Museo verkossa

Lähde virtuaaliselle museokierrokselle, tutustu näyttelyihin tai vanhan talon korjausohjeisiin tai selaa kuvia ja esineitä verkossa!

Satakunnan Museon sisältöä löytyy paljon myös digitaalisessa muodossa. Tältä sivulta löydät linkit niihiin kaikkiin. Sivulle lisätään koko ajan uutta materiaalia eli kannattaa seurata sitä päivittäin.

Finna

Finnassa voit tutustua Satakunnan Museon valokuva ja esinekokoelmiin ja nähdä, millaista aineistoa museon varastoihin ja arkistoihin kätkeytyy. Tutustu Finnaan tästä linkistä.

Flickr

Satakunnan Museon kokoelmissa on myös jonkin verran kuvia, joista ei ole kunnollisia kuvatietoja. Näitä kuvia on tallennettu Flickriin Tunnista kuva –sivustolle. Yleisön apua kaivataan muun muassa rakennusten ja ihmisten tunnistamiseen. Mikäli tunnistat kuvien kohteita, ota yhteyttä amanuenssi Timo Nordlundiin. Tutustu Flickr-sivustolle tästä linkistä.

Esinekuvia vapaasti käytettäväksi: Akseli Gallen-Kallelaan liittyviä esineitä Satakunnan Museon kokoelmista

Porissa vuonna 1865 syntyneen Akseli Gallen-Kallelan elämään liittyvistä esineistä on julkaistu kuvia ns. avoimen datan periaatteiden mukaisesti eli kenen tahansa vapaasti käytettäväksi. Kuvat on lisensioitu Creative Commons -lisenssijärjestelmän CC-BY -lisenssillä. Se tarkoittaa, että kuka tahansa saa käyttää aineistoa jatkossa vapaasti, kunhan mainitsee käytön yhteydessä kuvaajan ja museon esimerkiksi seuraavasti: "Kuva: Pentti Pere, Satakunnan Museo".

Aineisto on ladattavissa kokonaisena datapakettina (tallenna zip-tiedosto koneellesi, jotta saat sen avattua). Pakettiin kuuluu 25 painokelpoisessa tif-tiedostomuodossa olevaa valokuvaa ja taulukko esinekuviin liittyvistä tiedoista sekä Excel-taulukkona että csv-tiedostona. Excel-taulukon voi ladata myös erillisenä tiedostona.
 

Satakunnan Museon verkkokauppa

Satakunnan Museon verkkokaupasta voit ostaa muun muassa, museon valokuvia ja julkaisuja.  Tutustu verkkokaupan valikoimaan.


Mobiilisovellukset


Jazzin kaikuja Porissa

Pori Jazzin entisiä ja nykyisiä keikkapaikkoja esittelevän mobiilisovelluksen avulla voi etsiä paikkoja kartalta ja kuunnella ihmisten niistä kertomia muistoja. Jazzin kaikuja Porissa. 

Lempi ja Juho

Lähde Lempi Amandan ja Juho Henrikin kanssa Satakuntaan vuosina 1917-1918. Näyttely kertoo punaisten ja valkoisten yhteenotoista sekä ihmisten arjesta kahden kuvitteellisen hahmon silmin. Lempi ja Juho -mobiilisovellus.

Kierros Porin teollisuusmaisemassa

Lähde mukaan kierrokselle Porin teollisuusmaisemaan ja tutustu teollisuuteen liittyviin kohteisiin. Reitin kohteet voi kiertää esimerkiksi kävellen. Aloita kierros tästä.


Verkkonäyttelyitä


Teollisuustyön jäljillä

Tutustu Porin työväestöön ja teollisuuteen 1500-1700 -luvun pienistä tehtaista 1800-luvun teollistumisen kulta-aikaan ja edelleen 1950-luvun sotakorvausteollisuuteen asti. Ota selvää, miten ihmisten arki muuttui teollistumisen myötä ja mitä jälkiä teollistumisesta on jäänyt ympärillemme. Teollisuustyön jäljillä

Kivipiha Jotuni

Luontotalo Arkin Kivipiha Jotuni esittelee satakuntalaisen kallioperän erityisominaisuuksia. Lue lisää.

Puuvillan suunnittelijat

Vuoden 2008 Raitoja, kukkia ja geometriaa -näyttelyyn liittynyt sivusto esittelee Porin Puuvillan painokangassuunnitteluateljeen historiaa ja tehtaan painokangassuunnittelijoina 20 vuotta toimineiden Raili ja Juhani Konttisen suunnittelemia kankaita. Monien kuosien näytekappaleita säilytetään Satakunnan Museon kokoelmissa. Porin puuvillatehtaan painokankaita.

Naisia Porissa

Naisia Porissa -näyttely esitteli kymmenkunta porilaista 1800- ja 1900 -luvulla elänyttä naista Hämysilmästä elävän leskeen ja porvarin vaimosta sairaanhoitajattareen. Näyttely pyrki katsomaan naisten elämää ja arkea Porissa naisten silmin; mitkä olivat heidän elämänsä ehdot ja mahdollisuudet? Näyttely tehtiin yhteistyössä Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kanssa. 

Pori, kesä ja kamera

Vuonna 2011 Satakunnan Museossa tunnelmoitiin 1960-1970-luvun vaihteen kesiä Voitto Niemelän Pori-kuvia katselemalla. Osa Pori, kesä ja kamera -näyttelyn kuvista on katseltavissa tässä verkkonäyttelyssä.

Kadunnimet - kaupungin muisti

Kadunnimet - kaupungin muisti -näyttely kertoo Porin kaupungin keskustan, I-VI kaupunginosan kadunnimien historiasta. Näyttely keskittyy nimenomaan nykyisten katujen nimihistoriaan 1800-luvun alkupuolelta lähtien, mutta sivuaa myös kaupungin 1600- ja 1700-lukujen kadunnimien vaiheita. 

Suomalainen talvipäivä

Yksitoista tarinaa talvipäivästä eri puolilla Suomea vuonna 2011. Museoiden yhteinen verkkonäyttely esittelee suomalaista arkea - myös Porissa! Tutustu talvipäivätarinoihin.

 

Korjausohjeita ja -vinkkejä


Porin Matin kunnostus

Kuvakertomus Porin Matti -lämmitysuunin saattamisesta käyttökuntoon. Tutustu Matin kunnostukseen tästä.

Neuvoja ja ohjeita vanhan talon kunnostajalle

Satakunnan Museon korjausrakentamiskeskus, Rakennuskulttuuritalo Toivo  neuvoo vanhojen rakennusten kunnostuksessa. Toivolla on myös nettisivuilla neuvoja ja ohjeita vanhan talon kunnostajalle. Tutustu korjausneuvontaohjeisiin.

 

Muuta aineistoa verkossa


Rosenlewin urheilijat –38 -lehtiarkisto

Rosenlew-yhtiö julkaisi vuodesta 1941 lähtien henkilöstölehteä nimeltä Työ ja Toimi. Näille sivuille on koottu Rosenlewin Urheilijat -38:a koskevia artikkeleita. Tutustu arkistoon.

Kerro museolle

Kerro museolle -sivusto on Satakunnan Museon oma muistojenkeruutyökalu. Sivustolla kerätään yleisöltä muistoja eri aiheista, ja ne taltioidaan museoon tuleville sukupolville. Käy antamassa oma panoksesi kulttuuriperinnön tallentamiseen!

Suomi syö ja juo

Erityisesti sosiaalisessa mediassa joitakin vuosia sitten ihastuttanut, 13 museon yhteinen Suomi syö ja juo -hanke esitteli suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria museoiden näkökulmasta. Sivuilta löytyy mm. ruoka-aiheisia valokuvia vapaaseen käyttöön sekä kiinnostavia katsauksia ruoan historiaan. Tutustu suomalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin!

Kaarina Korsmanin päiväkirja 1951

Korsmanin talossa rouva Kaarina Korsman pyörittää nelihenkisen perheen arkea vuonna 1951. Päiväkirja kertoo viidesosalaisen kotirouvan elämästä aikana, jolloin kahvi oli kortilla ja oli hyvä osata parsia näkymättömästi. Tutustu Kaarinan blogiin.