Rosenlew-museon maanantailuennot 2022

SYKSY 2022

Kaikille luennoille on vapaa pääsy. Osaa niistä voi seurata myös striimattuna ja tallenteena Satakunnan Museon YouTube-kanavalla.

Ma 5.9. klo 17.30  
Mia Puranen, arkkitehti SAFA, Arkkitehtitoimisto Livady

Toiveuusinta: Majakkalaiva Kemi – Suomen viimeinen majakkalaiva  
Arkkitehtitoimisto Livady laati vuonna 2020 Museoviraston tilauksesta majakkalaiva Kemin (ent. Nya Äransgrund) historiaselvityksen, ja vastaa nyt aluksen restaurointisuunnittelusta. Historiaselvitystä tekemässä ollut arkkitehti kertoo Porin Konepajalla vuosina 1900–1901 rakennetun, sittemmin museoidun laivan mielenkiintoisen tarinan. Luentoa voi seurata vain paikan päällä. Luento on uusinta v. 2021 marraskuun luennosta.

 

Ma 19.9. klo 17.30
Riku Kauhanen, tohtorikoulutettava, Turun yliopisto. Metsien kätköissä jatkosodan alla  

Jatkosodan alettua kesällä 1941 rintamalle lähteminen ei ollut itsestäänselvyys kaikille suomalaisille miehille. Eri puolilla Suomea talvisodan traumat, poliittinen vakaumus ja muut syyt saivat monet pakoilemaan asevelvollisuutta. Edelleen löytyy paikkoja, joissa nämä metsäkaartilaiset ovat piilotelleet. Moniin paikkoihin liittyy rikasta tarinaperinnettä, mikä tekee niistä kiehtovia kohteita sotaa ja väkivaltaa tutkivan konfliktiarkeologian lisäksi suullista perimätietoa tutkiville folkloristeille. HUOM! Luentoa ei striimata eikä tallenneta YouTubeen.  Kuuluu Sodan merkkejä kotirintamalla -luentosarjaan.

 

Ma 10.10. klo 17.30  
Pekka Ruissalo, toimittaja, YTM. Työväenluokkaisuutta ja työläisyyttä - Musan Salaman kuusi vuosikymmentä.

Katso täältä suorana tai tallenteena YouTubessa.

Elettiin 1950-lukua, kun jälleenrakennuksen ajan Porissa innostuttiin tosissaan jalkapallosta. Myös Musan ja Paviljongin alueen työläiskorttelissa into oli niin kovaa, että päätettiin perustaa urheiluseura: huhtikuussa 1960 sai alkunsa Musan Salama. Toukokuussa 2022 ilmestyi toimittaja, YTM Pekka Ruissalon kirjoittama kirja ”Me ollaan Musa - Nyt. Aina.” Se kertoo työläiskorttelin jalkapalloseuran kehityksestä ja samalla kokonaisen yhteisön ja yhteiskunnan muutoksesta.

 

Ma 21.11. klo 17.30
Seija Aunila, FT. Kotiliesi-lehti osana sotapropagandaa - kun surua ei sallittu, ja naiset velvoitettiin synnyttämään kuusi lasta

Katso täältä suorana tai tallenteena YouTubessa.

FT Seija Aunila on väitöskirjassaan käsitellyt naistenlehden muuttumista propagandan välineeksi. Toisen maailmansodan aikana Kotiliesi-lehti julkaisi ohjeita ja suoranaisia velvoitteita nuorille naisille. Heiltä odotettiin mm. varhaista avioitumista, kodinhoidolle omistautumista ja suurta lapsimäärää. Julkaistaan myös museon YouTubessa. Kuuluu Sodan merkkejä kotirintamalla -luentosarjaan.