Luontotalo Arkki: "Honka, mänty, petäjä!" sanoi karhu

Anu Tuominen: "Honka, mänty, petäjä!" sanoi karhu

11.2.–31.7.2022 aula & vaihtuvien näyttelyiden tila

Kettu ehdotteli karhulle, että koettaisivat kilpaa, kumpi ennen sanoo kolmen puun nimen. Kettu alkoi kimakasti lausua: ”Paju, raita, kataja!” Karhu taas sanoi harvaan ja karheesti: ”Honka, mänty, pihkapuu” eikä siis kerinnyt sanomaan yhdenkään puun nimeä siksi kun kettu klimahutti jo kolmen puun nimen.

(SKS Suomalaiset kansansadut 5)*

Kuvataiteilija Anu Tuominen tuo Poriin sekä uusia teoksia että vanhempaa tuotantoa uransa varrelta. Hän kokoaa Luontotalo Arkin näyttelytiloihin aivan uuden maailman. Teosten koostamisen päämetodina on kerääminen. Näyttely tarjoaa katsojalle tilaisuuden paitsi teosten tutkimiseen myös uusien ajatusten oivaltamiseen. Teokset hyödyntävät kieltä ja logiikkaa ja luovat aivan uusia käsitteitä. Moniosainen tilateos tuo esille esineitä, jotka muistuttavat entisestä elämästään.

Haukka 1998
Haukka 1998, Anu Tuominen

 

Yksittäisiä teoksia lukuun ottamatta, tämä on ensimmäinen kerta kun taiteilijalta nähdään kokonainen näyttely Porissa. Idea taiteilijan kutsumiseen tuli Porin Taide- ja Taideteollisuus-yhdistykseltä jonka kanssa yhteistyössä Luontotalo Arkin näyttely nyt järjestetään.

Näyttelyn suunnitteleminen alkaa yleensä kahviloissa, listaamalla ideoita. Tämän jälkeen täytyy kiertää varastoissa:”Jokin pieni kappale saattaa muuttua olennaiseksi ytimeksi kokonaisuuteen, lähtökohdaksi. Ja aiempi merkittävä teos saa olla kokonaisuuden mauste”, taiteilija kertoo.

Linnut, lintuja 2019
Linnut, lintuja 2019, Anu Tuominen

 

Tuomisen taiteilijaura sai alkunsa lapsuuden maisemista: ”Olen kotoisin maalta. Keräilystä, esineiden etsiskelystä ja tutkimisesta syntyi intohimo. Oli iso ullakko, iso ulkorakennus. Vieressä oli laaja metsä, mäki ja järvi.” Valmis näyttely muodostuu luonnosta löytyneistä materiaaleista sekä toisaalta ihmisen valmistamista luonnon elementtejä esittävistä tavaroista ja kuvista.

 

Anu Tuominen (s. 1961, Lemi)

Suomalainen kuvataiteilija

Taideteollinen korkeakoulu, valm. 1992

Kuvataideakatemia, valm. 1995

Ars Fennica – palkinto 2003

 

Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistys (PTTY), perustettu vuonna 1907

Rekisteröity yhdistys

Tavoitteena herättää kuvataiteen ja taideteollisuuden harrastusta ja laajaa harjoittamista

 

*Kolmen puun nimet, suomal. kansanperinnettä

Satu on alkuperältään länsi-suomalainen: Varsinais-Suomi, Satakunta, Häme, Etelä- ja varsinkin Pohjois-Pohjanmaa ovat sen kansanomaisia esiintymisalueita. Kilpasilla lajikisassa on eri versioissa ollut mukana myös hiiri, jänis ja susi.