Luontotalo Arkki: Ilvolan väkeä

 

28.8.2021 - 9.1.2022

Tero Makkonen: Ilvolan väkeä - metsiemme eläimiä muotokuvissa

Taiteellisen työskentelyni pohjana ovat valo, luonto ja tunnelma. Olen valokuvannut suomalaista luontoa perinteisellä tavalla yli 30 vuotta. Perinteisellä tavalla tarkoitan tyypillistä tapaa esittää luonto romantisoidusti kauniina. Valokuvatyöskentelyssäni olennaista ei ole niinkään taltiointi vaan yksittäisen teoksen luominen. Kuvaan tunnelmia, valoja, hetkiä, pääsääntöisesti luonnon liikkumattomia kohteita: puita, kasveja, vettä. Kuvaan luontoon liittyviä aiheita projektinomaisesti, ja minulla on monta aihetta samaan aikaan työn alla.  

Ilvolan väkeä – näyttelyyn kuvasin suomalaisen eläimistön edustajia studiovaloissa. Halusin kokeilla minkälaisia kuvia syntyy, kun metsän eläin sijoitetaan mustaa taustaa vasten, sommitellaan ja valaistaan muotokuvatradition juhlallisuudella. Muotokuvaus täytyi suorittaa eläinlajien täytetyillä edustajilla, muuten kuvauksesta ei olisi todennäköisesti tullut mitään. Etsin malleista kullekin lajille ominaisia sekä mielenkiintoisia ja yllättäviäkin piirteitä. Syntyi sarja juhlallisia muotokuvia, jotka kumartavat metsän väelle, huumoria ja vuosituhantista ihmisen ja villieläinten yhteiselon historiaa unohtamatta. 

 

Susi
Canis Loikkohäntä aka Susi (Canis lupus), valokuva Tero Makkonen

 

PS.

Ilvolan väkeä - nimestä:

Ilvola on suomalaisten eläinsatujen tapahtumapaikka. Se kuvataan yleensä metsämaisemaksi, joka oli olemassa maailman alussa. Eläimiin on näissä tarinoissa personifioitu inhimillisesti katsoen hyviä ja huonoja ominaisuuksia. Ehkä tunnetuin näistä eläinsatuhahmoista on Viekas Kettu Repolainen. Samalla sadut ovat heijastaneet ihmisten yleisiä asenteita eri lajeihin. Eläinsadut ovat myös rikas kansanhuumorin lähde. Kansainvälisiä vaikutteita on saapunut muilta kirjailijoilta, Aisopoksen faabelit on ehkä tunnetuin kokoelma.