Etusivu > Sosiaali ja terveys > Sosiaali- ja perhepalvelut > Palvelukartta Pepe > Päihteet ja mielenterveys

Päihteet ja mielenterveys

Päihteet ovat suuri ongelma suomalaisperheissä. Jopa joka viidennessä perheessä käytetään alkoholia liikaa. Tästä seuraa se, että joka kymmenes lapsi kasvaa Suomessa sellaisessa perheessä, jossa vanhempien päihteidenkäyttö aiheuttaa lapselle akuutteja ja pysyviä haittoja.
Usein päihteet aiheuttavat myös väkivallan käyttöä perheessä. Näkökulmia alkoholin käyttöön lapsiperheessä voit käydä lukemassa Lasten Seurassa -sivustolta.

Joskus juomisen takana saattaa olla myös esimerkiksi vanhemman uupuminen tai läheisen ihmisen menetys. Alkoholi ja muut päihteet saattavat silloin tuoda hetkellisen helpotuksen vaikeaan oloon, mutta ne eivät tuo lopullista ratkaisua tilanteeseen. Pikkuhiljaa juomisesta kehittyy jokapäiväinen tapa, joka alkaa haitata koko perheen arkea. Usein päihteidenkäyttöön liittyy myös mielenterveysongelmia, joita runsas päihteidenkäyttö lisää.
Jos sinä olet huolissasi omasta tai perheenjäsenesi juomisesta tai jaksamisesta, pyydä rohkeasti apua tilanteen ratkaisemiseksi. On parempi, että siihen puututaan riittävän ajoissa, jolloin tilanne on helpommin ratkaistavissa.

Tältä sivustolta löydät palveluita, joista voit etsiä monenlaisia apukeinoja ja vinkkejä alkoholin käyttöön. Katso esimerkiksi lasinenlapsuus.fi/ ja paihdelinkki.fi/.