Kaupunkikehittämiskohde: Pasaasi

Pasaasi

Ilmakuva Röni-Kuva Oy, kartat Porin kaupunkisuunnittelu.

Pasaasilla tarkoitetaan aluetta, joka ulottuu Keskusaukiolta vanhan linja-autoaseman ja uimahallin kautta urheilutalon ympäristöön. Aluetta reunustavat Kuninkaantie, Itsenäisyydenkatu ja Ulvilantie. 

Pasaasi on kaupunkikeskustan itäinen kehityssuunta ja merkittävien julkisten palvelujen alue. Sen kehittämisellä on valtavasti mahdollisuuksia esimerkiksi keskustan elinvoimaisuuden, porilaisten hyvinvoinnin lisäämisen ja kaupungin palvelujen parantamisen näkökulmasta. 

Alueen uudistamisella tavoitellaan kaupunkirakenteen tiivistymistä, elinvoimaisempaa kaupunkiympäristöä ja entistä sujuvampia liikenneyhteyksiä. kestävä kaupunkikehittäminen ja ympäristörakentaminen ovat keskeisiä teemoja. Pasaasi liittyy olennaisesti keskustan kehittämissuunnitelmaan ja suunnittelua toteutetaan osallistaen kaupungin omia toimijoita, alueen asukkaita ja toimijoita sekä kaikkia kaupunkilaisia. Pasaasista on toteutettu harjoitus- ja opinnäytetöitä, esitelty monipuolisesti eri tavoin avoimissa pop-up-tapahtumissa, haastateltu osallisia ja luonnosteltu vaihtoehtoisia kehitysmahdollisuuksia arkkitehtiharjoittelijoiden toimesta.  

Keväällä 2020 suunnittelun edistämiseksi käynnistettiin yleissuunnitelmatyön laatiminen. Yleissuunnitelman laatimisesta vastaa arkkitehtitoimisto Harris & Kjisik.  

Kysely Pasaasin alueen asukkaille ja toimijoille

Pasaasin alueen asukkailla ja toimijoilla on merkittävä asema kehittyvän alueen osallisina ja mielipiteet ovat tärkeitä. Kyselyn avulla kerätään tietoa Pasaasin alueesta ja asukkaiden sekä toimijoiden osallistumisesta osana Tampereen yliopistossa suoritettavaa arkkitehtuurin diplomityötä.  

Karttapohjaiseen verkkokyselyyn vastaaminen vie noin 10 minuuttia, eikä se vaadi erityistä tuntemusta alueen suunnittelusta. Kyselyyn voi vastata 30. syyskuuta asti. 

Osallistu kyselyyn linkistä: https://query.eharava.fi/3669  

Yleissuunnitelma

 

Suunnittelun ja osallisuustyön vaiheet 

  • Kysely Pasaasin alueen asukkaille ja toimijoille
  • Asukastilaisuus 9.9.2020 Kuninkaanhaan koululla
  • Yleissuunnitelman laatiminen arkkitehtitoimisto Harris & Kjisik kanssa, kevät-syksy 2020 
  • Idealaituri-osallisuustapahtuma entisellä linja-autoasemalla, 12-14.6.2019 
  • Dialogi-työpaja / keskustelu, 22.11.2018 
  • Tulevaisuustyöpaja Kuninkaanhaan koululla, 16.10.2018 
  • Porin Päivän keskusteluareena kauppatorilla 28.-29.9.2018 
  • Pop-up LAB kaupunkisuunnittelutyöpaja 25.-26.4.2018 

 

 

 

 

 

 

Ota yhteyttä:

Sari Kivioja
Yhdyskuntasuunnittelija
Elinvoima- ja ympäristötoimiala
Rakennusvalvontayksikkö / Rakennusvalvonta
Valtakatu 11 28100 Pori