Satakunnan kulttuuriympäristöt eilen, tänään ja huomenna

Satakunnassa on monimuotoinen ja arvokas kulttuuriympäristö, jota kannattaa vaalia.

Kulttuuriympäristöllä tarkoitetaan vuosituhansien aikana ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksessa muotoutunutta ympäristöä. Siihen kuuluu muinaisjäännöksiä, rakennusperintöä ja maisemia. Kulttuuriympäristö kertoo ihmisen suhteesta ympäristöönsä eri aikoina. Siinä näkyy jälkiä niin elinkeinoista, asumisesta, liikkumisesta kuin arvoistakin. Myös me jätämme jälkemme kulttuuriympäristöön. Millainen haluaisimme sen jäljen olevan?

Kunnilla on keskeinen rooli kulttuuriympäristön hoidossa. Ne vastaavat alueensa maankäytön suunnittelusta ja rakennusvalvonnasta. Kunnat myös omistavat useita kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita. Kulttuuriympäristö on syntynyt ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksessa ja tarvitsee ihmistä myös säilyäkseen. Hyvin hoidetun kulttuuriympäristön arvo elinympäristönä ja alueellisena vetovoimatekijänä on suuri. Sen suojelu ja hoito vaatii niin viranomaisten kuin kansalaistenkin työpanosta. Kulttuuriympäristö kuuluu kaikille!

Näyttelyn sisältö

Satakunnan kulttuuriympäristöt eilen, tänään, huomenna kiertonäyttely esittelee kulttuuriympäristöjä, niiden suojelua ja käyttöä. Näyttelyssä katsellaan muinaisuuden maisemaa arkeologisen kulttuuriperinnön kautta, ihaillaan ympäristössä näkyviä menneiden töiden jälkiä ja puhutaan asiaa rakennetusta kulttuuriperinnöstä sekä korjausrakentamisesta. Siinä pohditaan maiseman muuttumista sekä keinoja suojella ja vaalia sitä, mutta samalla pitää se elävänä ja elinvoimaisena.

Näyttelyssä on runsas kuvitus, joka esittelee kulttuurimaisemia eri puolilta Satakuntaa Karviasta Huittisiin, Jämijärveltä Raumalle. Kuvissa esitellään kulttuurimaisemia Merikarvian Trolssista Porin oluttehtaaseen ja Sammallahdenmäestä Leineperiin. Kulttuurimaisemia löytyy kaikkialta ja näyttely tuokin ne kattavasti esiin.


Näyttelyplanssien otsikot

 

  •     Ihmisen ympäristö
  •     Muinaisuus maisemassa
  •     Perinteen jälki
  •     Tietoa suunnittelun pohjaksi
  •     Vanhuus ja viisaus
  •     Toivo elää
  •     Tuumasta toimeen
  •     Tuumasta toimeen
  •     Muuttuva maisema
  •     Muuttuva maisema


Näyttelyn rakenne


Näyttely koostuu kymmenestä Roll-up –planssista (koko 80 x 200 cm). Ne on helppo kuljettaa ja pystyttää oikeastaan mihin vain. Näyttely sopiikin erinomaisesti esim. kirjastoihin tai kunnantaloihin ja se on helppo pystyttää hyvinkin vaihteleviin tiloihin.


Näyttelyn laina-aika on korkeintaan kaksi kuukautta. Näyttelyn lainaus on ilmaista, mutta näyttelyn lainaaja vakuuttaa näyttelyplanssit ja järjestää kuljetuksen.

 

Lisätietoja:
maakuntatutkija Akuliina Aartolahti, p. 044 701 1056, akuliina.aartolahti@pori.fi
Satakunnan Museo
Hallituskatu 11, 28100 Pori