(Carl) Anton Björnberg (1821 - 1866)

(Carl) Anton Björnberg

Anton Björnberg syntyi perheen esikoisena Porissa vuonna 1821. Hänen isänsä oli merkittävä kauppias Carl Fredrik Björnberg. Anton valmistui ylioppilaaksi ja sai porvarioikeudet vuonna 1845. Björnbergin suku oli jo ennestään varakas, joten hänellä oli hyvät lähtökohdat kauppiaan ammatin harjoittamiseen. Hänen isänsä suhteista oli myös varmasti hyötyä.

Anton oli myös laivanvarustaja. Hän oli pääisäntänä ainakin kolmessa suuressa laivassa, joissa osaomistajana oli myös hänen nuorempi veljensä Claës Fredrik. Anton Björnberg oli mukana 1850-luvulla keisarin määräämässä komiteassa, jonka tehtävänä oli edistää Suomen kauppaa ja merenkulkua. Samalla vuosikymmenellä Anton oli mukana myös ensimmäisessä teollistumisaallossa. Hän perusti yhdessä K. J. Lönegrenin sekä Isaac Carström & Co:n kanssa baijerilaisen olutpanimon sekä Porin konepajan.

Anton Björnbergistä tuli konsuli. Hän oli mukana siirtämässä Pohjanmaan Höyrylaivaosakeyhtiötä Turusta Poriin ja istui myös sen johtokunnassa. Björnberg edusti Poria vuoden 1863 Helsingin valtiopäivillä. Hänen vuositulonsa oli 1860-luvulla kaupungin kolmanneksi suurimmat (23 000 mk).

Anton Björnberg kuoli naimattomana vain 45-vuotiaana. Hän jätti 277 000 mk:n omaisuuden, joka jaettiin hänen seitsemän veljensä ja yhden sisaren kesken.