Rakennuskulttuuritalo Toivo: Lattia

Näyttely perinteisistä lattioista ja niiden kunnostuksesta

21.5.-25.9.2022 Korsmanin talon pohjoispäädyssä Varvinkatu 19 - Juhana  Herttuankatu 15. Avoinna ti-ke-to klo 12-17 ja tapahtumapäivinä

Talojen lattiat olivat aluksi pelkkiä tiivistettyjä maanpintoja ja ensimmäiset puulattiatkin oli ladottu suoraan maan pinnalle. Vähitellen lattioiden alle alettiin tehdä puisia tukirakenteita ja kivilatomuksia suojaamaan lattiaa kosteudelta ja lahoamiselta. Vaikka puu olikin pitkään ainoa ja sittemminkin pitkään yleisin suomalaiskotien lattiamateriaali, oli varakkaimmissa kodeissa jo 1800-luvulla parkettilattioita ja kokolattiamattoja ja 1920-luvulla saattoi vaatimattomammassakin kodissa olla linoleum eli korkkimatto. Kokolattiamatto ei siis olekaan mikään 1960-luvun uutuus, vaikka se alkoi silloin synteettisten materiaalien myötä yleistyä. Lattia-näyttelyssä on jopa nähtävissä pala F.A.Juseliuksen kirjastohuoneen kokolattiamattoa, joka oli hankittu perheen kotiin Yrjönkadun ja Valtakadun kulmaan 1880-1899.

Kuvassa parkettikuvioiseksi maalattu puulattia porilaiskodissa Valtakatu 16:ssa 1900-luvun alussa. Kuva Satakunnan Museon kokoelmat.