Rakennettu Pori 1917

Porin jokirantaa Karjarannasta kohti raatihuonetta ja kirkkoa 1900-luvun alussa

Porin jokirantaa Karjarannasta kohti raatihuonetta ja kirkkoa 1900-luvun alussa. Kuva Satakunnan Museon kokoelmat

Tilapäisnäyttely Rakennettu Pori 1917  Korsmanin talon pohjoispäädyssä esittelee vuoden 1917 Poria ja sen asukkaita säilyneiden rakennusten ja niihin liittyvien tarinoiden kautta.

Sata vuotta sitten Porin varsinainen kaupunkialue käsitti ainoastaan nykyiset I – VIII kaupunginosat. Itsenäisyydenkadun eteläpuolella oli uutta Cygnaeuksen koulua lukuun ottamatta vain peltoja ja riihiä. Joen pohjoispuolella kaupunkiin kuuluivat Porin konepaja ja Puuvillatehdas sekä niiden väliset asuinkorttelit. Idässä kaupunki päättyi Itälinjakatuun eli (nykyisenkin) V osan reunalle. VI osan ja kaupunginsairaalan länsipuolella oli enää hautausmaa.

Porin kaupunkialueella on säilynyt ainakin 566 yli 100-vuotiasta rakennusta. Kivi-Porissa, viidennessä ja kuudennessa osassa suuri osa rakennuksista on rakennettu jo ennen itsenäistymistä, samoin Isosannan alueella Siltapuistokadun ja Valajankadun välillä. Mutta myös keskustassa on Etelärannan korttelien lisäksi lukuisia muitakin satavuotiaita rakennuksia.

Näyttelyssä esitellään 100-vuotiaita rakennuksia kaikissa keskusta-alueen kahdeksassa kaupunginosassa, mutta myös joidenkin teemojen avulla. Näyttelyyn on myös tehty kartta, johon on pyritty merkitsemään kaikki satavuotiaat rakennukset, sekä kartta, jossa voi tutustua, minkälaisia palveluita porilaiseille oli tarjolla vuonna 1917. Kaikkia ei varmasti ole saatu mukaan, sillä kaikki, varsinkaan pienemmät toimijat, eivät mainostaneet, niillä ei ollut puhelinta eikä toiminta ollut taloudellisesti niin kannattavaa, että siitä olisi näkynyt veroäyriluettelossa.

Näyttely on avoinna 30.9.2018 Korsmanin talon pohjoispäädyssä tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12 - 17 sekä tapahtumapäivinä ja tilauksesta.