Puukaupungin tarina

Pori 1860-1960

Kaikki suomalaiset kaupungit ovat olleet puukaupunkeja. Pori oli yksi niistä. Se on käynyt läpi tyypillisen suomalaisen kaupunkikehityksen keskustan muuttuessa kivikaupungiksi 1950-luvulta lähtien. 1900-luvun ensimmäiset vuosikymmenet ennen toista maailmansotaa olivat puukaupungin parasta aikaa. Puukaupungin tarina alkaa viimeistä suurpaloa (1852) seuranneesta jälleenrakennuksesta päättyen puutalokeskustan häviämiseen tapahtumapaikkanaan Porin vanha ruutukaava-alue.

Puukaupungin tarina -nettisivut

Puukaupungin tarina toteutettiin aikanaan kuudessa aikatasossa osaksi museon pysyvää näyttelyä. Nyt sen keskeiset vuodet on tuotu helpommin saavutettavaan muotoon Internetin kautta katseltavaksi. Nettisivusto koostuu neljästä aikatasosta ja neljästä eri-ikäisestä Porin kartasta. Paikkatietotekniikkaa, kuvia ja tekstejä yhdistämällä on liitetty kunakin aikana Porissa olleita rakennuksia Satakunnan Museon aikalaiskuvina. Kuvateksteissä on tietoa talojen ohella joidenkin asukkaista ja heidän elämästään. Osa taloista on edelleen jäljellä, osa korvautunut suuremmilla kivitaloilla niin kuin muissakin suomalaisissa kaupungeissa. Muutamien talojen kohdalla voit seurata myös tapahtuneita muutoksia, purkamista ja uudisrakentamista.

Uudenaikaiseen Internet-paikkatietoteknologiaan perustuvan sovelluksen teknisestä toteutuksesta on vastannut FM, tekn.yo, Anna Eteläaho Tampereen Teknillisen yliopiston Porin yksiköstä ja teksteistä ja kuvien valinnasta Satakunnan Museon rakennustutkija Liisa Nummelin. Nettisivut löytyvät myös mobiiliversiona älypuhelimille ilman erillisiä ohjelmistoasennuksia. GPS:llä varustetuissa laitteissa voi paikantaa oman sijaintinsa samalla kun katselee, mitä tällä paikalla on aikoinaan sijainnut. Kartoilla liikkuminen ja kuvien katseleminen on helppoa. Lähde tutustumismatkalle karttapolulle Porin puukaupunkivaiheisiin!

Sivusto vaatii uusimmat versiot selaimista, jotta se näkyy oikein.