Palveluverkkouudistus

Vaikea taloustilanne pakottaa palveluverkon uudelleenjärjestelyihin vuonna 2020. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa 8.6.2020 ja päätti ehdottaa palveluverkkouudistusesityksen kaupunginvaltuustolle. Tälle sivukokonaisuudelle on koottu tiedot uudesta esityksestä sekä tilastotietoa tilanteen tueksi. 

Porin kaupunginvaltuusto käsitteli palveluverkkouudistusta kokouksessaan 15. kesäkuuta.

Kaupunginvaltuusto teki seuraavat palveluverkkoa koskevat päätökset suunnitteluvuosille 2021–2024:

Ahlainen

Ahlaisten koulu jatkaa nykyisissä tiloissa, joihin lisäksi siirretään varhaiskasvatuksen, perusturvan ja kirjaston palvelut 1.8.2021 alkaen.

Noormarkku

Söörmarkun ja Kankaan koulujen toiminta jatkuu nykyisellään ja peruskorjaustarve arvioidaan vuoden 2024 lopussa.

Lavia

Sivistystoimialan palvelujen keskittäminen Lavian yhtenäiskoulun tiloihin siirtyy.

Itä-Pori

Kalaholman koulu jatkaa ennallaan ja peruskorjaustarve arvioidaan vuoden 2024 lopussa. Itä-Porin alueen varhaiskasvatuspalvelut jatkavat toistaiseksi nykyisissä kiinteistöissä. Taikurinhatun ja Väinölän päiväkoteja ei peruskorjata.

Pohjois-Pori

Alueelle rakennetaan noin 600 oppilaan luokkien 1–6 monitoimikoulu, johon sisältyvät perusturvan, kirjaston ja nuorisotoimen palvelut. Uuden koulun tiloihin siirretään Toejoen ja Ruosniemen koulujen toiminnot. Arja Laulaisen (sdp.) muutosehdotuksen mukaan valtuusto myös päätti äänin 38-21, että Pohjois-Porin koulu toteutetaan kaksivaiheisesti, jossa ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan alakoulu ja samalla laaditaan suunnitelma yläkoulun toteuttamisesta.

Keski-Pori

Lukioiden hallinnollinen yhdistämistyö aloitetaan PSYLn lukion rehtorin johdolla 1.8.2020 ja lukiot yhdistyvät hallinnollisesti 1.8.2021 alkaen.

Lukiokoulutus siirtyy PSYL:n kortteliin ja vastaavasti PSYL:n koulu Lyseokortteliin 1.8.2023 mennessä. Yhdistämistä valmistellaan yhteistyössä opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa.

Myötätuulen koulun hankesuunnittelu Lyseokortteliin aloitetaan vuoden 2020 aikana ja investointi toteutetaan vuosina 2021–2022.

Viikkarin valkaman ja päiväkoti Viikarin tilojen yhteiskäytön selvittäminen aloitetaan vuoden 2020 aikana.

Uudenkoiviston päiväkotia ei peruskorjata.

Uusille päiväkotirakennuksille ei ole tarvetta suunnitelmavuosille 2021–2024.

Meri-Pori

KOy Porin päiväkodit rakentaa uuden 120 paikkaisen päiväkodin Pihlavan koulun tontille. Onnenkiven ja Pihlajanmarjan päiväkodit suljetaan uuden päiväkodin valmistuttua. Kyläsaaren päiväkotia ei rakenneta. Enäjärven koulua ei peruskorjata. Kyläsaaren koulun toiminta jatkuu nykyisissä tiloissa ja peruskorjaustarve arvioidaan 2024.

Reposaaren puukorttelin kunto selvitetään ja mahdollisuus peruskorjata se kaupungin palvelujen käyttöön. Raisa Rannan (vas.) muutosehdotuksen mukaan kaupunginvaltuusto päätti äänin 42-17, että Reposaaren koulun luokkien 1-6 opetusta jatketaan.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa 8. kesäkuuta

Kaupunginvaltuustolle ehdotettu esitys palveluverkon uudelleenjärjestelyistä:

Ahlaisten palvelualue:
 • Ahlaisten koulu jatkaa nykyisissä tiloissa, joihin lisäksi siirretään varhaiskasvatuksen, perusturvan ja kirjaston palvelut 1.8.2021 alkaen.
   
Noormarkun palvelualue:
 • Söörmarkun ja Kankaan koulujen toiminta jatkuu nykyisellään ja peruskorjaustarve arvioidaan vuoden 2024 lopussa.
   
Lavian palvelualue:
 • Sivistystoimialan palvelujen keskittäminen Lavian yhtenäiskoulun tiloihin siirtyy.
   
Itä-Porin palvelualue:
 • Kalaholman koulu jatkaa ennallaan ja peruskorjaustarve arvioidaan vuoden 2024 lopussa.
 • Itä-Porin alueen varhaiskasvatuspalvelut jatkavat toistaiseksi nykyisissä kiinteistöissä.
 • Taikurinhatun ja Väinölän päiväkoteja ei peruskorjata.
   
Pohjois-Porin palvelualue:
 • Alueelle rakenneta noin 600 oppilaan luokkien 1-6 monitoimikoulu, johon sisältyvät perusturvan, kirjaston ja nuorisotoimen palvelut. Uuden koulun tiloihin siirretään Toejoen ja Ruosniemen koulujen toiminnot.
   
Keski-Porin palvelualue:
 • Lukioiden hallinnollinen yhdistämistyö aloitetaan PSYL:n lukion rehtorin johdolla 1.8.2020 ja lukiot yhdistyvät hallinnollisesti 1.8.2021 alkaen. Lukiokoulutus siirtyy PSYL:n kortteliin ja vastaavasti PSYL:n koulu Lyseokortteliin 1.8.2023 mennessä. Yhdistämistä valmistellaan yhteistyössä opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa.
 • Myötätuulen koulun hankesuunnittelu Lyseokortteliin aloitetaan vuoden 2020 aikana ja investointi toteutetaan vuosina 2021–2022.
 • Viikkarin valkaman ja päiväkoti Viikarin tilojen yhteiskäytön selvittäminen aloitetaan vuoden 2020 aikana.
 • Uudenkoiviston päiväkotia ei peruskorjata. Uusille päiväkotirakennuksille ei ole tarvetta suunnitelmavuosille 2021–2024.
   
Länsi-Porin palvelualue:
 • Ei investointimuutosta vuoden 2019 päätökseen nähden.
   
Meri-Porin palvelualue:
 • KOy Porin päiväkodit rakentaa uuden 120 paikkaisen päiväkodin Pihlavan koulun tontille. Onnenkiven ja Pihlajanmarjan päiväkodit suljetaan uuden päiväkodin valmistuttua. Kyläsaaren päiväkotia ei rakenneta.
 • Enäjärven koulua ei peruskorjata. Kyläsaaren koulun toiminta jatkuu nykyisissä tiloissa ja peruskorjaustarve arvioidaan 2024.
 • Selvitetään Reposaaren puukorttelin kunto ja mahdollisuus peruskorjata se kaupungin palvelujen käyttöön.
 • Reposaaren koulun luokkien 1-2 opetus jatkuu päiväkodin tiloissa ja 3-6 luokat siirretään Meri-Porin yhtenäiskouluun 1.8.2021 alkaen.
   

Sivistystoimialan muut mahdolliset säästökohteet

Osana uutta palveluverkkoselvitystä laskettiin myös muita mahdollisia sivistyspalveluiden säästökohteita, joista merkittävimmät liittyvät urheilutalon peruskorjaukseen ja palloiluhallin rakentamiseen. Niiden osalta on esitetty kolme eri vaihtoehtoa, joista on julkaistu tarkemmat laskelmat täällä (sivu 22).

 1. Kyseisten hankkeiden siirtäminen vuosilla eteenpäin
 2. Vain urheilutalo peruskorjataan eikä palloiluhallia rakenneta -> urheilutalon hankesuunnitelman muutos takaisin nykyistä käyttöä vastaavaksi
 3. Urheilutalon peruskorjaus toteutetaan ja palloiluhallin hankesuunnittelu aloitetaan

Valmistelun eteneminen ja osallistuminen

>> Palveluverkkouudistusta koskevat uutiset

8 aluetta

Palveluverkkoa suunniteltaessa Pori jaettiin kahdeksaan alueeseen: Ahlainen, Itä-Pori, Keski-Pori, Lavia, Länsi-Pori, Meri-Pori, Noormarkku ja Pohjois-Pori.

>>Katso tarkempi aluejako kartalla

Porin palvelualueet kartalla