Poris

Poris on osallistava pop-up-tila tai -tapahtuma, joka voi ilmestyä minnepäin tahansa Porissa ja siellä voidaan käsitellä erilaisia ajankohtaisia aiheita. Ensimmäisellä kerralla keväällä 2017 Poriksessa työstettiin yhdessä Porin kaupungin brändiä, syksyllä 2019 Poris avaa ovensa kaupunkikeskustan kehittämiseksi.

PORIS - PORIN KESKUSTAN KEHITTÄMISEN TUTKIMUSKESKUS

Keskustan kehittämisen tutkimuskeskus Poris ylhäältä kuvattuna syksyllä 2019

Yli 2000 kertaa kiitos!

Poriksessa vieraili kuukauden aikana yli 2000 kävijää. Lue lisää Poriksen kokemuksista ja keskustan kehittämistyön jatkosta täältä.

Mistä on kyse?

Poris on kävelykadulle avattu keskustan kehittämisen tutkimuskeskus. Se on osallistava pop-up-tila, jossa kuka tahansa voi tulla kertomaan ja kehittämään ideoita kaupunkikeskustan tulevaisuudesta. Tilaan ovat kaikki tervetulleita, sillä meillä jokainen on oman kaupunkinsa asiantuntija!

Tilan tarkoituksena on kehittää vuorovaikutusta Porin keskusta-alueen kehittämiseksi. Asukkaat voivat tilassa kertoa omasta mielestään tärkeitä asioita keskustan kehittämisen suhteen ja viestittää niitä näin kaupungille ja toisilleen. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman monipuolinen kokonaiskuva porilaisten keskustan alueeseen liittyvistä toiveista, ajatuksista keskusta-alueen tulevan suunnittelutyön pohjalle. 

Tilassa on kuukauden pysyvinä toimintoina vuorovaikutusseiniä, johon kerätään tilan aukioloaikoina porilaisilta materiaalia. Tämän lisäksi järjestetään työpajoja ja tilaisuuksia. Ryhmät voivat varata työpaja-ajan myös aukioloaikojen ulkopuolelta, kysy lisää (yhteystiedot alla).

Lämpimästi tervetuloa!

Ohjelma

Porin keskustan kehittämisen historian tutkimusklubi

to 3.10 klo 14-16 ja to 10.10. klo 14-16

Nykyhetken ja tulevaisuuden pohdinnan lisäksi Porin keskustan kehittämisen tutkimuskeskus luo kuvaa myös keskustan kehittämisen historiasta. Työpajassa kerätään sodanjälkeiseltä ajalta Porin keskustan kehittämisen vaiheita ja projekteja aikajanalle. Etsimme myös projekteja ja esimerkkejä asukkaiden ja kaupungin vuorovaikutuksesta keskustan alueen kehittämisestä. Tilaisuuteen ovat kaikki tervetulleita sekä kuulemaan että tuomaan omia tietojaan aikajanalle laitettavaksi.

Parempaa kaupunkia, kiitos! – arkkitehtuuripäivä
Ke 9.10. klo 14-19

Keskustan kehittämisen tutkimuskeskus Poriksessa keskustellaan keskustan täydennysrakentamisesta, arkkitehtuurista, rakennetun ympäristön laadusta ja arvoista sekä Porin kehittämisestä tapahtuma- ja kulttuurikaupunkina. Tapahtuman aikana Poriksessa on mahdollisuus tutustua Porin Aarre –arkkitehtuurikilpailun ”Puikkari” voittajatyöhön ja muihin palkittuihin töihin sekä tutustua keskustan kehittämistyön tausta-aineistoiksi laadittuihin raportteihin korkearakentamisesta ja modernin rakennusperinnön inventoinnista.

Klo 14-17 kaupunkisuunnittelun edustajat kertovat kiinnostuneille Porin Aarteesta, korkean rakentamisen selvityksestä ja modernin rakennusperinnön inventoinnista.

Klo 17 paneelikeskustelu: Parempaa kaupunkia, kiitos!

Paneelikeskustelun vetää kaupunkisuunnittelupäällikkö Mikko Nurminen ja keskustelussa mukana:
Maunu Häyrynen, Turun yliopisto
Esa Keskinen, Satakunnan Kansa
Liisa Nummelin, Satakunnan Museo
Jyri Träskelin, Porin kaupungin kulttuuriyksikkö

Lisätietoja: Sari Kivioja, yhdyskuntasuunnittelija, 044 701 1616

Pelissä yhteinen kaupunki!
Ti 15.10. klo 16-18.30

Kannatko huolta Porin elinvoimaisuudesta, asuinalueesi hyvinvoinnista, keskustan ja palveluiden saavutettavuudesta? Entä millaisista tekijöistä sinun mielestäsi muodostuu hyvä ja kestävä kaupunki?

Pelissä yhteinen kaupunki! on pelillinen työpaja ja osa Porin kaupunkisuunnittelun käynnistämää keskustan kehittämistyötä sekä käynnissä olevaa pohjoismaista Attractive Nordic Towns -hanketta. Pelin avulla opit ymmärtämään paremmin maankäytön suunnittelun keinoja edistää kaupungin rakentamista kestävällä tavalla eri toimijat ja näkökulmat huomioiden. Työpajaan osallistuu myös kotikaupunkisi asiantuntijoita kaupunkikehittämisen eri aloilta. Peliin osallistumalla sinulla on mahdollisuus esittää oma näkemyksesi kaupungin kehittämisestä sekä kuulla muiden mielipiteitä.

Tule mukaan luomaan yhteinen näkemys kestävämmästä hyvän arjen Porista!
Ilmoittautuminen 14.10. mennessä verkkolomakkeella https://www.lyyti.fi/reg/pelissa_yhteinen_kaupunki
Järjestäjä: Porin kaupunki, kaupunkisuunnittelu / Attractive Nordic Towns ja Suomen ympäristöopisto SYKLI.

Poriksen Itä-Pori-iltapäivä
Ke 16.10. 2019 klo 15–18

Porin kaupungin kehittämishankkeet eivät rajoitu pelkästään keskustaan, sillä Itä-Porin asukkaita ja yhteisöjä halutaan mukaan alueensa kehittämiseen ja aktiivisen kansalaisuuden imuun omalla EU-hankkeellaan. Tule kuulemaan mistä on kyse, jaa näkemyksiäsi Itä-Porista ja ideoi kanssamme! Hanke huipentuu syyskuussa 2020 järjestettävään yhteisöfestivaaliin. 

Hankkeen esittelyn, ideoinnin ja keskustelun lisäksi tilaisuudessa kuullaan urbanisti Jonas Büchelin näkemyksiä kaupunkien kehittämisestä ja Itä-Porin potentiaalista.

>> Lue lisää tapahtumakalenterista

Järjestäjä: Porin kaupungin URBACT-hanke Come In! Talking Houses, Shared Stories.

Opiskelijoiden iltapäivä Poriksessa
To 17.10. klo 15-17

Opiskelija, tule kertomaan paitsi visiosi keskustan kehittämisestä, myös ideasi Porin markkinoimiseksi opiskelijakaupunkina. Opiskelijoiden iltapäivässä pohditaan Porin tulevaisuutta opiskelijoiden silmin. Mikä saa nuoret jäämään opiskelemaan Poriin? Mikä saa tulemaan tänne opiskelemaan? Mikä saa jäämään Poriin opiskeluiden jälkeen? Mikä Porissa on hyvää? Mikä huonoa? Mikä tekisi Porista parhaan opiskelijakaupungin?  
300 ensimmäistä mielipiteensä kertonutta saa Porin brändin mukaisen haalarimerkin. 
Järjestäjä: Porin kaupunki

Mielipide-maisema-muotokuva
Ti 8.10. - pe 18.10.

Liikehuoneistossa tekeytyy teos, joka on saanut alkunsa ihmisten ajatuksista ja ideoista. Nyt asukkaat pääsevät osallistumaan toteutukseen myös maalaamalla. Samalla voi nähdä aiempia ideoita ja kertoa uusia tarinoita tai vain poiketa katsomaan mitä tapahtuu. Ajatuksiaan voi halutessaan kertoa myös nauhalle tai kirjoittaa “vieraskirjaan”.

Kaikille avoimet maalausajat, jolloin taiteilija Anna Turunen on paikalla:

ti 8.10. klo 13 – 17
to 10.10. klo 12 – 15
pe 11.10. klo 12 – 15
la 12.10. klo 14 – 16
ti 15.10. klo 12 – 15

Pe 18.10. Klo 11-15  Valmiin teoksen julkistustilaisuus!
Järjestäjä: UrbCulturalPlanning, Kallo Works ja taiteilija AnnaTurunen.

Liikkujien afterworkit
pe 18.10. klo 16.30–17.30

Miten sinä liikut keskustassa? Miten voisimme edistää arkiliikuntaa ja tukea ihmisiä tekemään liikunnallisia valintoja? Mitä asioita sinä haluat nostaa keskusteluun? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Poriksessa yhdessä Porin kaupungin liikunta- ja nuorisoyksikön päällikön Petteri Lahden kanssa. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille liikkumisesta kiinnostuneille. Tervetuloa!

Avoin keskustelutilaisuus Anniksen kehittämisestä
la 19.10. klo 13

Avoin keskustelutilaisuus, jossa paneudutaan kulttuuritalo Annikseen ja talon toiminnan kehittämiseen. Tilaisuuteen kutsutaan myös paikalle Anniksen käyttäjiä, alueellisia kulttuuritoimijoita sekä luottamushenkilöitä. Tilaisuuden tarkoituksena on kuulla Annikseen liittyviä toiveita sekä kehitysideoita. Tervetuloa!

Kaupunkikeskustan kehittäminen käviksen ja torin näkökulmasta 
Ma 21.10. klo 13-14

Porikorttelit kutsuu avoimeen keskusteluun torin ja käviksen kehittämisestä!
Järjestäjä: Kaupunkikeskusta ry

Aistilliset tutkimusryhmät
La 12.10. - ti 22.10.

Kaupunkikeskustan kehittämisen tutkimuskeskus Poris etsii asukkaita mukaan aistillisiin tutkimusryhmiin! Lokakuun aikana valokuvaaja Tatjana Mortonin valokuvakurssilla ja kuvataitelija Kirsi Jaakkola kuuntelukävelyillä havainnoidaan kaupunkia eri aisteihin keskittyen ja tuotetaan materiaalia tutkimuskeskuksen käyttöön. Tutkimusryhmiin osallistuminen on maksutonta.

Valokuvaamalla voidaan keskittyä arjessa näkymättömäksi jääviin yksityiskohtiin. Valokuva ikuistaa, tarkentaa ja vaikuttaa. Se on visuaalinen todiste, jolla voimme herättää huomiota.

Kuuntelukävelyllä herkistytään kuuntelemaan ja olemaan läsnä tutussa kaupunkiympäristössä. Hiljaisuudessa tehty kuuntelukävely on voimakas kokemus ja tuo esille yllättäviäkin asioita, joita emme arjessa huomaa. Lämpimästi tervetuloa mukaan

Valokuvakurssit
Kurssi A – la 12.10. kello 11.00–17.00
Kurssi B – ke 16.10. sekä to 17.10. kello 17.00–20.00
Max. 15 hlöä. Jonkinlainen oma digitaalikamera on välttämätön.
Ilmottautumiset: obscuragallerystudio@gmail.com, tai 044 244 4664 / Tatjaana

Kuuntelukävelyt
Kävely A - ma 21.10. kello 11.00–13.00
Kävely B - ma 21.10. 18.00–20.00
Kävely C - ti 22.10. kello 11.00–13.00
Kävely D - ti 22.10. kello 18.00–20.00

Max 15 hlöä. Ilmoittautumiset: kirsi.jaakkola@pori.fi, 044 701 9018
Järjestäjä: UrbCulturalPlanning, Obscura Gallery ja Porin lastenkulttuurikeskus.

Millainen on nuorten unelmien keskusta?
Ti 22.10. klo 13–14

Hei nuori, tule kertomaan näkemyksesi keskustasta! Nuorten iltapäivässä Poriksessa pohditaan keskustan tulevaisuutta nimenomaan nuorten silmin. Syyslomapäivää voi kätevästi jatkaa Poriksesta esimerkiksi nuorisotaloille tai kaupungin monipuolisiin syyslomarientoihin.

Kansainvälinen Urban Lab: Power from the People -työpaja
Ke 23.-To 24.10. klo 9-18

Urban Lab on kaksipäiväinen kansainvälinen työpaja kaupunkien ja kaupunkitilojen kehittämisestä yhteissuunnittelun menetelmin.

Paikallisten osallistujien lisäksi työpajaan osallistuu noin 20 Itämeren alueen (Latvia, Liettua) maista tulevaa asiantuntijaa, jotka työskentelevät kukin omassa maassaan joko suoraan yhteisöllisen kehittämisen projekteissa tai aiheen asiantuntijoina. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä kehittämään Poria yhdessä laajan osaajaverkoston kanssa! Työpaja on englanninkielinen.

Tarkempi kuvaus ja ohjelma sekä ilmoittautuminen: www.pori.fi/urbcultural
HUOM. Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt, tapahtuma on täynnä. 

Järjestäjä: UrbCulturalPlanning

Millainen on seniorien unelmien keskusta?
Pe 25.10. klo 10–12

Poriksen viimeisenä perjantaina halutaan kuulla keskustan kehittämiseen näkökulmia erityisesti senioreilta. Mikä keskustassa toimii ja mikä ei? Mitä keskustaan tarvitaan lisää? Mitä palveluja käytät keskustassa? Paikalla keskustelemassa ovat muun muassa Vanhusneuvoston ja Voimaa vanhuuteen -ryhmän edustajat Porin kaupungilta sekä esteettömyyden ja saavutettavuuden asiantuntija Riikka Tupala Satakunnan Ammattikorkeakoulusta

Poriksen toteuttavat yhteistyössä Porin kaupungin kanssa:

UrbCulturalPlanning-hanke ja Porikorttelit.

Yhteystiedot

Poris-tilan henkilökunta:
044 701 1255, poris@pori.fi
www.pori.fi/poris

Harri Sippola, tuottaja
Kati Fager, projektikoordinaattori 

Keskustan kehittäminen:
Mikko Nurminen, kaupunkisuunnittelupäällikkö 

Poris-konsepti:
Salla Rajala, viestintäyksikön päällikkö