Merkittäviä porilaisia (1765-1809)

Lars Sacklén (1724 - 1795)

Lars Sacklén

Lars Sacklén syntyi vuonna 1724 Mynämäellä rovastin perheeseen. Hän valmistui yliopistosta vuonna 1747. Tämän jälkeen hän toimi muun muassa Ala-Satakunnan kihlakunnan tuomarina. Hänestä tuli Porin pormestari vuonna 1750. Hän oli tässä virassa kaikkiaan 41 vuotta! Sacklénin aikana kaupungin talous lähti uuteen nousuun. Hän ajoi vahvasti kaupungin tapulioikeuden eli ulkomaankauppaoikeuden palauttamista. Hän kannusti kaupungin porvareita purjehtimaan yhä enemmän Välimeren satamiin, koska Tukholman ja Itämeren kaupassa oli kova kilpailu. Tämän myötä kaupungin kauppalaivasto kasvoi määrällisesti ja myös laivojen koko kasvoi merkittävästi.

Sacklén sai kauppaneuvoksen arvon vuonna 1783 saavutuksistaan maatalouden edistäjänä. Hän toimi lisäksi kaikkien ammattikuntien puheenjohtajana. Hän oli mukana myös kaupungin kaupassa ja teollisuudessa. Hän omisti tupakkaliikkeen ja perusti ostamalleen Tuorsniemen tilalle lasitehtaan. Lisäksi hän omisti tiilitehtaan Vähä-Raumalla.

Sacklén edusti Poria valtiopäivillä kaikkiaan neljä kertaa. Hän totesi itse, että "kaupunki on hänen aikanaan kohonnut rappiotilastaan". Tämä oli totta ja hänen pormestariaikaansa onkin kutsuttu Porin historiassa Sacklénin aikakaudeksi.

 

Fredrik Clouberg (1732 - 1789)

Fredrik Clouberg oli porilaissyntyinen kauppias. Hän omisti suurimman osan kaupungin suurimmasta teollisuuslaitoksesta eli tupakkatehtaasta 1770-luvulla. Clouberg oli yksi kaupungin varhaisen teollisuuden merkkihenkilöistä ja ajalle kuvaavasti monessa mukana. Hän omisti myös tiilitehtaan yhdessä kauppias Ascholinin ja karvari Kuhlbergin kanssa. Fredrik Clouberg vannoi laivanomistajavalan vuonna 1773. Vuonna 1881 hänet valittiin ylimääräiseksi raatimieheksi, jona hän toimi kuolemaansa saakka.

 

Isak Björkman (1750 - 1809)

Isak Björkman oli kauppias ja nousi kaupungissa merkittäväksi laivanvarustajaksi. Hän rakennutti yhdessä Nils Ascholinin ja Isak Backmanin kanssa yhden ensimmäisistä porilaisista Välimerenpurjehtijoista. Välimerellä kävi myös hänen Nordstjärnan -niminen aluksensa. Hän omisti myös muita aluksia. Hän oli kaupungin toiseksi rikkain mies 1700-1800 -lukujen vaihteessa. Isak Björkman edusti kaupunkia vuoden 1800 valtiopäivillä.

 

Nils Ascholin (1719 - 1797)

Kauppias Nils Ascholin saapui Poriin vuonna 1751. Ascholinin suku oli alun perin Uudeltamaalta Lohjan Askolasta. Hän kunnostautui laivanvarustajana. Hän rakennutti aluksia yhdessä muiden kauppiaiden kanssa, mikä oli tavallista tuohon aikaan. Ascholin toimi raatimiehenä vuosina 1781-1797. 1790-luvulla hän oli yksi kaupungin rikkaimmista miehistä. Hänen poikansa Johan Ascholin oli myöhemmin merkittävä porilainen kauppaneuvos.

 

Johan Ascholin (1756 - 1824)

Johan Ascholin syntyi Porissa vuonna 1756. Hänen isänsä oli kauppias ja raatimies Nils Ascholin. Isänsä tapaan myös Johan oli laivanvarustaja. Hän oli mukana varustamassa kaupungin ensimmäisiä Välimerenpurjehtijoita. Hänet valittiin yksimielisesti edustamaan Poria vuoden 1809 Porvoon valtiopäivillä, jossa hän sai läpi muun muassa ahtaaksi käyneen kaupungin laivavarvin laajennussuunnitelman. Hän sai kauppaneuvoksen arvon ja oli 1800-luvun alussa selkeästi kaupungin varakkain kauppias ja laivanvarustaja.

 

Johan Gottleben (1734 - 1795)

Kauppias Johan Gottleben oli entinen kellarimestari ja viinikauppias. Hänen isänsä oli Kokemäen kirkkoherra Gabriel Gottleben. Myös Johanin veli Gabriel toimi Porissa kauppiaana, mutta hän kuoli vain 26-vuotiaana. Johan Gottleben oli mukana kaupungin varhaisessa teollisuudessa ja perusti kaupunkiin villa- ja sukkakutomon vuonna 1766, mutta lakkautti sen jo vuonna 1771, koska yritys osoittautui kannattamattomaksi. Hänen sanottiin olevan 1780-luvulla kaupungin etevin kauppias. Hän maksoi enemmän veroja kuin kukaan muu Porissa. Hänet valittiin edustamaan kaupunkia vuoden 1772 valtiopäivillä.