Muovin matka

Tutustu Muovin matka -videon teaseriin! Muovin matka -video ja loput tehtävät aiheeseen liittyen julkaistaan tällä sivulla tammikuussa 2021.

Kulje muovin matkassa ja tutustu muovin käytön vähentämiseen, muovipakkausten lajitteluun ja kierrätykseen sekä muoviin luonnossa.

Muovin matka -video on tehty yhteistyössä Porin seudun jäteneuvonnan, Luontotalo Arkin, Circwaste – Kohti kiertotaloutta osahanke Luupin ja AJ-Produktion kanssa. Video on saanut inspiraationsa fyysisestä Muovin matka -näyttelystä Porissa 2019–2020.

Muovin matka -tehtävät

1. Katso Muovin matka -video

(video julkaistaan tammikuussa 2021)

2. Tutki muovipakkauksia

Tutki muovipakkauksia; etsi merkintöjä, pohdi ja vastaa kysymyksiin. Avaa tehtävän 2 ohje alta. 

3. Minne jätteet menevät?

Tutustu YLE:n I love muovi -kampanjan materiaaleihin:

  • Näin jugurttipurkki saa uuden elämän -video (kesto 6 min): areena.yle.fi/1-4673161   Video on tehty alkuvuodesta 2019. Onneksi muovipakkausten Rinki -ekopisteitä on jo ilmestynyt paljon lisää!

  • Muovipullo voi kiertää ikuisesti -video (kesto 3,47 min): areena.yle.fi/1-4673162?autoplay=true   Pantillisten muovipullojen ja tölkkien palauttaminen on tuttua puuhaa. 

  • Muovi vieraslajina -video (kesto 4 min): areena.yle.fi/1-50092154  Muovipussi on laajalle levinnyt vieraslaji...

Kampanjan muita videoita löytyy täältä: areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-2725

4. Roskat roskiin!

Tehtävään 4 kuuluvat roskabingo ja Tutki itse: Roska ja mikromuovi -videon tehtävä. Tehtävän 4 materiaalit ovat tuotettu Eduwater-hankkeessa. Avaa tehtävän 4 ohje alta.

5. Kertailu vai kestoilu?

Lataa ja tulosta Muovibingo!

Muovibingossa lasketaan ympäristöteot bingon aloittamispäivästä alkaen. Kun saat 3 vierekkäin vaaka- tai pystysuunnassa, sinulla on bingo! Montako bingoa saat?

6. Roskaantumisen lähteet

Suomi ei onneksi kuulu maailman roskaisimpien alueiden joukkoon, mutta meiltäkin roskia löytyy. Roskaantumisen lähteet ovat moninaisia. Suurin osa meriroskastakin on lähtöisin maa-alueilta.  Tutki kuvaa ja nimeä niin monta roskaantumisen lähdettä kuin keksit.  Avaa kuva ja tehtävän 6 ohje alta. 

Lisätehtävä 1. Pohdi, mitkä keksimistäsi roskaantumisen lähteistä voisivat olla tahallista roskaamista ja mitkä tahatonta.  

Lisätehtävä 2. Selvitä millaista haittaa on vesistöjen roskaantumisesta. Tutki Pidä saaristo siistinä ry:n materiaaleja (lisämateriaalit alla).   

Lisätehtävä 3. Käy pihalla ja pohdi, mistä koulun tai kodin lähiympäristössä olevat roskat ovat lähtöisin? Jos niitä ei kerää, mikä on lähin vesistö (oja, joki, järvi tai meri), mihin ne voivat päätyä? 

 

Lisämateriaalit

Pidä saaristo siistinä ry:n materiaaleja roskaantumisesta:  

Muut:

 

 

Anna palautetta Muovin matka -sivusta

(Muovin matka -video julkaistaan myöhemmin tammikuussa 2021)

Avaa tästä palautelomake

 

Circwaste-logo-koodi-disclaimer


Ota yhteyttä:

Outi Aalto
Projektikoordinaattori
Elinvoima- ja ympäristötoimiala
Suunnittelu- ja kehittämisyksikkö / Elinvoima- ja ympäristötoimialan projektit
Valtakatu 11 28100 Pori
Pepita Heurlin
Projektityöntekijä
Elinvoima- ja ympäristötoimiala
Suunnittelu- ja kehittämisyksikkö / Suunnitteluyksikkö
Valtakatu 11 28100 Pori