinnyt, mutta paljon on menneisyyden jälkiä vielä jäljelläkin nopeasti uudistuneessa ja uudistuvassa kaupunginosassa. Oppaina Karjarannan menneisyyteen perehtynyt hortonomi, fil.yo. Helene Kaarnametsä ja Satakunnan Museon rakennustutkija Liisa Nummelin.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Luontotalo Arkin lipunmyynnistä.Porin päivän opastukset

Porin päivän sunnuntaina 24.9. on kaksi kaupunkiopastusta: Rakennettu Pori v. 1917 ja taistelua tulen tuhoja vastaan.

Rakennettu Pori vuonna 1917 - Keskusta

kuva Porin Hallituskatua.

Sunnuntai 24.9. klo 12-14
Lähtö kierrokselle Raatihuoneen edestä Karhupatsaalta (Hallituskatu 9).

Tiedätkö missä sijaitsivat sata vuotta sitten kaupungin puhelinkeskus, sähkölaitos, VPK, aina niin tärkeä suolamakasiini tai Suomen Pankki? Tule mukaan kaupunkikävelylle, jossa tutustutaan Porin keskustassa sijaitseviin, vähintään 100-vuotiaisiin rakennuksiin. Kierros on osa Suomi100-teemaa ja Rakennuskulttuuritalo Toivon näyttelyä Rakennettu Pori 1917. Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Luontotalo Arkin lipunmyynnistä ja perjantaista 22.9. alkaen myös Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).

Tulen tuhoja vastaan

kuva Porin 9. tulipalo vuonna 1852.

Sunnuntai 24.9. klo 14-16
Lähtö Satakunnan Museon aulasta (Hallituskatu 11).

Porin kaupunki on palanut aikojen saatossa yhdeksän kertaa. Ensimmäinen palo oli vuonna 1571, vain 13 vuotta kaupungin perustamisen jälkeen. Kaksi viimeistä paloa, vuosina 1801 ja 1852, tuhosivat kaupungin lähes kokonaan. Mutta miten tulipalojen uhkaan varauduttiin ja miten se näkyy kaupunkikuvassa nykyisin? Kävelykierros päättyy Cygnaeuksen puistoon. Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki.

Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Luontotalo Arkin lipunmyynnistä ja perjantaista 22.9. alkaen myös Satakunnan Museon lipunmyynnistä (Hallituskatu 11).

Kävelykierros Porin vanhalla hautausmaalla

kuva Mohellin sukuhauta.

Lauantai 4.11. klo 14-15.30 ja 17-18.30
Lähtö vanhan vesitornin juurelta (Maantiekadun alkupäästä).

Kävelykierros vie kuulijat Porin tunnelmallisen vanhan hautausmaan ja sieltä leposijansa saaneiden henkilöiden ja sukujen historiaan. Keitä olivatkaan ritari Gripenbergin vaimo Hedvig Stengrund, leipurimestari Gallé tai apteekkari Svenlundin Hanna, Otto ja Sven? Oppaina Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo ja Luontotalo Arkin opas Martti Koski.

Jokaiselle kierrokselle mahtuu mukaan 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Luontotalo Arkin lipunmyynnistä. HUOM! Iltakierrokselle kannattaa ottaa mukaan oma lyhty tai taskulamppu, koska vanhalla hautausmaalla ei ole valaistusta.