Etusivu > Kulttuuri > Museot > Satakunnan Museo > Tapahtumat ja harrastustoiminta > Muita tapahtumia

Muita tapahtumia

Syksyn 2017 tapahtumia

Syödään yhdessä Käviksellä

Lauantaina 26.8. klo 11-14

Lauantaina 26.8. vietetään Sata päivää sataan -valtakunnallista tapahtumapäivää Porin kävelykadulla. Satakunnan Museon, Pitopassarien ja Satakunnan keittiömestarien yhteisellä teltalla myydään possua ja riivattua pannukakkoa! Museon väki kertoo kuulumisia Satakunnan Museon tulevasta perusnäyttelystä ja muustakin museotoiminnasta.

kuva


Euroopan kulttuuriympäristöpäivien retki Huittisiin

Lauantaina 9.9. klo 9-16

kuva Vampulan kotiseutumuseo Tamareen kylässä.
Euroopan kulttuuriympäristöpäivän retkellä nähdään satakuntalaista kulttuurimaisemaa ja arkeologisia kohteita Huittisissa. Maisemaa katsellaan ensin Ripovuorelta, sen jälkeen tutustutaan valtakunnallisesti merkittävään Huittisten kirkon ympäristöön, jossa on mm. siunauskappeli ja kappalaisen pappila sekä museoon. Lounaan jälkeen matka jatkuu Palojoen kuuluisalle Huittisten hirvenpään löytöpaikalle, Vampulan kirkolle ja Tamareen kylään. Paluumatka kulkee läpi kulttuurimaisemien. Retkelle lähdetään klo 9 Satakunnan Museon edestä (Hallituskatu 11) ja palataan samaan paikkaan noin klo 16.

Retken hinta on 40 euroa. Hintaan sisältyvät opastukset kohteissa, lounas Huittisten Wanhassa Pappilassa sekä bussikuljetus. Retkelle mahtuu mukaan 45 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä.

ILMOITTAUDU ensin puhelimitse tai sähköpostitse museolehtori Carita Tulkille ja maksa sen jälkeen retkimaksu Satakunnan Museon ystävät ry:n tilille viimeistään maanantaina 28.8.2017. Maksusuoritus on ilmoittautumisen vahvistus. Tilinumero on FI54 5700 8120 3404 22 ja muista käyttää viitenumeroa 1054. Muistathan ilmoittaa myös erityisruokavaliosta!

Retkellä kävellään vähän maastossakin, joten ota mukaan hyvät jalkineet ja säähän sopiva vaatetus.

Retki toteutetaan yhteistyössä Satakunnan Museon ystävät ry:n kanssa.

TERVETULOA syysretkelle kanssamme!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen:
museolehtori Carita Tulkki, p. 044 701 1054, carita.tulkki@pori.fi


Pahan paikat Satakunnassa 1918 – retki Pomarkkuun, Noormarkkuun ja Poriin

Lauantaina 30.9. klo 9-16

kuva

Syksyisen retken teemana on satavuotias Suomi. Retken aluksi museonjohtaja opastaa Satakunta vuotta sitten -näyttelyn. Retkellä tutustumme Pomarkussa, Harjakankaalla ja Noormarkussa v. 1918 käytyjen taisteluiden vaiheisiin ja merkkeihin. Porissa näemme ensimmäisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja ja ajelemme Pietniemen sekä Vähärauman kautta Lyseon pihaan, jossa punaiset teloittivat Vanhakartanosta vangitut valkoiset.

Retken hinta on 40 euroa. Hintaan sisältyy opastukset Satakunta vuotta sitten -näyttelyssä ja maastokohteissa, aamukahvit museossa, keittolounas Noormarkun Klubilla sekä bussikuljetus. Retkelle mahtuu mukaan 45 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä.

ILMOITTAUDU ensin puhelimitse tai sähköpostitse museolehtori Carita Tulkille ja maksa sen jälkeen retkimaksu Satakunnan Museon ystävät ry:n tilille viimeistään perjantaina 15.9.2017. Maksusuoritus on ilmoittautumisen vahvistus. Tilinumero on FI54 5700 8120 3404 22 ja muista käyttää viitenumeroa 1041. Muistathan ilmoittaa myös erityisruokavaliosta!

Retkellä kävellään jonkin verran maastossa, joten ota mukaan hyvät jalkineet ja säähän sopiva vaatetus.

Retki toteutetaan yhteistyössä Satakunnan Museon ystävät ry:n kanssa.

TERVETULOA retkeilemään kanssamme!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen:
museolehtori Carita Tulkki, p. 044 701 1054, carita.tulkki@pori.fi


Porin päivä

Lauantai 23.9. ja sunnuntai 24.9.

Vapaa sisäänpääsy ja museoiden avoinnaoloajat

Satakunnan Museo lauantaina 23.9. ja sunnuntaina 24.9. klo 11-18.

Rosenlew-museo lauantaina 23.9. ja sunnuntaina 24.9. klo 11-17.

Luontotalo Arkki lauantaina 23.9. ja sunnuntaina 24.9. klo 11-17.

Rakennuskulttuuritalo Toivo lauantaina 23.9. ja sunnuntaina 24.9. klo 11-15.

Poritar-junalla Satakunnan Museon kaikkiin museoihin

Lauantaina 23.9.
Poritar-kaupunkijuna kuljettaa Porin päivän lauantaina väkeä museoiden välillä. Aikataulu ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa. Yhteistyössä Porin yrittäjien kanssa.

Lasten visa

Lauantaina 23.9. ja sunnuntaina 24.9.
Kierrä Porin päivän viikonloppuna kaikissa Satakunnan Museon museokohteissa koko perheen voimin ja osallistu hauskaan visaan! Kaikkien osallistuneiden kesken on luvassa hienoja palkintoja. Yhteistyössä Porin yrittäjien kanssa.

Pori-filmejä eri ajoilta

Lauantaina 23.9. ja sunnuntaina 24.9. Rosenlew-museossa
Porin päivän viikonloppuna Rosenlew-museossa esitetään perinteiseen tapaan Pori-aiheisia elokuvia eri ajoilta. Mukana on esim. mykkäelokuva Porin uuden sillan avajaisista syyskuussa 1926.

Porin päivän kaupunkiopastukset

Sunnuntaina 24.9. klo 12 Rakennettu Pori vuonna 1917 – Keskusta
Sunnuntaina 24.9. klo 14 Tulen tuhoja vastaan!

Katso tarkemmat tiedot Kaupunkiopastukset-sivulta.

Avoimet ovet Museohinaaja Santulla

Lauantaina 23.9. ja sunnuntaina 24.9. klo 12-15 Reposaaressa
Porin päivän viikonloppuna pääsee jälleen tutustumaan Reposaaressa sijaitsevan museohinaaja Santun ohjaamoon sekä kansitiloihin! Santulla on takanaan pitkä historia; se valmistui vuonna 1894 ja on tunnettu myös nimillä Bomba ja Santahamina. Porin kaupungin omistukseen ja Satakunnan Museon hallintaan Santtu tuli vuonna 1982. Santtuun pääsee vain tikkaita kiipeämällä ja tilat ovat ahtaat, joten paikka ei ole sovelias liikuntarajoitteisille. Santun avoinnapidosta huolehtii Satakunnan Museon ystävät -yhdistys.


Menneen kevätkauden 2017 tapahtumia...

Valtakunnallinen museoviikko 16.-21.5.2017

Museoiden yö ja Viikkarin kyläjuhla

Valtakunnallista museoviikkoa vietetään 16.–21.5.2017. Viikkoon sijoittuvat myös jo tutuksi tulleet teemapäivät: keskiviikkona 18.5 Kansainvälinen museopäivä sekä lauantaina 20.5 Museoiden yö ja Viikkarin kyläjuhla.

Satakunnan Museon toimipisteissä toukokuisen viikkoon sisältyy runsaasti ohjelmaa, johon inspiraatiota ovat antaneet niin ajankohtaiset näyttelyt kuin vuodenaikaan teemoittuvat tapahtumatkin. Museoiden yötä vietetään esimerkiksi Rosenlew-museossa 1950-luvun meiningillä ja Luontotalo Arkissa yöhön matkataan dinosaurusten ja fossiilien jäljillä

Rakennuskulttuuritalo Toivossa vietetään Museoiden yönä Viikkarin kyläjuhlia. Nyt jo kahdeksatta kertaa järjestettävä tapahtuma keskittyy Sibeliuksenpuistoon ja Itätullin kaupunginosan pihoille ja kaduille kello 11–15.

Satakunnan Museon Hallituskadun toimipisteessä ei näyttelytilojen ollessa suljettuina järjestetä tänä vuonna ohjelmaa.

Näyttelyt

kuva Maailma ennen ihmistä. Piirros Maija Karala.

Luontotalo Arkin perusnäyttely esittelee satakuntalaista luontoa mereltä jokisuiston kautta suolle ja suurpetometsään. Rosenlew-museo esittelee Satakunnan teollista kulttuuriperintöä. Perusnäyttelyssä voi tutustua Rosenlew-yhtiön tuotantoon ja historiaan.

Maailma ennen ihmistä
3.9.2017 asti, Luontotalo Arkki (Pohjoispuisto 7)
Näyttelyssä on esillä Maija Karalan teoksia ja Keijo Hiltusen fossiilinäytteitä. Biologi ja kuvittaja Maija Karalan kuvat esittelevät dinosaurusten, lentoliskojen ja nisäkkäiden maailmankausia, Keijo Hiltusen fossiililöytöjen mukana matkataan vielä kauemmaksi, aina ordovikikaudelle asti.

Lue lisää näyttelystä Luontotalo Arkin nettisivuilta.

Maat, metsät tehtaat 4.3.2018 asti, Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14)
Jälleenrakennusta, pula-aikaa, kovaa työntekoa ja säädyllistä elämää. Maat, metsät, tehtaat - näyttelyn teemana on 1950-luvun sodan jälkeinen Suomi. Yhteiskunnan muutosta käsitellään arjen, kodin, perheen, koulunkäynnin ja työnteon näkökulmista. Näyttelyn ovat tuottaneet Suomen Maatalousmuseo Sarka, Lusto - Suomen Metsämuseo ja Työväenmuseo Werstas.

Lue näyttelystä lisää Rosenlew-museon nettisivuilta.

Ohjelma viikolla

Seniori-iltapäivä: Opastus Maat, metsät ja tehtaat -näyttelyyn
Tiistaina 16.5. klo 14 ja 15, Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14)
Opastus uunituoreeseen näyttelyyn klo 14 ja 15. Opas esittelee näyttelyn ja sen jälkeen kahvitellaan. Maksuton, kahvimaksu 2€.

Kansainvälinen museopäivä
Torstaina 18.5. klo 11-17
Vapaa pääsy näyttelyihin Rosenlew-museossa ja Luontotalo Arkissa.


kuva Porin Hallituskatua.

Rakennettu Pori vuonna 1917 – keskusta -kaupunkiopastus
Sunnuntai 21.5. klo 14-16

Lähtö opastuskierrokselle Raatihuoneen edestä Karhupatsaalta (Hallituskatu 9). Mukaan mahtuu 50 henkeä. Lipun osto (8 €) etukäteen Luontotalo Arkin lipunmyynnistä. Tiedätkö missä sijaitsivat sata vuotta sitten kaupungin puhelinkeskus, sähkölaitos, VPK, aina niin tärkeä suolamakasiini tai Suomen Pankki? Tule mukaan kaupunkikävelylle, jossa tutustutaan Porin keskustassa sijaitseviin, vähintään 100-vuotiaisiin rakennuksiin. Kierros on osa Suomi100-teemaa ja Rakennuskulttuuritalo Toivon näyttelyä Rakennettu Pori 1917. Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.

Kaikki vuoden 2017 kaupunkiopastukset löytyvät Kaupunkiopastukset-sivulta.
Museoiden yö ja Viikkarin kyläjuhla lauantaina 20.5.

Lauantaina 20.5. on ohjelmaa Luontotalo Arkissa, Rosenlew-museossa ja Rakennuskulttuuritalo Toivossa.

Museoiden yönä on pidennetty aukioloaika klo 11-24 ja vapaa pääsy näyttelyihin Luontotalo Arkissa ja Rosenlew-museossa. Rakennuskulttuuritalo Toivossa ohjelma alkaa klo 11 ja jatkuu noin klo17 asti.

RAKENNUSKULTTUURITALO TOIVOSSA

Lasten rakennuspaja
klo 11-15, Rakennuskulttuuritalo Toivon piha (Varvinkatu 19)
Jo perinteeksi muodostuneessa rakennuspajassa voit rakentaa unelmiesi minimajan, tai vaikka kopin kotieläimelle, talon nukelle tai tallin autolle. Materiaalit, työvälineet ja pientä välipalaa lapsille löytyy maksutta paikanpäältä, mutta mukaan voi ottaa myös omat, hyvin merkityt työkalut. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä MLL:n Porin paikallisyhdistyksen kanssa. Paja on maksuton.

Viikarin villit
Näytökset klo 11.30, 12.30 ja 13.30. Toivon piharivi (Varvinkatu 19)
Neljä nostalgista lastenelokuvaa (kesto á 12 minuuttia), jotka on kuvattu 1980-luvun lopulla V osassa. Käsikirjoitus ja ohjaus Noora Männistö.

Porin film festival esittää: Mies joka ei osannut sanoa ei
Näytös klo 15 Toivon piharivi (Varvinkatu 19)
Risto Jarvan vuonna 1975 ohjaamassa rakastetussa komediassa on painava yhteiskunnallinen sanoma – kysymys on elävän kaupunkimiljöön pelastamisesta. Kuvauspaikkana oli Helsingin Puu-Vallila.

Lue Toivon museoviikon ja tulevan kesän tapahtumista lisää Rakennuskulttuuritalo Toivon sivuilta.

ARKISSA

kuva Tamperelainen keittiö v. 1957. Maat, metsät, tehtaat -näyttelyn kuvitusta. Kuva Työväenmuseo Werstas.

Aika ennen ihmistä - puisto
Klo 11-16, Luontotalo Arkki
(Pohjoispuisto 7)
Tee oma trilobiittisi tai vaikkapa Tyrannosaurus Rex! Dinojen ja fossiileiden muovailua vahasta. Kalliomaalauksia joko Arkin pihalla tai sisällä (säävaraus). Maksuton.

Cafe Meriharakka palvelee
klo 11-16, Luontotalo Arkki
(Pohjoispuisto 7)
Kristallipulla, kauralastu ja kahvi/tee/mehu 2€

ROSENLEW-MUSEOSSA

Satakunnan Museon ystävät ry:n puffetti
klo 18 -24, Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14)
Myynnissä porilaisia kaikilla mausteilla, sekä makkaraa, pullaa, kahvia ja virvokkeita.

Kirjavinkkari 1950-luvulta
klo 20, Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14)
Kirjavinkkari Arja Palonen tuo muistoja 1950-luvulta koululauluista Olavi Virtaan, maustettuna parilla murhalla. Eikä kannata unohtaa valokuvan merkitystä muistojen herättäjänä.

Henhouse Quartet
klo 21.00 ja 22.30 Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14)
Henhouse Quartet soittaa tiukkoja jazzstandardeja 1950-luvulta nuorekkaalla energialla. Kokoonpano: Jere Suojanen, basso; Aapo Karhumäki, rummut; Lauri Viitaniemi, piano ja Eero Eskelinen, kitara.

Satasirkuksen tulitaiteilijat
klo 22-24 Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14)
Satasirkuksen tulitaiteilijoiden avoimia harjoituksia museon edustalla ajoittain. Sateen sattuessa temppuharjoituksia ilman tulta sisätiloissa.Arkeologinen kevätretki Ulvilan, Harjavallan ja Kokemäen muinaisjäännöksille

Lauantaina 13.5.2017 klo 9-16

kuva

Kevätretki aloitetaan tutustumalla Ulvilan Liikistön keskiaikaiseen kalmistoon. Matka jatkuu Harjavaltaan, jossa kuljetaan Hiittenharjun maisemissa ja nähdään kivikautisia asumuspainanteita, pronssikautisia röykkiöitä ja jääkauden muokkaamia rantavalleja. Lounaan jälkeen kiivetään Kokemäen Orjapaadenkalliolle, josta avautuvat upeat näkymät keväiseen jokilaaksoon. Poikkeamme Kokemäen Käräjämäellä ja lopuksi tutustumme Pyhän Henrikin kappeliin ja saarnahuoneeseen sekä tarujen Teljään. Retkioppaina toimivat amanuenssi, arkeologi Leena Koivisto ja museolehtori Carita Tulkki.

Retkelle lähdetään bussilla Satakunnan Museon edestä (Hallituskatu 11) lauantaina 13.5. klo 9 ja paluu on samaan paikkaan klo 16.

Retken hinta on 40 euroa. Hintaan sisältyy bussimatka, lounas Ravintola Hakuninmäessä ja opastukset. Retkelle mahtuu mukaan 45 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittaudu ensin puhelimitse tai sähköpostitse museolehtori Carita Tulkille ja maksa sen jälkeen retkimaksu Satakunnan Museon ystävät ry:n tilille viimeistään torstaina 4.5.2017. Maksusuoritus on ilmoittautumisen vahvistus. Tilinumero on FI54 5700 8120 3404 22 ja muista käyttää viitenumeroa 1038. Muistathan ilmoittaa myös erityisruokavaliosta!

Retkellä kävellään jonkin verran epätasaisessa ja mäkisessäkin maastossa, joten ota mukaan hyvät jalkineet ja säähän sopiva vaatetus.

Retki toteutetaan yhteistyössä Satakunnan Museon ystävät ry:n kanssa.

Tervetuloa retkeilemään kanssamme!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen:
museolehtori Carita Tulkki, p. 044 701 1054, carita.tulkki@pori.fi


Hautoja, uhripaikkoja ja mitä muuta? - Kiviröykkiöiden tutkimusta ja tulkintaa

Yleisöseminaari lauantaina 4.3.2017 Euran koulukeskuksen (Savikontie 11) auditoriossa klo 9.30 alkaen.

Erilaiset kiviröykkiöt ja -rakennelmat kiinnittävät usein metsissä ja kallioilla kulkijan huomion. Sekä pronssi- että rautakaudella vainajia haudattiin röykkiöihin. Pronssikauden kivestä kasattuja hiidenkiukaita on Eurassa runsaasti Panelian alueella, mm. suorastaan monumentaalinen Kuninkaanhauta. Panelian alueelta tunnetaan myös pronssikauden esinelöytöjä. Rautakauden maansekaiset röykkiöt ovat myös edustettuna Eurassa: Kauttuan Harolassa on Suomen suurin yhtenäinen röykkiöalue, josta tunnetaan satoja röykkiöitä. Röykkiöihin on myös uhrattu eri aikoina. Hauta- ja uhriröykkiöiden lisäksi seminaarissa käsitellään muitakin röykkiöiden tulkintoja ja käydään yleisemmin läpi mitä kivirakennelmia voi maastossa kulkija löytää.

Seminaarin hinta 10 €, sisältää kahvin ja keittolounaan. Ilmoittautuminen viimeistään 24.2.2017 mennessä www.eura.fi -sivulta tai puh. 044 422 4903.

Seminaarin järjestää Euran kunta yhteistyössä Satakunnan Museon kanssa.

kuva

Ohjelma:

Aamukahvi (sis. seminaarin hintaan) klo 9.30 alkaen

10.00–12.00

Seminaarin avaus
FT, kulttuuritoimenjohtaja Sirpa Wahlqvist

Johdanto päivän teemaan ja ohjelmaan
FM, arkeologi Sari Mäntylä-Asplund

Pronssikausi ja röykkiöiden aika
FT, dosentti Henrik Asplund / Turun yliopisto

Pronssia kiukaista - Euran pronssikautiset pronssiesinelöydöt
FM, arkeologi Anu Soikkeli-Jalonen

Keittolounas (sis. seminaarin hintaan) klo 12.00

12.45–15.00

"Kivipanoksia Kauttuan Harolan haassa"
FM, amanuenssi Leena Koivisto / Satakunnan Museo

Unohtuneiden uskomusten kivikasat: ns. uhriröykkiöitä rautakaudelta ja historialliselta ajalta
FM, jatko-opiskelija Timo Muhonen / Turun yliopisto

Kaikenlaisia maallisia kivikasoja etelärannikolta Lappiin
FM, arkeologi Jouni Taivainen

Seminaarin jälkeen on mahdollisuus tutustua Esihistorian opastuskeskus Nauravaan lohikäärmeen näyttelyihin ja tehdä ostoksia opastuskeskuksen myymälässä.


Hetki kulttuurin ja kahvin parissa

kuva

Suomi 100 -vuoden avaustapahtuma Rosenlew-museossa (Kuninkaanlahdenkatu 14)

Perjantaina 6.1.2017 klo 14-16

Loppiaisen konsertissa esiintyy a cappella -yhtye Voces Arctopolii. Tule kokemaan, miten vanhan viljamakasiinin akustiikka antaa tilaa tunnelmallisille renessanssiajan sävelille.

Konsertin yhteydessä Satakunnan Museo esittelee Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaansa. Sen lisäksi Rosenlew-museossa on myynnissä Satakunnan Museon puretusta perusnäyttelystä poistettuja kuvasuurennoksia, joita voi ostaa sisustustarkoituksiin.

Museokävijöillä on myös mahdollisuus osallistua arpajaisiin. Onnekkaimmat voittavat pääsylippuja juhlavuoden 2017 tapahtumiin ja näyttelyihin Satakunnan Museossa ja sen eri toimipisteissä: Luontotalo Arkissa, Rakennuskulttuuritalo Toivossa ja Rosenlew-museossa.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvitarjoilu.

kuva

Tapahtuma järjestetään osana Suomen itsenäisyyden juhlavuoden avaustapahtumaa, jonka koordinoi Suomen museoliiton Yhteinen perintö -hanke.

Suomi Finland 100 -nettisivuilta löytyvät myös Satakunnan Museon monet juhlavuoteen liittyvät tapahtumat.


Lisätietoja:
Intendentti Leila Stenroos, 044 701 9510, leila.stenroos(at)pori.fi
Rosenlew-museo, Kuninkaanlahdenkatu 14, 28100 Pori