Kuninkaallinen viinanpolttimo (1777 - 1787)

Kruunu yritti ottaa viinanpolton haltuunsa 1770-luvulla. Porin Aittaluotoon perustettiin kuninkaallinen viinanpolttimo vuonna 1777 ja yksityinen viinanpoltto kiellettiin. Kaupunkilaisten tuli luovuttaa myös kaikki viinanpolttoon tarkoitetut välineet viranomaisille.

Kuninkaallisen viinanpolttimon rakennustyöhön koottiin Porin jalkaväkirykmentistä sata miestä. Heidät myös majoitettiin kaupunkiin, mikä koitui kaupunkilaisille melkoiseksi rasitukseksi. Rakennustöissä rantaa paalutettiin ja kiviä räjäytettiin niin, että lohenkalastus kärsi koko kuluvan vuoden. Viinanpolttimon valmistuttua kaikki, jotka halusivat pitää kapakkaa, joutuivat tilaamaan juomansa polttimosta.

Porissa oli vuonna 1778 jo 13 kapakkaa. Vuonna 1787 kruunu päätti lopettaa polttimon ja kotipoltto sallittiin jälleen veroa vastaan. Kaupungin porvarit olivat tästä mielissään ja kaikki, jotka olivat omistaneet viinanpolttopannuja, riensivät hakemaan niitä raatihuoneen kellarista, johon ne oli aikaisemmin kerätty talteen. Vuonna 1797 kaupunkiin perustettiin oma viinanpolttimo eri osakkaiden toimesta. Se sijaitsi jokirannassa nykyisten Porin sillan ja Linnansillan välissä eli Keski-Porin kirkon alueella.