Etusivu > Kulttuuri > Satakunnan Museo > Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo > Tietoa Toivosta > Perinteinen puutalokiinteistö kaupungin keskustassa > Korsmanin talo

Korsmanin talo

Korsmanin talon pohjoispäädyn paikkeilla on sijannut nykyistä taloa pienempi asuinrakennus ainakin jo vuonna 1859, mutta se ilmeisesti purettiin, kun nykyinen talo rakennettiin vuonna 1874, mikä vuosiluku on kaiverrettu talon seinähirteen. Tontin pohjoislaidalla on sijainnut toinenkin asuin- ja ulkorakennusrivi (katso tarkemmin Piharivi). Koska asukkaat henkikirjoissa luetellaan tontin omistajan, ei talojen mukaan, ei ole saatavilla tietoa siitä, kuka missäkin talossa asui. Vuodesta 1878 lähtien on voitu kuitenkin selvittää, kuka asui tontin pohjois- ja kuka eteläpuoliskolla.

Vuonna 1878 tontin pohjoispuoliskon omisti merimiehen leski Ulla (Ulrika) Lagerström ja hän asui siellä kasvattityttärensä Annan kanssa. Vuokralla asui työmies Johan Granlund kaksine lapsineen, merimiehen poika Gustaf Grönlund, merimiehen leski Anna Liljeqvist yhden lapsensa kanssa ja leski Katrina Jokinen yksine lapsineen. Vuonna 1883 vuokralaisia oli 23 ja 1890 peräti 33. Mitään tietoa uudisrakentamisesta tältä ajalta ei kuitenkaan ole.

Vuonna 1896 tontin pohjoispuoliskon osti Turusta takaisin kotikaupunkiinsa muuttanut konemestari Konstantin Korsman, joka muutti taloon asumaan vaimonsa Idan ja poikansa Erikin sekä vaimon täysi-ikäisen Sigrid-tyttären kanssa. Korsmanin ostama talo oli matala ja vaatimaton, joten heti kaupanteon jälkeen aloitettiin perusteelliset korjaukset. Talo jaettiin kahdeksi asunnoksi. Taloa korotettiin, vesikaton aikaisempi lautakate korvattiin asfalttihuovalla, ikkunoita suurennettiin, rakennus laudoitettiin ja maalattiin öljymaalilla sekä varustettiin kahdella kuistilla ja niiden väliin rakennetulla katetulla verannalla. Taloon hankittiin uudet kaakeliuunit joka huoneeseen ja molempiin keittiöihin liedet, joissa oli rautahella ja paistouuni. Huoneiden väliin hankittiin ajanmukaiset täysranskalaiset peiliovet. Talon pohjoispäädyn ison kamarin pinkopahvikattoon maalautettiin jopa ajanmukainen kattomaalaus.

kuva

Korsmanien omistaman tontin puoliskon perusteellisesti kunnostetuissa asuinrakennuksissa asui oman perheen lisäksi yleensä vain kahdet vuokralaiset, joten perhe asui naapureihinsa nähden väljästi. Joinakin vuosina vuokralaisia ei ollut lainkaan. Korsmanin perheen ainoa poika kuoli 23-vuotiaana vuonna 1909 ja vaimo Ida seuraavana vuonna. Yksin jäänyt Konstantin Korsman solmi uuden avioliiton 66-vuotiaana itseään 25 vuotta nuoremman Emma Nordlundin kanssa. Korsman myi talonsa 1917 ja muutti toisaalle V osaan. Konstantin Korsman kuoli vuonna 1924 77-vuotiaana. Karl Aallon mentyä naimisiin tontin eteläpuoliskon omistajan, Viktor Vankan lesken kanssa, osti Aalto myös tontin pohjoispuoliskon omistukseensa.

kuva Kuistien välinen veranta rakennettiin umpinaiseksi ilmeisesti 1920-luvulla ja liitettiin asuntojen keittiöihin.


1980-luvulla talo oli jäänyt tyhjilleen ja kylmilleen. Talven 1985 pakkasilla vesijohto halkesi ja vettä valui ilmeisesti päiväkausia keittiön lattialle ja kuistin portaita ulos. Vesi jäätyi pahimmillaan lähes metrin kerrokseksi. Sulamisvedet aiheuttivat pahoja vaurioita alapohjaan ja alimpiin hirsiin. 1990-luvun alussa kuistit olivat romahtamaisillaan.

kuva Jäät Korsmanin talossa vuonna 1985.
kuva Korsmanin talo vuonna 1990


Ensimmäiset, ns. hätäapukunnostustyöt tehtiin kaupungin toimesta vuonna 1992, jolloin vesikatto, lahot lattiarakenteet ja alimmat hirret uusittiin sekä korjattiin lattioita ja muurattiin uudet tulisijat. Kunnostustyöt Korsmanin taloksi alkoivat vuonna 1997.