Nuuttipukki

Nuuttipukki – Satakuntalaista kulttuuriperinnettä -näyttely esittelee nuuttipukkeja 1800-luvulta nykypäivään – Tyrvään hiivanuutista nykypäivän naamiokiertueisiin. Näyttely on läpileikkaus nuuttipukeista ja nuuttipukkiperinteestä, eri puolilta Satakuntaa.

  • näyttely koostuu 22 eri kokoisesta teksti- ja kuvataulusta.
  • näyttelyyn ei sisälly esineitä, mutta siihen on helppo liittää esimerkiksi itse tehtyjä naamioita tai vaikka nuuttipukkeja.

Nuutinpäivän naamiokiertueet ovat osa ikivanhaa pohjoismaista vuodenvaihteen perinnettä. Kekrinä ja ennen loppiaista on kierrelty itäisessä Suomessa. Nuuttipukit ovat kierrelleet Lounais-Suomen vanhoilla kylä-asutusalueilla. Nimensä ne ovat saaneet Nuutista eli tanskalaisesta pyhimyksestä Knut Pyhästä.

Vanhimmat kirjoitetut tiedot Satakunnan nuuttipukeista – nuutipukeista, knuutipukeista, knuuttipukeista, knuutinpukeista – ovat 1800-luvun puolivälistä. Itse perinne on todennäköisesti paljon vanhempi. 1900-luvun kuluessa nuuttipukkiperinne hiipui pikkuhiljaa. Viimeisten vuosikymmenten aikana perinteen ylläpidon merkitys on ymmärretty ja uusi nuuttipukkien sukupolvi on kasvanut. Vaikka katkennutta traditiota onkin vaikea elvyttää, on nuutittaminen nykypäivänä elävää ja rikasta. Nuuttipukkina kulkeminen on siirtynyt pääasiassa lasten perinteeksi ja se on sellaisenaan levinnyt uudestaan seuduille, joilta se oli jo hävinnyt.

Näyttely koostuu eri kokoisista teksti- ja kuvatauluista. Tauluissa on alumiinikehykset ja silmukat ripustusta varten. Näyttelyyn ei sisälly esineitä, mutta siihen on helppo liittää esimerkiksi itse tehtyjä naamioita tai vaikka nuuttipukkeja. Näyttelyn yhteyteen on myös luonnollista järjestää esimerkiksi naamarityöpajoja lapsille.

 

Näyttelyyn sisältyy:

  • 3 kpl tekstitauluja (62 x 32 cm)
  • 8 kpl tekstitauluja (20,5 x 70,5 cm)
  • 10 kpl kuvatauluja (100 x 70 cm)
  • 1 kpl näyttelyn nimiö (100 x 70 cm)

 

Hinta ja laina-aika

Näyttelyn hinta on 200 € ja laina-aika 3 kuukautta. Näyttelyn lainaaja hoitaa kuljetukset sekä vakuutukset tauluille näyttelyn sekä kuljetusten ajaksi.

 

Lisätietoja:
maakuntatutkija Akuliina Aartolahti, p. 044 701 1056, akuliina.aartolahti@pori.fi
Satakunnan Museo
Hallituskatu 11, 28100 Pori