Chie 200

Turun ja Porin lääninarkkitehti Georg Theodor Chiewitz (1815 – 1862) ei ehtinyt koskaan nähdä suunnittelemansa Aittaluodon kruununmakasiinin valmistumista. Arkkitehdin laajasta tuotannosta kertova näyttely Chie 200 sen on esillä kruununmakasiinissa eli nykyisessä Rosenlew-museossa.

Julkisia rakennuksia, asuinrakennuksia, teollisuusrakennuksia, kirkkoja ja siltoja suunnitellut Chiewitz oli 1800-luvun puolivälissä Suomen merkittävin arkkitehti. Hänen luomansa asemakaava näkyy nykypäivänäkin mm. Porissa, Raumalla, Uudessakaupungissa, Ikaalisissa, Loviisassa ja Maarianhaminassa. Tunnetuimpia hänen töistään ovat Nya Teatern ja Ritarihuone Helsingissä. Näyttely on kiertänyt jo useilla mainituista paikkakunnista. Porissa sitä on täydennetty Aittaluodon kruununmakasiinin alkuperäisen suunnitelman kopioilla sekä Charlotta-ponttonisillan pienoismallilla.

 

Chie 200 -näyttely Rosenlew-museossa 15.12.2018 – 19.5.2019.

Näyttelyn oheisohjelmaa:

Kulttuuri-iltapäivä 22.1.2019 klo 14-16 otsikolla ”Ennen kaikkea olen taiteilija”.  Näyttelyn koonnut arkkitehti Matti Huusari esittelee Chie200 -näyttelyn. Kulttuuri-iltapäivään on vapaa pääsy.

Maalaus G.T. Chiewitzista. R.W. R. W. Ekman.
Maalaus G. T. Chiewitzista 24-vuotiaana. Tekijä R.W. Ekman. Taulun omistaa Helsingin kaupunginmuseo.