Etusivu > Kulttuuri > Museot > Satakunnan Museo > Vierailulle museoon > Opastukset

Opastukset

Opastuvaihtoehtoja

kuva

Satakunnan Museosta voi varata opastuksen perusnäyttelyyn ja hieman näyttelystä riippuen myös vaihtuviin näyttelyihin sekä erikois-/kaupunkiopastuksia, joista löytyy tietoa kelaamalla sivua alaspäin. Perusnäyttely on laaja, joten opastus voidaan tehdä kerroksittain tai teemoittain. Opastus varataan museon lipunmyynnistä tai museolehtorilta puhelimitse tai sähköpostilla. Museokäynti kannattaa varata ja suunnitella hyvissä ajoin. Opastus voidaan räätälöidä ryhmän tarpeiden mukaan. Opastusten hinnat löytyvät vähän alempana tältä sivulta.

Museoon voi tulla myös viettämään lasten synttäreitä. Synttärikierros on tarkoitettu 6-10 -vuotiaille lapsille. Kierroksen kesto on kaikkiaan 1,5 - 2 tuntia. Lue synttäreistä tarkemmin nettisivujen Tapahtumat ja harrastustoiminta -sivujen Lasten synttärit -sivulta.

Museossa järjestetään myös erilaisia maksuttomia ja maksullisia opastuksia sekä tapahtumia. Niistä tiedotetaan erikseen mm. Tapahtumat ja harrastustoiminta -sivuilla.

Museokäynti- ja opastusvaraukset

Museon lipunmyynti, p. (02) 621 1063, museonlipunmyynti(a)pori.fi
Museolehtori Carita Tulkki, p. 044 701 1054, carita.tulkki(a)pori.fi

Aukioloajat ja opastushinnat

Satakunnan Museo on normaalisti avoinna tiistaisin ja torstaista sunnuntaihin klo 11-18 sekä keskiviikkoisin klo 11-20. Mahdollisista poikkeavista juhlapyhien, tapahtumaviikkojen ym. aukioloajoista tiedotetaan erikseen. Tarkempaa tietoa saa Aukioloajat ja pääsymaksut -sivulta.

Sisäänpääsymaksujen tiedot löytyvät Aukioloajat ja pääsymaksut -sivulta.


Opastusmaksut

Opastusmaksu on virka-aikana 50 € (arkisin klo 8-16.15). Lisäksi veloitetaan sisäänpääsymaksu sekä ennen klo 11 avoinnapitomaksu, jos paikalla tarvitaan oppaan lisäksi muuta henkilökuntaa.

Opastusmaksu virka-ajan ulkopuolella on 80 € (arki-iltaisin klo 16.15 jälkeen ja viikonloppuisin). Lisäksi veloitetaan sisäänpääsymaksu sekä avoinnapitomaksu, jos paikalla tarvitaan oppaan lisäksi muuta henkilökuntaa.

Erikoisopastusten eli kaupunkiopastusten hinta on ma-pe klo 8-16 (opastuksen pitää loppua viimeistään klo 16) 100 €.
Arki-iltaisin klo 16-20 ja viikonloppuisin la-su klo 10-18 kaupunkiopastuksen hinta on 130 €.

Muista kuin suomenkielisistä opastuksista veloitetaan kielilisää 20 €.


Avoinnapitomaksu

- 30 € / tunti maanantaisin klo 8-16.15 ja tiistaista sunnuntaihin ennen klo 11.

- 30 € / tunti maanantaisin klo 16.15 jälkeen ja tiistaisin sekä torstaista sunnuntaihin klo 18 jälkeen ja keskiviikkoisin klo 20 jälkeen.


Päiväkoti ja koululaisryhmät

Porin kaupungin koulutoimen alaisille päiväkoti-, peruskoulu- ja lukioryhmille sekä Porin ruotsalaisen koulun ryhmille sisäänpääsy ja opastukset ovat ilmaisia, jos asiaa ei toisin ilmoiteta.

Muiden päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmien opastusmaksu on 20 €. Avoinnapitomaksu 20 € veloitetaan siinä tapauksessa, että käynti ajoittuu virallisen aukioloajan ulkopuolelle eikä ryhmälle ole varattu opastusta.

Päiväkotiryhmillä on ilmainen sisäänpääsy Satakunnan Museoon, olipa ryhmä Porista tai sen ulkopuolelta. Koululais- ja opiskelijaryhmien sisäänpääsymaksu peritään oppilaitoksesta riippuen.

Lue lisää koulujen ja päiväkotien opastusvarauksista ja hinnastoista Koulut- ja päiväkodit -sivulta.

Opastuskielet

Opastuskieliä ovat näyttelystä riippuen suomi, ruotsi ja englanti.

Mikäli ryhmä tarvitsee opastukselle mukaan viittomakielen tulkin, se on varattavissa Porin viittomakielen tulkkikeskuksesta puhelimitse numerosta 044 701 6685 tai sähköpostitse vk.tulkkikeskus(a)pori.fi.


Erikoisopastukset eli kaupunkiopastukset

kuva

Satakunnan Museosta voi varata myös teemallisia erikoisopastuksia, joissa tutustutaan monipuolisesti Porin kaupungin historiaan.

Erikoisopastusten hinta on ma-pe klo 8-16 (opastuksen pitää loppua viimeistään klo 16) 100 €.
Hinta on arki-iltaisin klo 16-20 ja viikonloppuisin la-su klo 10-18 130 €.

Kaupunkiopastusten kieli on suomi.Satakunnan Museon lipunmyynnistä varattavat erikois-/kaupunkiopastukset:
p. 02 621 1063 tai sähköpostitse museonlipunmyynti(at)pori.fi


SUUNNISTUS PORIN HISTORIAAN
Lähtö Satakunnan Museon aulasta (Hallituskatu 11).
Matkan pituus n. 1,5 km, kierroksen kesto n. 2 tuntia. Ryhmän max. koko 40 henkeä.

Suunnistuksella kävellään Satakunnan Museosta kaupungin vanhaan keskustaan eli Raatihuoneenpuistoon sekä Etelärantaan, jossa asui kaupungin varakkain väki. Matkalla Kirkkopuistoon ohitetaan komeita porvariskoteja sekä kaupungin vanhin silta. Matka jatkuu kauppatorin ja kauppahallin sekä Hellmanin pilvenpiirtäjän kautta kaupungin V osaan Rakennuskulttuuritalo Toivon ihastuttavaan 1800-1900 -luvun vaihteen pihapiiriin.

Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki tai Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.


kuva

TULEN TUHOJA VASTAAN!
Lähtö Satakunnan Museon aulasta (Hallituskatu 11).
Matkan pituus n. 1,5 km, kierroksen kesto n. 1,5 tuntia. Ryhmäkoko max. 40 henkeä.

Porin kaupunki on palanut aikojen saatossa yhdeksän kertaa. Ensimmäinen palo oli vuonna 1571, vain 13 vuotta kaupungin perustamisen jälkeen. Kaksi viimeistä paloa, vuosina 1801 ja 1852, tuhosivat kaupungin lähes kokonaan. Mutta miten tulipalojen uhkaan varauduttiin ja miten se näkyy kaupunkikuvassa nykyisin? Kävelykierros päättyy Cygnaeuksen puistoon.

Oppaana Satakunnan Museon museolehtori Carita Tulkki.Rosenlew-museon lipunmyynnistä varattavat erikois-/kaupunkiopastukset:
p. 02 621 1866, 044 701 9510 tai sähköpostitse rosenlew-museo(at)pori.fi
Lisätietoa saa myös Rosenlew-museon nettisivuilta.


kuva Kuvassa Robert Junnelius.

JUNNELIUKSEN PALATSIN HISTORIAA
Tapaaminen kaupungintalon pääovella (Hallituskatu 12).
Kierroksen kesto n. 1,5 tuntia. Ryhmäkoko max. 15 henkeä.

Venetsialaistyylisen, kolmikerroksisen renessanssipalatsin rakennuttivat kunnallisneuvos ja apteekkari Robert Junnelius sekä konsuli, Rosenlew-yhtiön toimitusjohtaja Hugo Rosenlew. Rakennus valmistui heidän perheilleen asuintaloksi vuonna 1895. Nykyään rakennus on Porin kaupungintalo ja yksi Porin arvostetuimmista rakennuksista. Kierroksella tutustutaan palatsin upeisiin tiloihin ja perehdytään Junneliuksen ja Rosenlewin perheiden elämään, sekä siihen, miten suvut vaikuttivat Porin kaupungin kehitykseen ja suurteollisuuden syntyyn.

Oppaana Rosenlew-museon opas Marika Roininen.


KÄVELYKIERROS F.W. ROSENLEWIN AIKAAN
Tapaaminen Raatihuoneen edessä (Hallituskatu 9).
Kierroksen kesto n. 1,5 tuntia. Ryhmäkoko max. 20 henkeä.
Kävely ei sovi liikuntaesteisille mm. Rosenlewin entisen pääkonttorin hissin puuttumisen vuoksi.

Rosenlewin tuotteet kuten Porin Matti ja Kotiliesi ovat monille tuttuja, mutta tiedätkö miten Rosenlewin suurteollisuus sai alkunsa?

Kaupunkikävelyn aikana tutustutaan Fredrik Wilhelm Rosenlewin (1831-1892) aikaiseen elämään ja teollisuuteen, sekä häneen liittyviin porilaisiin rakennuksiin. Kävelyretkeen kuuluu vierailu Rosenlewin entiseen pääkonttoriin, jossa myös F.W. Rosenlew perheineen on asunut. Pääkonttori on suljettuna iltaisin ja viikonloppuisin, joten sen sijaan on mahdollista tutustua Satakunnan Museon perusnäyttelyn teollisuusosioon.

Oppaana Rosenlew-museon opas Marika Roininen.


PORI – MONIPUOLINEN TEOLLISUUSKAUPUNKI
Ryhmällä pitää olla käytössään oma linja-auto. Ryhmäkoko määräytyy bussin koon mukaan. Opas haetaan Rosenlew-museosta (Kuninkaanlahdenkatu 14). Kierroksen kesto n. 1 tunti.

Pori on ollut kautta aikain tärkeä teollisuuskaupunki. Porilaiset tehtaat ovat valmistaneet paljon erilaisia tuotteita sekä kotimaahan että ulkomaille vietäväksi, lähtien isoista lokomobiileistä pieniin tulitikkuihin, piirongeista purjekankaisiin ja uruista silitysrautoihin. Kierroksen aikana saa kokonaiskuvan siitä, miten kaupunki on muuttunut teollisuuden myötä, millä tavoin teollisuus on vaikuttanut ihmisten elämään ja miten sen vaikutus näkyy nykypäivänä.

Oppaana Rosenlew-museon opas Marika Roininen.Rakennuskulttuuritalo Toivosta varattavat erikois-/kaupunkiopastukset:
p. 02 621 1051, toivo(at)pori.fi
Lisätietoa saa myös Rakennuskulttuuritalo Toivon nettisivuilta


kuva Porin Raatihuoneentori vuoden 1852 tulipalon jälkeen.

KÄVELY PORIN TULLIAIDAN SISÄLLÄ
Lähtö Raatihuoneen edestä (Hallituskatu 9).
Matkan pituus n. 2 km, kierroksen kesto 1,5-2 tuntia. Ryhmäkoko max. 40 henkeä.

Pori perustettiin vuonna 1558. Sitä ympäröi puinen tulliaita vuoteen 1801 asti, jolloin kaupunki paloi kahdeksannen kerran. Kävelykierroksella kuljetaan tulliaidan reittiä pitkin vanhan kaupungin ympäri. Kaupungin ja rakennusten historiaan liittyvien tietojen lisäksi kierroksella selviää mm. kuinka kaupungin huima kasvu puhutti 1700-luvun porilaisia matami Tocklinin kapakassa, mikä oli Palanderin kirjakaupan menekkiteos v. 1866 tai minkälaista ruokatuntiliikuntaa Seikun sahan työntekijät harjoittivat 1900-luvun alussa.

Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.


BULEVARDILTA ITÄÄN ELI V KAUPUNGINOSA
Lähtö Juhannuslehdon puistosta (Oikeustalon parkkipaikka, Isolinnankatu 2).

Matkan pituus n. 3 km, kierroksen kesto n. 2 tuntia. Ryhmäkoko max. 40 henkeä.

Poriin perustettiin uusi kaupunginosa, Uusi kaupunki, vuonna 1811, kun tuli oli tuhonnut kaupungin kahdeksannen kerran. Yhdeksännen kaupunkipalon jälkeen vuonna 1852 kaupunginosa sai uuden nimen V kaupunginosa. Kävelykierroksella tutustutaan V osan historiaan, rakennuksiin ja elämään. Kierroksella saa myös mm. tietää missä sijaitsi räätäli F. Puhvogelin Uusi räätälinverstas, joka suosittelee itseään tekemään kaikenlaisia moderneja vaatteita, nopeasti ja halvalla. Kävelyllä nähdään myös missä sijaitsi Poliisien kulma ja mistä oli kotoisin Milanon La Scalassa 1930-luvulla debytoinut oopperalaulajatar Musa Silfver.

Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.


kuva Näkymä VI osan ja vanhan hautausmaan välistä kulkevalta Maantienkadulta.

KESKUSTASTA 750 KYYNÄRÄÄ LOUNAASEEN. HIETANUMMESTA VI KAUPUNGINOSAKSI
Lähtö vanhan vesitornin juurelta (Maantiekadun alkupäästä).

Matkan pituus n. 3 km, kierroksen kesto n. 2 tuntia. Ryhmäkoko max. 40 henkeä.

Porin viimeisen eli yhdeksännen kaupunkipalon jälkeen 70 % kaupunkilaisista jäi asunnottomiksi. Kaupungin länsipuolelle muodostui palon jälkeen tilapäisasumusten kuoppakaupunki, jonka viimeisissä kuoppa-asunnoissa asuttiin tiettävästi 1890-luvulle saakka. Kävelykierroksella tutustutaan VI kaupunginosan historiaan, rakennuksiin ja elämään. Vanhat sanomalehtiuutiset mm. vuodelta 1889 värittävät vaellusta alueella, joka kasvoi kurjuuden ja tautien kotipaikasta mitä suurenmoisimmaksi kaupunginosaksi.

Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.


KÄVELYKIERROS PORIN VANHALLA HAUTAUSMAALLA
Lähtö vanhan vesitornin juurelta (Maantiekadun alkupäästä).
Kierroksen kesto n. 1,5 tuntia. Ryhmäkoko max. 40 henkeä.

Sov i ro - Nuku rauhassa

Porin vanha hautausmaa Maantiekadun varrella vihittiin käyttöön kesäkuussa 1809 ja se jäi käytöstä jo vuonna 1884. Hautausmaalla on säilynyt kolmisen sataa vanhaa hautamuistomerkkiä, vanhin niistä vuodelta 1810, ja lukemattomia tarinoita. Kävelykierros vie kuulijat Porin tunnelmallisen vanhan hautausmaan ja sieltä leposijansa saaneiden henkilöiden ja sukujen historiaan.

Oppaana Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo.