Kuistit ja verannat

Kuisti on rakennuksen ensimmäisestä kerroksesta alkava yksi- tai useampikerroksinen, katettu ovenedusrakennelma, joka ulkonee varsinaisesta rakennusrungosta ja on tavallisesti myös sitä kevytrakenteisempi. Kuistien rakenteet ovat moninaiset ja niissä on lukuisia erilaisia paikallisia muotoja ja erityispiirteitä.

Yksinkertaisimmillaan ovea suojaa vain katos. Avonainen katos ei kuitenkaan suojaa sisäänkäyntiä sateelta ja tuiskulta. Osittain lautavuorattu tai kaiteellinen avokuisti on parempi suoja.

Umpikuisti on perinteisesti ollut eristämätön ja lämmittämätön, yksinkertaisilla ikkunoilla varustettu tila, joka toimii nykyaikaisen tuulikaapin tapaan muodostaen ilmastollisen puskurivyöhykkeen, välitilan, ulkoa sisätiloihin siirryttäessä.

Kuistien ensisijainen tehtävä on suojata sisäänkäyntiä ja sisään käyviä, mutta sillä on myös monia muita käyttötarkoituksia ja merkityksiä: se on erilaisten tavaroiden säilytyspaikka, viileä lepopaikka kiireiden keskellä ja oleskelupaikka ystävien kesken. Kuisti on talon sisäänkäynti, johon katse kiinnittyy ensimmäisenä ja sen vuoksi se soveltuu kaikenlaiseen koristeluun. Kauniisti koristeltu kuisti kertoo paljon omistajastaan.

Kuistit ja verannat –näyttely on Satakunnan Museon Rakennuskulttuuritalo Toivon tuotantoa. Se oli esillä Toivossa kesänäyttelynä vuonna 2008. Näyttelyssä esitellään erilaisia kuistityyppejä ja niiden kehittymistä, lisäksi käydään läpi muita perinteisiä ja uudempia ovenedusrakennelmia. Näyttely paneutuu kuistien ja verantojen historiaan ja käyttöön aikojen saatossa sekä kuistien tyypillisiin rakenteisiin ja kuistien korjaamiseen.

Näyttely perustuu Satakunnan Museon kuvakokoelmiin, joista löytyy paljon mielenkiintoisia vanhoja valokuvia mm. Harjavallasta, Huittisista ja Porista. Kuvissa on sekä vaatimattomia ovikatoksia, erilaisia avo- ja umpikuisteja maalla ja kaupungissa sekä upeita kesähuviloiden kuisteja ja verantoja. Kuvissa näyttäytyy satakuntalaisen kuistirakentamisen koko kirjo.

Näyttelyn rakenne
Näyttely koostuu ripustettavista teksti- ja kuvabanderolleista. Banderolleista yhdeksän on kooltaan 80 x 180 cm ja kaksi on kooltaan 50 x 120 cm. Lisäksi näyttelyyn kuuluu kaksi isoa kuvabanderollia kooltaan 160 x 110 cm. Banderollit on helppo ripustaa ja näyttelyä voi muunnella tarpeen ja näyttelytilan mukaan. Näyttely sopiikin esimerkiksi kouluihin, kirjastoihin tai vaikkapa kunnantalon aulaan. Rullattavat banderollit menevät pieneen tilaan ja ne on helppo kuljettaa.

Hinta ja laina-aika
Näyttelyn hinta on 200 euroa ja laina-aika kolme kuukautta. Näyttelyn lainaaja huolehtii näyttelyn vakuutuksesta erillisen lainasopimuksen mukaan. Näyttelyn lainaaja huolehtii myös näyttelyn kuljetuksesta. Maksullisen kuljetuksen voi tarvittaessa tilata Satakunnan Museosta.

Kyselyt ja varaukset:

Rakennuskulttuuritalo Toivo: 02 621 1051
toivo(at)pori.