Kouluille

Porin lastenkulttuurikeskus tekee kiinteästi yhteistyötä oppilaiden, opettajien ja koulujen kanssa. Kouluille suunnataan esityksiä, luentoja, työpajoja ja monenlaista muuta taidetoimintaa. Koulujen kanssa toteutetaan julkisia taideteoksia, lähdetään Taidetestaaja-matkoille kasien kanssa ja vitosluokkalaisten kanssa kuljetaan Kulttuuripolulla. Yhteistyöstä kulttuurilaitosten ja sivistystoimen kanssa on syntynyt Intopolku-sivusto käytännön työkaluksi kaikille opettajille. Porin lastenkulttuurikeskus kannustaa satakuntalaisia kuntia kulttuurikasvatussuunnitelmien tekemiseen.

Porin kulttuuripolku. Porin kulttuuriopetussuunnitelma eli Porin kulttuuripolku on laadittu Porin Sivistystoimialan ja Porin kulttuuritoimijoiden yhteistyönä. Sen tavoitteena on oppilaiden ja koulujen yhdenvertaisuus ja tasa-arvoiset mahdollisuudet lasten kulttuuristen oikeuksien toteuttamisessa. Porin kulttuuripolussa paikalliset erityisyydet eli vain tällä paikkakunnalla olevat laitokset ja kulttuuritoiminnan tarjoajat tulevat huomioiduksi. Painettua julkaisua on saatavilla Porin sivistyskeskuksesta. 

Kulttuuripolku. Kulttuuripolku on sivusto, joka antaa opettajille käytännön valmiuksia Porin kulttuuriopetussuunnitelman toteuttamiseen. Esiopetus voi hyödyntää sivuston vierailuohjelman sisältöjä. Kulttuuripolku-sivustolta löytyy esimerkkejä jokaisen luokka-asteen kulttuurikohdevierailuista, kulttuurikohteiden yhteystiedot ja käytännön ohjeita muun muassa kulttuurikohteisiin kuljetuksista. Kulttuuripolun edeltäjiä ovat Opettajien kulttuurikalenteri -verkkosivusto (2016–2017), Kulttuurikoukku-julkaisut (2004–2016 kaksi kertaa vuodessa), Kulttuurikoukku-verkkosivusto (2004–2009). 1990-luvulla ja 2000-luvulla toimi Porissa toimintakoulutyöryhmä, joka vastasi koulupuolella kulttuurilaitosten ja koulun välisestä yhteistyöstä. Vierailuohjelma kulttuurilaitoksiin tehtiin 2000-luvun alussa ja yhteistyösuunnitelma kirjattiin 2004. Kulttuuripolku on osa Porin kaupungin syksyllä 2018 julkaisemaa Intopolku-sivustoa, joka on suunnattu päiväkotien, esiopetuksen ja eri asteiden opetushenkilöstölle.

Porin lastenkulttuurikeskus kulkee koululaisten vierellä Kulttuuripolkua viidennen luokan ajan. Etappi Kulttuuripolun varrella tuo koululaisten arkeen 5.-luokkalaisille suunnattuja taiteilijavierailuita. Lukuvuosittain kouluille tarjotaan oman taiteilijavieraan mukaan määrittyvää sisältöä, kuten työpajatoimintaa, esityksiä tai konsertteja. Sisällöt tuotetaan yhdessä alueella toimivien taiteilijoiden kanssa; näin teemme alueellisia taiteilijoita, kulttuuria ja tapahtumatuotantoa tutuksi uusille yleisöille.

Kärkikerhot. Porilainen nuori, haluatko harrastaa taidetta ja kulttuuria koulussa? Mene kärkikerhoon. Lue lisää Kärkikerho-blogista! Kärkikerhot saivat jatkoa Taidesortimentti-toiminnasta. 

Taidetestaajat. Kasit testaavat taidetta! Suomen kahdeksasluokkalaisille tarjotaan elämyksiä teatterissa, taidemuseoissa tai vaikkapa oopperassa. Kaseilta myös kysytään miltä taide tuntuu. Matkat taiteen äärelle rahoittaa Suomen kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden ja ne organisoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Satakunnasta taide-elämysten äärelle johdattaa Porin lastenkulttuurikeskus. Ensimmäiset Taidetestaajat lähtivät liikkeelle syksyllä 2017.

Kulttuurikasvatussuunnitelma kuntaan. Porin lastenkulttuurikeskus tukee kulttuurikasvatussuunnitelmien tekemistä Satakunnnan kuntiin. Osana Kulttuurivoltti-hanketta toteutettiin vuonna 2016 Kulttuuria kouluun! -kiertue Raumalla. Kulttuurikasvatussuunnitelmien tekemiseen on loistava työkalu kaikkien kuntien käyttöön löydettävissä sivuilla www.kulttuurikasvatussuunnitelma.fi.