Satakunta vuotta sitten

Satakunta vuotta sitten kertoo, millaisia Poria ja Satakunta olivat vuosina 1917-1918. Näyttely esittelee aikakauden elämänmenoa, tapahtumia ja tunnelmia paikallisesta näkökulmasta. Sadan vuoden takaisia tapahtumia avataan nostamalla esille tunnettujen ja ennestään tuntemattomien ihmisten koskettavia elämäntarinoita. Näyttelyssä tutustutaan niin satakuntalaiseen jääkäriin kuin tavalliseen, vankileiriltä selvinneeseen työläiseenkin.

Satakunta vuotta sitten johdattaa kävijät aikakauteen kuvaamalla Suomen itsenäistymisprosessia, yhteiskunnallista murrosta sekä sitä, miten se näkyi Satakunnassa 1900-luvun alussa. Sisällissotaa, sodan syitä, punaisten ja valkoisten yhteenottoja sekä sodan seurauksia kuvataan satakuntalaisesta näkökulmasta.

Näyttelyssä on mielenkiintoisia ja harvinaisiakin esineitä ja asiakirjoja sekä museoiden, arkistojen että yksityisistä kokoelmista. Esillä on esimerkiksi sekä jääkärin Parabellum-pistooli, joka on tuotu Suomeen Saksasta v. 1917 S/S Equityn aselastin mukana. Satakunnan Museon kokoelmista esillä on muun muassa Per Zilliacuksen jääkäriunivormu, punaisen sotilaan rintapanssari ja yhden päivän leipäannos Hämeenlinnan vankileiriltä.

Porin rautatieasema palaa sisällissodan aikana huhtikuussa 1918
Punaisten polttama Porin rautatieasema palaa huhtikuussa 1918 , by Satakunnan Museo