August Wilhelm Björkman (1799 - 1860)

August Wilhelm Björkman syntyi Porissa vuonna 1799. Hän kuului erääseen kaupungin vanhimmista ja arvostetuimmista kauppiassuvuista. Hänen vanhempansa olivat kauppias Isak Björkman ja Maria Elisabeth Ascholin. Hän anoi porvarioikeuksia samaan aikaan kuin Carl Fredrik Rosenlew. He päättivät perustaa yhteisen kauppahuoneen nimeltään Björkman & Rosenlew. Björkmanin nimi oli kauppahuoneen nimessä ensimmäisenä, koska suvun arvostus oli niin suuri. Kauppahuoneesta kehittyi lopulta yksi kaupungin johtavimmista liikkeistä.

Björkman keskittyi Rosenlewin kanssa laivanvarustukseen sekä puutavaran vientiin. Puutavaraa ajatellen he olivat uudistamassa tätä kauppaa luopumalla käsin sahatusta puutavarasta ja hankkimalla vesisahoja Satakunnasta yhdessä C. F. Björnbergin kanssa. Björkman perusti Rosenlewin sekä kauppiaiden C. F. Björnbergin ja C. Timgrenin kanssa Poriin buldaani- eli purjekangastehtaan vuonna 1840.

Björkman oli 1830- ja 1840-luvulla kaupungin varakkaimpia ja eniten verotettuja henkilöitä heti Björnbergin ja Moliisin jälkeen. Hän kuului vielä 1850-luvulla kaupungin rahaylimystöön. Rosenlewin kuoltua vuonna 1852 kauppahuone lopetettiin. Björkman kuoli vuonna 1860 ja hänen omaisuudekseen arvioitiin 72 000 hopearuplaa.