Buldaanitehdas (1839 - 1855)

Varvourin purjekangastehdas

Buldaanitehdas toimi kuvan keskimmäisessä, osittain Hennalan taakse jäävässä rakennuksessa.

Pori oli laivanvarustuskaupunki, joten myös buldaani- eli purjekangastehtaalle oli kysyntää. Vuonna 1839 kauppahuone Björkman & Rosenlew ja kauppiaat C.F. Björnberg ja C. Timgren saivat maistraatilta luvan rakentaa tehtaan Aittaluotoon. Tehdas aloitti toimintansa varta vasten valmistuneessa rakennuksessa vielä samana vuonna. Buldaanitehdas tunnettiin nimellä "Varvourin purjekangastehdas".

Osakkaiden tarkoituksena oli valmistaa tehtaassa purjeita ainoastaan omien laivojensa tarpeisiin, mutta huomasivat nopeasti, että myös muut laivanvarustajat voisivat tilata purjeensa heiltä.

Purjekangastehdas työllisti yhden mestarin sekä 12 kisälliä ja oppipoikaa. Purjeiden raaka-aineena käytetty hamppu hankittiin Venäjältä ja Puolasta. Vuosittain tehtaassa kudottiin kankaita enimmillään 400 kappaletta. Purjekangastehdas oli tyypillinen manufaktuuri eli työ tehtiin käsityönä ilman koneita. Työntekijöiden ilmoitettiin olevan 15 vuotta täyttäneitä. Joukko naisia kehräsi kotonaan hampusta ja pellavasta laitokselle tarvittavia lankoja. Porin vuoden 1852 palon jälkeen tehtaan toiminta vaikeutui ja lopulta vuodesta 1855 tehdasta ei pidetty ollenkaan käynnissä.