Luontotalo Arkki: Majavanlastuja

Majavanlastuja 8.9.2020 – 10.1.2021

Hannu ja Piitu Loppi-Nevalainen ovat lahtelainen pariskunta. He ovat seuranneet kanadanmajavia jo yli kymmenen vuoden ajan. Majavanlastuja – näyttelyyn he ovat koonneet 40 valokuvan sarjan näiden vuosien aikana kohtaamistaan yksilöistä ja niiden puuhasteluista vetisessä elinympäristössään.

Harrastus sai alkunsa sattumalta pienen lammen rannalla marjastaessa. Majava lämäytti lajityypilliseen tapaansa varoitusäänen läiskäyttämällä lättähäntäänsä veden pintaan. Puolukat unohtuivat ja majavat alkoivat kiinnostaa, kamera tuli myös mukaan kuvioihin. He pääsivät saman majavaperheen lähituntumaan ja ovat seuranneet kiinnostuksella sen elämää. Välillä majavat tosin vaihtavat asemapaikkaa.

Valokuvanäyttelyitä he ovat aikaisemmin järjestäneet mm. Turun biologiseen museoon ja Kotkan Maretariumiin vuonna 2016 ja Suomen Metsästysmuseoon vuonna 2019.

Kanadanmajava (Castor canadensis) on Pohjois-Amerikassa alun perin kehittynyt laji. Suomeen laji tuotiin 1930 – luvulla ja nykyään se on laajemmalle levinnyt kuin Suomen alkuperäisen lajiston Euroopanmajava (Castor fiber). 1970-luvulla havaittiin että nämä kaksi lajia eivät pysty lisääntymään keskenään. Majavien erottaminen toisistaan on silmämääräisesti hankalaa, sillä ulkoisesti havaittavia eroja on lähinnä hännän mitoissa ja muodossa. Hännät ovat samanlaiset eli leveät, litteät ja suomupeitteiset, mutta kanadalaisella hännän pituus on lyhyempi.

Majava padolla
Majava padolla, kuva Hannu Nevalainen