Etusivu > Sosiaali ja terveys > Sosiaali- ja perhepalvelut > Palvelukartta Pepe > Lähisuhdeväkivalta

Lähisuhdeväkivalta

Lähisuhdeväkivalta tarkoittaa joko perheenjäsenen tai muun läheisen tekemää henkistä, fyysistä tai taloudellista väkivaltaa. Myös seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus ja kiusaaminen ovat väkivaltaa. Väkivallan käyttö ei ole milloinkaan hyväksyttävää, mutta silti moni väkivallan uhri kokee, että avun hakeminen tuntuu vaikealta ja kaukaiselta. Tilanne vaatii silti pikaista muutosta, sillä se vaurioittaa monella tavalla etenkin lapsia, jotka joutuvat elämään väkivallan keskellä.

Tälle sivustolle olemme keränneet apukeinoja lähisuhdeväkivaltatilanteiden ratkomiseen sekä seksuaalisen hyväksikäytön tunnistamiseen. Täältä löydät myös neuvoa, mitä tehdä jos sinua on kiusattu, hyväksikäytetty, koet lähisuhdeväkivaltaa tai pelkäät itse käyttäväsi väkivaltaa. Auttavia puhelinnumeroita löydät vasemmalla olevasta valikosta “Auttavat puhelimet".

Jos epäilet, onko kokemasi tilanne ollut väkivaltaa, voit kysyä neuvoa esimerkiksi Porin kaupungin turva-asumisesta tai lukea Ensi- ja turvakotien Liiton esitteen "Hiljaa oleminen ei kyllä enää auta".

Mitä tehdä väkivaltatilanteessa?

Jos olet kokenut väkivaltaa tai nähnyt sitä, ota yhteys poliisiin soittamalla 112. Jos olet epävarma, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi nettipoliisiin.

Voit myös kysyä apua ja neuvoja Porin kaupungin turva-asumisesta, joka palvelee 24/7 numerossa 02 621 0707.

Akuuteissa tilanteissa myös sosiaalipäivystys auttaa virka-ajan ulkopuolella numerossa 112. Sosiaalipäivystyksessä työskentelee viranomaisvaltuudet omaava sosiaalityöntekijä.

Ankkuriin voit ottaa yhteyttä, kun haluat puuttua tai kysyä neuvoa lasten tai nuorten tekemään rikollisuuteen tai lähisuhdeväkivaltaan liittyvissä asioissa. Ankkurissa työskentelee sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja, psykiatrinen sairaanhoitaja ja erityisnuorisotyöntekijä. Lisäksi Ankkurista löytyy poliisi, joka neuvoo virka-aikana rikosasioissa.