Ruuduiksi kudotut

Läpi viien villavaipan, kautta kuuen kultavyönsä,
seitsemän sinihamosen, sarkakauhtanan kaheksan"
(Kalevala)


Satakunnan Museon Ruuduiksi kudotut –kiertonäyttely esittelee kaikille tutun villaisen huovan historiaa rautakaudelta nykypäivään. Näyttelyssä käydään läpi villavaipan kehittyminen shaaliksi, matkahuovaksi ja design-tuotteeksi, paneudutaan sen eri käyttötarkoituksiin ja merkityksiin sekä käydään läpi huovan valmistustekniikoita ja materiaaleja.

Päällysvaatteena käytetty lämmin, villainen viitta eli vaippa on ollut osa suomalaisten pukupartta jo esihistoriallisella ajalla. Rautakauden naisen pukuun kuulunut hartiavaippa valmistettiin yksivärisenä neliniitisestä, toimikkaaksi kudostusta villakankaasta ja se koristeltiin kalliilla pronsikierukkakoristelulla.

Vaippa-sana on tarkoittanut päällysvaatteen lisäksi myös vuodepeitettä. Ennen pitkää alettiin peitteiksi tehdä päällysviittaa kookkaampia vaippoja. Länsi-Suomen vauraissa maakunnissa muut värikkäät kudonnaiset, kuten vippelät, ryijyt, kudekuviolliset raanut ja paikoin myös pujotuspeitteet syrjäyttivät vähitellen vaipan vuodepeitteenä.

Villavaipasta kehittyi naisen shaali. Shaali oli nimeään myöten tuontitavaraa ja se kuului naisen muotipukuun lähes koko 1800-luvun ajan. Rahvas pukeutui edelleen villavaippaan, mutta sekin muuttui enemmän hartiahuivin kaltaiseksi.

Villashaalista kehittyi autoilun myötä matkahuopa, jota tarvittiin ennen kuin autojen lämmityslaitteet kehittyivät. Matkahuopa jäi yleiseksi käyttöpeitteeksi ja lopulta osaksi kotien sisustusta. Nykyäänkin tällaista peitettä kutsutaan yleisesti matkahuovaksi tai shaaliksi.

Käyttötarkoitus ja muoti ovat määritelleet huovan ulkonäön, valmistustekniikan ja värityksen. Huopa voi nykyisin olla arvokas lahja, käsityönä tehty design-tuote, mutta yhtä lailla myös tehdasvalmisteinen halpatuote.
 

Näyttely oli esillä Satakunnan Museon Kamarissa keväällä 2009.
 

Näyttelyn rakenne
 

Näyttely koostuu 11 ripustettavasta teksti- ja kuvaplanssista, jotka on painettu kankaalle. Plansseista kolme on kooltaan 210 x 110 cm, seitsemän on kooltaan 210 x 50 cm. Lisäksi yksi muita matalampi leveydeltään 110 cm tekstiilisanastoplanssi. Planssien ripustamista varten on puiset tangot. Planssit kuljetetaan kahdessa pahviputkessa (130 cm ja 75 cm). Ne vievät vähän tilaa, ovat kevyitä kuljettaa ja helppoja ripustaa.

Kiertonäyttelyyn ei kuulu esineitä. Satakunnan Museossa näyttelyssä oli esillä villavaippoja, shaaleja ja matkahuopia, joita voidaan tarvittaessa lainata riippuen näyttelypaikan olosuhteista. Esinelainoista on neuvoteltava erikseen. Näyttelyyn on helppo liittää esineitä myös omista kokoelmista. Mikäli esille halutaan laittaa huopia, voidaan planssien mukana toimittaa kangasverhoiltuja pahviputkia (6 kpl 170 cm ja 3 kpl 130 cm, halkaisija 10 cm) huopien ripustamista varten.
 

Näyttelyn hinta

Näyttelyn laina-aika on kolme kuukautta ja hinta on 200 euroa. Näyttelyn lainaaja huolehtii näyttelyn vakuutuksesta erillisen lainasopimuksen mukaan. Näyttelyn lainaaja huolehtii myös näyttelyn kuljetuksesta. Maksullisen kuljetuksen voi tarvittaessa tilata Satakunnan Museosta.

 

Lisätietoja:
maakuntatutkija Akuliina Aartolahti, p. 044 701 1056, akuliina.aartolahti@pori.fi
Satakunnan Museo
Hallituskatu 11, 28100 Pori