Rosenlew-museo: Sodan värit

Sodan värit -näyttely esittelee harvinaisia värivalokuvia jatkosodan ajalta. Näyttelyn tekstit ovat neljällä kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Toisen maailmansodan aikaan suomalaiset saivat saksalaisilta sotilailta uutuutta, värillistä kinofilmiä. Sitä kokeili kaikkiaan parikymmentä sotakuvaajaa. Aidoista värivalokuvista tehdyt suurennokset esittelevät vaikuttavalla tavalla sotavuosien elämää niin rintamalla kuin rintaman takanakin.

Sota-aika on totuttu näkemään mustavalkoisena, mutta värillisyys tuo kokemuksen lähemmäs nykykatsojaa. Värikuvia otettiin jatkosodan aikana suunnilleen sadan rullan verran, yhteensä noin 3000 ruutua. Kuvia ottivat sekä harrastelijat että alan ammattilaiset.

Valokuvat esittelevät sodan inhimillistä puolta. Ne eivät näytä suoraan sotatapahtumia, vaan kertovat mm. sotilaiden lepohetkistä, ilmavalvonnasta sekä Karjalan kylistä ja kirkoista. Pienet, ilman tilausta syntyneet värilliset otokset ovat kuin kuvaajien omaa sotapäiväkirjaa.

Näyttelyn kuvat löydettiin 1960-luvulla

Sodan värit -näyttely pohjautuu kuvatoimittaja Mikko Pekarin ja tietokirjailija, kuvatoimittaja Kalevi Keskisen samannimiseen kirjaan (Sodan värit, WSOY, 2000). Näyttelyssä on kuvia Puolustusvoimien SA-kuva-arkistosta, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoelmista sekä yksityiskokoelmista. Näyttelyn juuret ulottuvat 1960-luvulle, jolloin Puolustusministeriössä työskennellyt Kalevi Keskinen löysi Puolustusvoimien kuva-arkiston kellarista sota-aikaisia väridioja. Niitä ei ollut edes arkistoitu, koska syntyaikanaan ne olivat tiedotusvälineille liian uutta tekniikkaa, ja siksi käyttökelvottomia.

Sodan värit -kirjansa ilmestymisvuonna Keskinen ja Pekari tekivät kuvista näyttelyn Helsingin taidemuseoon. Pitkän tauon jälkeen v. 2015 se tuotiin esille Hämeenlinnan Museo Militariaan ja 2017 Etelä-Karjalan museoon, kummassakin paikassa hieman eri koosteisena. Poriin valikoitu otos sisältää kuvia kymmeneltä valokuvaajalta.


Sodan värit - värivalokuvia jatkosodasta -näyttely on esillä Rosenlew-museossa ajalla 24.3. – 25.11.2018.

Rosenlew-museo kerää muistoja liittyen Aittaluodon kruununviljamakasiinin väestönsuojaan. Jos sinulla on kokemuksia tai tositarinoita pommisuojaan hakeutumisesta, ota yhteyttä alla olevaan.

Lisätietoja: Rosenlew-museon intendentti Leila Stenroos p. 044 701 9510 tai leila.stenroos@pori.fi.

 

Taivas Laatokan yllä ja ilmavalvontalotta Ellen Kiuru.
Taivas Laatokan yllä ja ilmavalvontalotta Ellen Kiuru. Kuva: Carl Rosenqvist, SA-kuva.