Hampus Julius Oldenburg (1819 - 1876)

Hampus Julius Oldenburg

Hampus Julius Oldenburg syntyi kauppiasperheeseen Tukholmassa 28.3.1819. Oldenburgin suku oli tullut Ruotsiin aikanaan Saksasta. Hampus Juliuksen isä Henrik Julius Oldenburgilla oli liikeyhteyksiä Suomeen. Hän sijoitti rahojaan muun muassa Tuorsniemen lasitehtaaseen ja myöhemmin osti sen huutokaupassa.

Hampus Julius oleskeli Porissa ensimmäisen kerran vuonna 1840. Oldenburgin varhaisista vuosista Porissa ei tiedetä paljoakaan. Ilmeisesti hänen päätehtävänään oli hoitaa Tuorsniemen tehdasta sekä isänsä omistaman höyrylaiva Soliden asioita. Tämä höyrylaiva seilasi Porin ja Turun välillä. Hän oli osaomistajana myös purjealuksissa. Lasitehtaan siirryttyä uuteen omistukseen Oldenburg palasi ilmeisesti hetkeksi Tukholmaan, koska hänen isänsä oli tehnyt vararikon. Hampus Julius palasi kuitenkin takaisin Poriin kokeilemaan vielä onneaan. Hän päätti vuokrata Isonsannan luodon ja perustaa sinne tulitikkutehtaan. Ilmeisesti hän oli perehtynyt kyseiseen teollisuuteen Ruotsissa. Hän hankki tehtaaseensa uudenaikaisimmat koneet jo ennen kuin hän oli saanut luvan sen perustamiseen.

Oldenburg meni naimisiin rikkaaseen porilaiseen porvarissukuun kuuluneen Sofia Albertina Souranderin kanssa. Sofian isä oli kauppias ja raatimies Johan Sourander. Avioliiton myötä Oldenburgin asema parantui.

Vuonna 1851 Oldenburg rakensi Isonsannan luodolle tehtaan ja sen ympärille ylellisyyttä tavoittelevan tehdasyhdyskunnan, jonka hän nimesi vaimonsa mukaan Sofiegarteniksi. Hän asui itse keskellä aluetta olevassa prameassa päärakennuksessa. Tämä kaikki tuli kuitenkin erittäin kalliiksi, joten hän joutui ottamaan runsaasti lainaa. Luottoa hänellä oli sukulaisuussuhteidensa vuoksi. Lopulta koko hänen omaisuutensa oli kiinni tehtaassa. Velkojen hoito kävi lopulta mahdottomaksi ja hän päätti muodostaa yhtiön. Myymällä osakkeita hän sai joitakin velkoja maksetuksi ja pysyi tehtaan johdossa vuoteen 1861 saakka. Osakkaat kyllästyivät hänen toimitapoihinsa ja lopulta syrjäyttivät hänet. Oldenburg muutti vaimoineen Viipuriin, mutta taloudellisesti hän ei enää päässyt jaloilleen.

Hampus Julius Oldenburgin perustama tulitikkutehdas nousi myöhemmin yhdeksi maan merkittävimmistä teollisuuslaitoksista ja omalla alallaan merkittävimmäksi.