Luontotalo Arkki: Suo, Karhu ja Railo

11.9. – 30.12.

Soiden tunnelmat ja Itä-Suomen mahtavat karhut. Esko Railon luontokuvia, grafiikkaa ja veistoksia.

Railo on vain kerran elämässään törmännyt Karhuun sattumalta ja odottamatta. Tämä tapahtui Ivalossa 1990 – luvun alussa. Karhu ilmestyi paikalle mutta valokuvaajan huomatessaan kääntyi nopeasti pois. Tilanne oli ohi ja siinä ei kuvia ehtinyt ottamaan.

Mutta viime vuosina Itä-Suomessa tilanne on ollut täysin toinen. Valokuvaaja on odotellut kärsivällisesti kojussa eläinten saapumista. Nämä karhut liikkuvat Venäjän puolelta Suomeen ja seurailevat tuttuja reittejään. Kun karhuja liikkuu alueella paljon, on niiden lähelle pääseminen todennäköisempää ja valokuvaamiseen pystyy etukäteen varautumaan hyvin. Tämän näyttelyn karhuyksilöt on kuvattu useampien vuosien retkillä aivan Suomen ja Venäjän raja-alueella. Sinne vaaditaan lupa jotta alueella voi kuvaustarkoituksissa liikkua.

 

Karhu ja niittyvillaa
Karhu ja tupasvillaa, kuva Esko Railo

 

Esko Railo on 54 vuotias taidegraafikko Porista, joka on myös luontokuvaaja sekä pronssi- ja keramiikkaveistosten tekijä. Grafiikassa hän käyttää syvä- ja kohopainotekniikoita tasapuolisesti.  Hän toimii myös Satakunnan ammattikorkeakoulun grafiikan vastuuopettajana. Railo kävi vuosina 1982 - 83 Oriveden opiston kuvataidelinjan ja vuosina 1983 - 86 Kankaanpään taidekoulun. Hän on toiminut Porin taidekoulussa opettajana vuosina 1986 - 97 ja Kankaanpään taidekoulussa, josta tuli sittemmin Satakunnan ammattikorkeakoulun kuvataideyksikkö vuodesta 1990 ja vaikuttaa siellä edelleen päätoimisena tuntiopettajana.

Yksityis- ja ryhmänäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla on kasaantunut huomattava määrä. Museoihin ja julkisiin kokoelmiin teoksia ovat hankkineet mm. seuraavat: Alvar Aallon museo, Aineen Taidemuseo, Amos Anderssonin museo, Emil Cedercreutzin museo sekä Helsingin kaupungin taidemuseo. Railo kuuluu Suomen Taidegraafikoiden liittoon, Porin Taidegraafikoihin, Turun Taidegraafikoihin, Porin taiteilijaseuraan ja Suomen luonnonvalokuvaajiin.