Carl Martin (1816 - 1883)

Carl Martin syntyi Porissa sotilasperheeseen. Hän sai kauppiaanoikeudet vuonna 1842. Ajalle ominaisesti hän meni mukaan laivanvarustustoimintaan. Myöhemmin hän kuului myös Turusta Poriin siirtyneen Pohjanmaan Höyrylaivaosakeyhtiön johtokuntaan.

Carl Martin

Martin ei ollut ehkä yhtä voimakkaasti mukana kaupungin teollistumisessa kuin monet muut kauppiaat, mutta hän oli kaupungissa ensimmäisiä vaikuttajia, joka osoitti suopeutta työväestöä kohtaan. Hän perusti apteekkari E. Souranderin kanssa yhtiön, joka rakensi erityisesti työväestölle tarkoitetun asuinrakennuksen Poriin vuonna 1855. Martin oli mukana hoitamassa Porin Höyrysahayhtiön konkurssipesää. Myöhemmin hän oli mukana Porin ensimmäisessä kaupunginvaltuustossa.

Martinin kauppiaantaidoista kertoo jotain se, että samaan aikaan kun moni muu kauppias löi kirvestä kiveen tavoitellessaan rikkauksia uuden teollisuuden parissa, kasvatti Martin omaisuuttaan turvallisin keinoin. Hänen ei myöskään tarvinnut turvata selustaansa menemällä naimisiin tunnetun paikallisen kauppiaan tyttären tai sisaren kanssa, kuten moni muu teki. Hän ei itse asiassa mennyt koskaan naimisiin. Carl Martin oli ensimmäinen porilainen, joka jätti jälkeensä miljoonaomaisuuden. Perukirjojen mukaan hänen omaisuutensa oli kuolinhetkellä 1 054 000 mk.