Museo verkossa

Lähde virtuaaliselle museokierrokselle, tutustu näyttelyihin tai vanhan talon korjausohjeisiin tai selaa kuvia ja esineitä verkossa!

Satakunnan Museon sisältöä löytyy paljon myös digitaalisessa muodossa. Tältä sivulta löydät linkit niihiin kaikkiin. 

Satakunnan Museon verkkokauppa

Vaikka museot ovat suljettuina, voit silti tehdä ostoksia helposti verkkokaupastamme. Tarjolla esimerkiksi tyylikäs kalenteri Euroopan kaupungeista, pirteä värityskirja, tai vaikkapa uusi ja pehmeä unikaveri. Postituksen ohella voit myös noutaa tilauksesi toimipisteestämme täysin turvallisesti. Porin kaupungin verkkokauppa

Satakunnan Museo Facebookissa

Satakunnan Museolla, Luontotalo Arkilla, Rosenlew-museolla sekä Rakennuskulttuuritalo Toivolla ja Korsmanin talolla on kaikilla omat facebook-sivut.

Satakunnan Museo Instagramissa

Satakunnan Museolla on kaksi tiliä Instagramissa: Satakunnan Museo ja Satakunnan Museon kokoelmat (tilin nimi Satakunta Museum Collections). Tilit löytyvät nyt myös Luontotalo ArkiltaRosenlew-museolta ja Rakennuskulttuuritalo Toivolta.

Satakunnan Museo YouTubessa

Satakunnan Museon YouTube - kanavalta voit katsoa museon luentoja suorana ja tallenteena. Kanavalta löytyy myös muita videoita, muun muassa Lempipaikkoja Satakunnan Museossa, Rosenlew - museon Kierros Ambiente-näyttelyssä ja Luontotalo Arkin Muovin matka - videot. Satakunnan Museo YouTubessa

Satakunnan Museon blogi

Satakunnan Museon blogissa on monenlaisia kirjoituksia niin museotyöstä kuin museon tuottamista sisällöistä.  

Lempipaikkoja Satakunnan Museossa

Videotervehdys Porista 2020. Satakunnan Museon työntekijät laittavat oranssin maton merkiksi siitä, mikä on heidän lempipaikkansa museossa. Katso video YouTubessa

Opastettu kierros Ambiente-näyttelyyn Rosenlew-museossa

Museo Milavidan tuottama näyttely Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita on Porin Rosenlew-museossa esillä 5.3.2020 - 10.1.2021. Videokierros näyttelyssä kertoo näiden 1960-1970 -luvun värikkäiden kankaiden tarinaa. Tule mukaan kierrokselle!

Luontotalo Arkki: Muovin matka

Kulje muovin matkassa ja tutustu muovin käytön vähentämiseen, muovipakkausten kierrätykseen ja muoviin luonnossa. Muovin matka - videot (teaser plus 4) on tehty yhteistyössä Porin seudun jäteneuvonnan, Circwaste – Kohti kiertotaloutta osahanke Luupin ja AJ - Produktion kanssa. Muovin matka - videot Satakunnan Museon YouTubessa.

Finna

Finnassa voit tutustua Satakunnan Museon valokuva ja esinekokoelmiin ja nähdä, millaista aineistoa museon varastoihin ja arkistoihin kätkeytyy. Tutustu Finnaan tästä linkistä.

Luontotalo Arkki: Laji.fi

Lajitietokeskukseen on koottuna havaintoja monista suomalaisista lajitietokannoista. Selaa Luontotalo Arkin kokoelmia.

Flickr

Satakunnan Museon kokoelmissa on myös jonkin verran kuvia, joista ei ole kunnollisia kuvatietoja. Näitä kuvia on tallennettu Flickriin Tunnista kuva –sivustolle. Yleisön apua kaivataan muun muassa rakennusten ja ihmisten tunnistamiseen. Mikäli tunnistat kuvien kohteita, ota yhteyttä amanuenssi Hanna Jaakolaan. Tutustu Flickr-sivustolle tästä linkistä.

Esinekuvia vapaasti käytettäväksi: Akseli Gallen-Kallelaan liittyviä esineitä Satakunnan Museon kokoelmista

Porissa vuonna 1865 syntyneen Akseli Gallen-Kallelan elämään liittyvistä esineistä on julkaistu kuvia ns. avoimen datan periaatteiden mukaisesti eli kenen tahansa vapaasti käytettäväksi. Kuvat on lisensioitu Creative Commons -lisenssijärjestelmän CC-BY -lisenssillä. Se tarkoittaa, että kuka tahansa saa käyttää aineistoa jatkossa vapaasti, kunhan mainitsee käytön yhteydessä kuvaajan ja museon esimerkiksi seuraavasti: "Kuva: Pentti Pere, Satakunnan Museo".

Aineisto on ladattavissa kokonaisena datapakettina (tallenna zip-tiedosto koneellesi, jotta saat sen avattua). Pakettiin kuuluu 25 painokelpoisessa tif-tiedostomuodossa olevaa valokuvaa ja taulukko esinekuviin liittyvistä tiedoista sekä Excel-taulukkona että csv-tiedostona. Excel-taulukon voi ladata myös erillisenä tiedostona.
 


Mobiilisovellukset


Jazzin kaikuja Porissa

Pori Jazzin entisiä ja nykyisiä keikkapaikkoja esittelevän mobiilisovelluksen avulla voi etsiä paikkoja kartalta ja kuunnella ihmisten niistä kertomia muistoja. Jazzin kaikuja Porissa. 

Lempi ja Juho

Lähde Lempi Amandan ja Juho Henrikin kanssa Satakuntaan vuosina 1917-1918. Näyttely kertoo punaisten ja valkoisten yhteenotoista sekä ihmisten arjesta kahden kuvitteellisen hahmon silmin. Lempi ja Juho -mobiilisovellus.

Kierros Porin teollisuusmaisemassa

Lähde mukaan kierrokselle Porin teollisuusmaisemaan ja tutustu teollisuuteen liittyviin kohteisiin. Reitin kohteet voi kiertää esimerkiksi kävellen. Aloita kierros tästä.

Polkuja Poriin 

Satakunnan Museon ystävät ry:n Rakkaudella porilaisille –hankerahan turvin koottu reitistö Porin kiinnostavista, mutta ehkä vähän vähemmän tunnetuista paikoista. Polkuja Poriin koostuu paikallishistoriasta, Satakunnan Museon arkistokuvista ja nykyajan tallentamisesta Aloita kierros tästä


Verkkonäyttelyitä


Jatkuvan muutoksen Karjaranta

Karjaranta oli vuoden 2018 asuntomessujen näyttämö ja siksi myös erityisenä kiinnostuksen kohteena. Mutta mitä messualueella on ollut aiemmin? Entä Karjarannan itäpään kerrostalojen kohdalla? Missä Karjarannantie aiemmin kulkikaan? Missä olivat teollisuuden käyttämät pistoraiteet ja siihen liittyvät rautatierakennukset? Kuinka Kokemäenjoki ylitettiin ennen Raumansiltaa? Missä oli Hätilä? Entä Hirsipuunmäki? Tai öljypätkät?

Interaktiivinen tarinakartta sisältää neljä eri ikäistä karttaa Karjarannasta. Voit verrata karttoja nykyhetken karttaan ja katsoa, mitä esimerkiksi oman asuintalon paikalla sijaitsi aiemmin. Monipuolinen kuvamateriaali havainnollistaa jo kadonneita tai muuttuneita rakennuksia ja ympäristöjä. Jatkuvan muutoksen Karjaranta

Teollisuustyön jäljillä

Tutustu Porin työväestöön ja teollisuuteen 1500-1700 -luvun pienistä tehtaista 1800-luvun teollistumisen kulta-aikaan ja edelleen 1950-luvun sotakorvausteollisuuteen asti. Ota selvää, miten ihmisten arki muuttui teollistumisen myötä ja mitä jälkiä teollistumisesta on jäänyt ympärillemme. Teollisuustyön jäljillä

Luontotalo Arkki: Perhoshuone

Luontotalo Arkin Perhoshuoneessa on esillä näytteitä sekä Porin lyseon että Viljo Lauron kokoelmasta. Lue lisää.

Luontotalo Arkki: Kivipiha Jotuni

Luontotalo Arkin Kivipiha Jotuni esittelee satakuntalaisen kallioperän erityisominaisuuksia. Lue lisää.

Puuvillan suunnittelijat

Vuoden 2008 Raitoja, kukkia ja geometriaa -näyttelyyn liittynyt sivusto esittelee Porin Puuvillan painokangassuunnitteluateljeen historiaa ja tehtaan painokangassuunnittelijoina 20 vuotta toimineiden Raili ja Juhani Konttisen suunnittelemia kankaita. Monien kuosien näytekappaleita säilytetään Satakunnan Museon kokoelmissa. Porin puuvillatehtaan painokankaita

Naisia Porissa

Naisia Porissa - näyttely esitteli kymmenkunta porilaista 1800- ja 1900 -luvulla elänyttä naista Hämysilmästä elävän leskeen ja porvarin vaimosta sairaanhoitajattareen. Näyttely pyrki katsomaan naisten elämää ja arkea Porissa naisten silmin; mitkä olivat heidän elämänsä ehdot ja mahdollisuudet? Näyttely tehtiin yhteistyössä Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kanssa. 

Pori, kesä ja kamera

Vuonna 2011 Satakunnan Museossa tunnelmoitiin 1960-1970-luvun vaihteen kesiä Voitto Niemelän Pori-kuvia katselemalla. Osa Pori, kesä ja kamera -näyttelyn kuvista on katseltavissa tässä verkkonäyttelyssä.

Kadunnimet - kaupungin muisti

Kadunnimet - kaupungin muisti -näyttely kertoo Porin kaupungin keskustan, I-VI kaupunginosan kadunnimien historiasta. Näyttely keskittyy nimenomaan nykyisten katujen nimihistoriaan 1800-luvun alkupuolelta lähtien, mutta sivuaa myös kaupungin 1600- ja 1700-lukujen kadunnimien vaiheita. 

Suomalainen talvipäivä

Yksitoista tarinaa talvipäivästä eri puolilla Suomea vuonna 2011. Museoiden yhteinen verkkonäyttely esittelee suomalaista arkea - myös Porissa! Tutustu talvipäivätarinoihin

 

Tietoa rakennuksista ja ympäristöistä sekä korjaus- ja kunnostusohjeita 


Satakunnan kultturiympäristöohjelma

Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma päivitettiin ja uudistettiin verkkosivuiksi - ensimmäisten joukossa Suomessa! Kauttaaltaan päivitetty kulttuuriympäristöohjelma jatkaa jo vuonna 1995 aloitettua työtä kulttuuriympäristötietouden lisäämisessä ja satakuntalaisen kulttuuriympäristön hoidon sekä kehittämisen parissa. Ohjelma tarttuu ajankohtaisin aiheisiin ja katsastaa kulttuuriympäristön nykytilaan. Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma

Y-pakki

Oliko isoäitisi Paneliasta? Mistähän talosta? Kaipaisitko siitä lisää tietoa? Vai kiinnostavatko asuinkerrostalosi arvot? Y-Pakki –sovellus vastaa moniin Satakunnan rakennusperintöä koskeviin kysymyksiin. Tietoa löytyy talojen vaiheista, nykytilanteesta, arvoista, suojelusta ja kaupunkien osalta myös suunnittelijoista. Tietojen laajuus vaihtelee kohteittain. Kaikista Satakunnan rakennuksista ei ole valitettavasti tietoja. Tästä palveluun.

Pisara - kulttuuriympäristöt arjen arvoiksi

Satakunnan Museon hallinnoiman maakunnallisen Pisara-hankkeen keskeisenä tavoitteena oli arkipäiväistää rakennetun kulttuuriympäristön arvojen huomioiminen kaikessa ympäristöön kohdistuvassa toiminnassa. Hankkeessa toteutettiin rakennuskulttuuriselvityksiä eli inventointeja Satakunnan kunnissa. Pisara - kulttuuriympäristöt arjen arvoiksi. 

Porin ruutukaavakeskustan modernin rakennusperinnön inventointi

Kattava raportti Porin ruutuasemakaavakeskustan modernin rakennusperinnön inventoinnista esittelee Porin kaavoituksen ja rakentamisen vaiheita 1800-luvun alusta nykypäivään, käy läpi keskusta-alueen arvoja ja esittelee vuosikymmenittäin 119 arvokasta kohdetta ja 8 aluekokonaisuutta, joiden taustalla ovat vaikuttaneet erilaiset yhteiskunnalliset ilmiöt, rakentamisen ihanteet ja kaupunkisuunnittelulliset tavoitteet. Inventointiraportti sisältää runsaan valokuva-aineiston sekä inventoinnin tuloksia havainnollistavia karttoja.

Riihikedon arava-alueen rakennusinventointi

Porin 9. kaupunginosa eli Riihikedon aravatalojen alue on luetteloitu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi vuonna 2009. Tutustu inventointiraporttiin. 

Neuvoja ja ohjeita vanhan talon kunnostajalle

Satakunnan Museon korjausrakentamiskeskus, Rakennuskulttuuritalo Toivo  neuvoo vanhojen rakennusten kunnostuksessa. Toivolla on myös nettisivuilla neuvoja ja ohjeita vanhan talon kunnostajalle. Tutustu korjausneuvontaohjeisiin

Porin Matin kunnostus

Kuvakertomus Porin Matti - lämmitysuunin saattamisesta käyttökuntoon. Tutustu Matin kunnostukseen tästä.


Muuta aineistoa verkossa


Rosenlewin urheilijat –38 -lehtiarkisto

Rosenlew-yhtiö julkaisi vuodesta 1941 lähtien henkilöstölehteä nimeltä Työ ja Toimi. Näille sivuille on koottu Rosenlewin Urheilijat -38:a koskevia artikkeleita. Tutustu arkistoon.

Kerro museolle

Kerro museolle - sivusto on Satakunnan Museon oma muistojenkeruutyökalu. Sivustolla kerätään yleisöltä muistoja eri aiheista, ja ne taltioidaan museoon tuleville sukupolville. Käy antamassa oma panoksesi kulttuuriperinnön tallentamiseen!

Suomi syö ja juo

Erityisesti sosiaalisessa mediassa joitakin vuosia sitten ihastuttanut, 13 museon yhteinen Suomi syö ja juo -hanke esitteli suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria museoiden näkökulmasta. Sivuilta löytyy mm. ruoka-aiheisia valokuvia vapaaseen käyttöön sekä kiinnostavia katsauksia ruoan historiaan. Tutustu suomalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin!

Kaarina Korsmanin päiväkirja 1951

Korsmanin talossa rouva Kaarina Korsman pyörittää nelihenkisen perheen arkea vuonna 1951. Päiväkirja kertoo viidesosalaisen kotirouvan elämästä aikana, jolloin kahvi oli kortilla ja oli hyvä osata parsia näkymättömästi. Tutustu Kaarinan blogiin.